Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 153 (8377)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Conflictele în cuplu și stima de sine

Atunci când apar conflicte în căsnicie, un tipar comun este ca unul dintre parteneri fie să se retragă, fie să înfrunte imediat cealaltă persoană. Ambele opțiuni au un risc: creșterea nivelului de cortizol, un compus chimic care dăunează creierului și sistemului cardiovascular, ceea ce determină creșterea nivelului de stres perceput. După cum au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Utah, conflictele în cuplu cauzează creșterea tensiunii arteriale, a ritmului cardiovascular și o mai mare activare a sistemului nervos simpatic, într-o măsură mult mai mare decât o face colaborarea în cuplu.

Mânia și ostilitatea pot avea efecte asupra procesului de vindecare a corpului. Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Ohio au invitat 42 de cupluri într-o clinică, pentru un experiment, și le-au provocat mici râni pe braț. Au măsurat durata de vindecare și au descoperit că aceasta a fost de până la două ori mai lungă în cazul cuplurilor care își transmiteau în mod constant ostilitate. În mod cert, mânia nu duce la ceva bun. Totuși, comunicarea pozitivă în cuplu nu doar că a grăbit procesul de vindecare, dar a și generat un nivel mai ridicat de oxitocină – hormonul iubirii și al apropierii.

Sugestia noastră: în momentul în care simțim că se acumulează tensiunea lăuntric, facem orice ne stă în putere să ne relaxăm fizic și psihic. Dacă nu reușim, spunem partenerului că avem nevoie să luăm o mică pauză ca să ne detensionăm. Aceasta poate dura de la 10 minute la 1 sau 2 zile, până când neurotoxinele de stres sunt eliminate din corpul nostru.

A avea o înțelegere de acest fel, în care ambii parteneri pot cere o pauză, se dovedește a fi o supapă necesară atunci când stresul atinge un nivel la care se revarsă în conversație.

Când conflictele sunt moderate sau severe, este bine ca un terț – un terapeut, un prieten sau, în situații de muncă, un coleg aflat pe o poziție neutră – să poată fi chemat pentru a media conversația. Mediatorul poate observa forme subtile de negativism în vorbirea și comportamentul persoanelor, iar apoi le poate ruga să reformuleze într-un mod pozitiv și care semnalează sprijin reciproc. Mediatorul poate monitoriza ritmul vorbirii și poate folosi un clopoțel pentru a atenționa când persoanele au nevoie să facă pauză.

După cum au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Rochester, cu cât devenim mai pricepuți la stăpânirea emoțiilor noastre atunci când vorbim, cu atât ne rezolvăm mai rapid conflictele, cu o cantitate minimă de stres.

Încrederea este unul dintre cele mai importante elemente într-o relație, deoarece poate determina dacă aceasta va rezista sau nu. Dacă ai încredere în partenerul tău, relația va fi înfloritoare; dacă nu, va fi invers. Lipsa încrederii duce la conflicte, iar conflictele duc la ceea ce psihologii numesc „anxietate de atașament”. Cu alte cuvinte, certurile și conflictele emoționale determină oamenii să nu se simtă în siguranță din punct de vedere sentimental.

Cercetătorii au descoperit că, dacă o soție sau un soț are încredere în partener, sângele lor curge în mod constant mai lent – ​​nu numai în timpul discuțiilor lor conflictuale, ci și în alte momente. Acest lucru este asociat cu o sănătate mai bună și o viața mai lungă. Se pare că încrederea este legată de secreția de oxitocină, care este „hormonul îmbrățișării” sau hormonul legăturii.

Stima de sine scăzută și teama de refuz pot de asemenea submina stabilitatea și încrederea în relație. De fapt, exprimarea oricărei forme de anxietate emoțională și a oricărei îndoieli de sine sunt semnale pentru cei apropiați sau pentru partenerii tăi de afaceri că nu poți gestiona bine conflictele interpersonale. Cum își poate da seama cealaltă persoană? Citind expresiile faciale negative generate de disonanța neurală în lobii frontali ai creierului.

Relațiile prosperă când oamenii interacționează într-un mediu caracterizat de optimism, respect reciproc, cooperare și încredere. Pur și simplu nu este loc pentru negativism cronic și îndoială de sine, în afaceri sau în dragoste.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Conflictele în cuplu și stima de sine.
 Vizualizări articol: 3264 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 22 voturi
Conflictele în cuplu și stima de sine5.0522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei