Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 150 (8374)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Constantin MOLDOVAN

Constantin MOLDOVAN


Cioburi de metaforă

Eterna epigramă!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Și anul acesta Festivalul Național ,,Eterna Epigramă’’, organizat de către membrii Cenaclului clujean ,,Satiricon’’ în perioada 23-25 iunie, s-a bucurat de succes, organizatorii binemeritând aprecierile celor prezenți la acest eveniment de tradiție în peisajul cultural al frumosului oraș din inima Ardealului. 

Pe 23 iunie, seara, la hotelul Delaf, acolo unde au fost cazați toți invitații, a avut loc o dezbatere despre situația epigramei românești, vorbitorii scoțând în evidență faptul că această minunată specie literară este iubită de români și are viitor, fiind salutată apariția unor epigramiști de mare perspectivă care și-au demonstrat deja valoarea (i-aș aminti aici pe clujeanul Crișan, suceveanul Leșan, botoșăneanul Mamaische, olteanul Lungescu, dar mai sunt și alții). Tot acum și-au lansat cărțile Nicolae Bunduri (,,Asul din mânecă’’, apărută în colecția ,,Homo Epigramaticus’’, proiect inițiat de către Uniunea Epigramiștilor din România) și Ștefan Ciocianu (,,Cine râde la urmă’’), volumele acestora fiind foarte bine primite de către epigramiștii spectatori.

Nu au fost uitați nici cei care alcătuiesc Cenaclul celest al epigramiștilor, în memoria acestora fiind ținut un moment de reculegere. Evident că nu puteau lipsi nici ,,împunsăturile’’, propunerile de mai bine și glumele, toate acestea contribuind la reușita unei seri frumoase, petrecute împreună.  

A doua zi, sâmbătă, după micul dejun și fotografia de grup (unii, ceva mai comozi, au lipsit), s-a plecat într-un tur al Clujului, urmat de vizitarea Muzeului Militar ,,Mareșal Constantin Prezan” - Filiala Transilvania a Muzeului Militar Național, colegul Ioan Toderașcu remarcându-se, ca și în alte rânduri, prin activitatea de excelent fotograf, astfel încât unii i-au recomandat să nu mai ,,chinuie’’ epigrama și să se dedice, cu seriozitate, acestei minunate forme de artă.  

A urmat masa de prânz și timp liber până la ora 16,30, oră la care toți cei prezenți s-au deplasat la sediul Bibliotecii Județene ,,Octavian Goga’’, acolo unde, începând cu ora 17, s-a desfășurat Spectacolul de Gală în cadrul căruia s-au produs recitaluri de epigramă, precum și încântătoare momente artistice oferite de Rodica JEICAN, Andrea Antonia TOTOIANU (ambele la pian) și de cunoscutul naist Constantin ISTICI, acesta susținând un emoționant recital axat pe minunata doină românească. 

Tot în cadrul Spectacolului de Gală au fost acordate și premiile, juriul secțiunii ,,Epigramă’’ fiind format din Radu PĂCURAR, Petru-Ioan GÂRDA și Grigore COTUL.

Premiul I: Valentin David (Orăștie, HD); 

Premiul II: Vasile Vajoga (Iași); 

Premiul III: Ion Diviza (Chișinău); 

Mențiunea I: Ioan Toderașcu (Costești, VS); 

Mențiunea II: Florin Rotaru (Buzău); 

Mențiunea III: Florin Leșan (Botoșana, SV).

Premii speciale:

• George CORBU – Premiul „Ilie Călian”, acordat de Vasile B. Gădălin; 

• Mihai SĂLCUȚAN – Premiul special al juriului;

• Dan NOREA – Premiul „Eugen Albu”, acordat de doamna Doina Albu; 

• Constantin MOLDOVAN – Premiul „Silvia Popescu”;

• Teodora PASCALE – Premiul „Satiricon”, acordat de Emil Eugen COȚA; 

Premii de debut:

• Magdalena MOCANU;

• Mihai-Sebastian ZIDARU. 

La secțiunea ,,Volum’’ juriul a fost format din următorii: Cornel UDREA, Gavril MOISA și Adriana ZOTEA. 

• Premiul I: Ștefan CIOCIANU (Cluj-Napoca) - „Cine râde la urmă - Tablete ludice antistres”;

• Premiul II: Florentina Loredana DALIAN (Slobozia) - „Spărgătoarea de (n)uși”; 

• Premiul III: Mihai HAIVAS (Iași) - „444 epi(afori)grame”;

• Premiul special al Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, Cluj: Florian ABEL (București) - „În căutarea lui Țepișor”;

• Premiul special al juriului: Ion MORARU (Galați) - „Făcute de râs”;

• Mențiunea I: Adrian GRĂJDEANU (Iași) - „Povești de adormit adulții” – neremunerată; 

• Mențiunea II: Ștefan BAȘNO (Botoșani) - „O mască râde, o mască plânge: epigrame, fabule, parodii” – neremunerată.

Spectacolul a fost prezentat cu umor și pricepere de către domnul Mihai TEOGNOSTE, om de bază al Cenaclului ,,Satiricon’’, iar domnul Simion Legian a imortalizat, în fotografii de mare calitate, prestațiile celor amintiți. 

Seara, începând cu ora 20,30, participanții la Festival s-au reunit în cadrul unei agape frățești în restaurantul hotelului Delaf. S-a recitat, s-au purtat discuții interesante - în prim-plan situându-se domnul Ștefan Cornel Rodean din Sibiu - și s-a cântat (lider fiind domnul Gheorghe Cireap, secondat de Mihai Teognoste, Gavril Moisa, Radu Păcurar, Grigore Cotul, Dorel Lazăr, Gavril Neciu, Vladimir Sărătilă, Liviu Ceava, Horea Prodan, Mihai Lungescu, Vasile B. Gădălin, Emil Eugen Coța, însuși președintele ,,Satiricon’’, marele maestru Petru Ioan Gârda, Adela Cotul Deak și deja celebrul Cristi, doamna doctor în epigramă, Elis Râpeanu - persoana cea mai îndreptățită să evalueze falsurile emise în eter de către unii, de către alții…). 

S-a desfășurat și concursul ad-hoc de epigramă, cu următoarele cuvinte de rimă: ,,Tur’’ și ,,Cetățuie’’. Cele mai bune creații au fost ale domnilor Florin Rotaru, Ștefan Ciocianu, Laurențiu Ghiță, Constantin Moldovan, Vasile Vajoga și Nicolae Bunduri. În sfârșit - unii mai greu, alții mai ușor - ne-am retras la odihnă visând, cu siguranță, întâmplările tocmai… întâmplate. 

Duminică dimineața ne-am luat rămas bun, mulțumindu-le organizatorilor pentru frumosul eveniment și pentru deosebita ospitalitate. 

Parteneri media ai Festivalului au fost Asociația Patronilor și Meseriașilor, Cotidianul ,,FĂCLIA” de Cluj, Radio România Cluj, Media Prezent TV.

Sponsori: Asociația Prof. Ioan Uțiu, Neon Light, Hotel Delaf, Liviu Crișan, Adela și Grigore Cotul, din Șanț/B.N.

Să ne revedem sănătoși la cea de a XXXV-a ediție!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eterna epigramă!.
 Vizualizări articol: 1876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Eterna epigramă!5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei