Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 153 (8377)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   27 imagini |   ø fişiere video

Duminică

Sute de credincioși, în frunte cu Gheorghe Flutur, au mers în pelerinaj la mormântul lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva sute de pelerini au parcurs pe jos în dimineața zilei de duminică, 2 iulie 2023, traseul de la poarta de intrare în comuna Putna și până la mănăstirea unde este înmormântat Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Pelerinajul a încheiat ediția de anul acesta a Programului Ștefanian organizat de Consiliul Județean Suceava. În fruntea pelerinilor a fost președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, alături de soția sa, Ana Ilca Mureșan, ambii îmbrăcați în costume populare. Alături de cei doi au fost prezenți primarul de Putna, Gheorghe Coroamă, secretarul de stat pentru Culte, Ciprian Olinici, parlamentarii Daniel Cadariu și Ioan Balan, prefectul Alexandru Moldovan, dar și zeci de primari din județ.

Coloana de pelerini a fost una impresionantă, câteva sute de credincioși, majoritatea îmbrăcați în haine populare, ținând să meargă pe jos până la Mănăstirea Putna pentru a se închina la mormântul domnitorului Ștefan cel Mare. Pe tot traseul, pelerinii au cântat cântece patriotice și cântece dedicate voievodului Ștefan cel Mare. În poarta mănăstirii, pelerinii au fost întâmpinați în sunet de bucium de starețul Melchisedec Velnic, care avea în mână o icoană cu Sfântul Voievod Ștefan cel Mare pe care au sărutat-o cei care au parcursul drumul pelerinajului. În cuvântul său, starețul Melchisedec Velnic le-a urat bun venit pelerinilor, el apreciind faptul că de mai mulți ani se păstrează această tradiție a pelerinajului spre mănăstire.

„Stimați gospodari ai Bucovinei, ne bucurăm că și anul acesta ați venit și că sunteți alături de noi. Măria sa Ștefan de fapt îi cheamă întotdeauna pe cei apropiați lui, adică pe cei care se silesc mereu ca să fie alături de popor. Conștiința aceasta a dumneavoastră, a marilor gospodari din județ, v-a determinat ca și anul acesta să fiți prezenți aici, la Putna, la marele gospodar, la cel care a gospodărit Moldova și întreaga țară și care s-a îngrijit de toți românii. Că și peste Carpați a știut să ctitorească, și în Muntenia, și să facă rânduială și bine a făcut de multe ori. Și dacă Măria sa Ștefan a știut ce trebuie de făcut, prin prezența dumneavoastră și prin venirea dumneavoastră aici este același semn că știm, știți ce trebuiește de făcut pentru binele și prosperitatea acestui neam”, a transmis Melchisedec Velnic. După cuvântul său, acesta i-a oferit șefului administrației județene icoana cu Sf. Voievod Ștefan. Apoi, pelerinii au intrat în curtea mănăstirii, unde oficialitățile au fost întâmpinate și de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin.

 

Flutur: Mănăstirea Putna este Ierusalimul Neamului Românesc, un loc de reculegere, un loc de românism, de patriotism și de iertare

După ce a participat la Sfânta Liturghie, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat faptul că pelerinajul care a încheiat Programul Ștefanian și numărul mare de participanți au fost o imagine a Bucovinei adevărate, ospitalieră, creștină și solidară. „O Bucovină care merită vizitată și care își respectă înaintașii. Această comemorare a lui Ștefan cel Mare înseamnă respect maxim pentru înaintași și în primul rând pentru marele Ștefan, care ne-a lăsat pe aceste meleaguri ctitorii perle care și acum atrag turiști, vizitatori. Mănăstirea Putna este Ierusalimul Neamului Românesc, este un loc de reculegere, un loc de românism, de patriotism și de iertare”, a spus Flutur.

El a remarcat faptul că anul acesta numărul celor care au participat la pelerinaj a fost dublu față de anul trecut, dar și faptul că au fost prezenți peste 40 de primari din județ, care au venit însoțiți de preoți și coruri bisericești. „S-a văzut astfel că există o colaborare strânsă și frumoasă între administrația publică și biserică”, a spus președintele CJ Suceava. El a spus că a fost impresionat de ospitalitatea putnenilor, dar și de faptul că foarte mulți pelerini au venit la Putna îmbrăcați în haine populare, la sărbătoarea Sf. Voievod Ștefan fiind prezenți credincioși din județ, dar și din întreaga țară și din Republica Moldova și Ucraina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de credincioși, în frunte cu Gheorghe Flutur, au mers în pelerinaj la mormântul lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna.
 Vizualizări articol: 1015 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Sute de credincioși, în frunte cu Gheorghe Flutur, au mers în pelerinaj la mormântul lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei