Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 137 (8361)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Umanitar

Asociația Teona Ariana a „adoptat” 26 de elevi cu deficiențe de auz și vorbire și le-a oferit o tabără „Respiro”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O nouă tabără „Respiro” dedicată de Asociația Teona Ariana copiilor aflați în situații vulnerabile a fost organizată în perioada 5-9 iunie a.c., la Vama. De această dată beneficiari au fost 26 de elevi cu deficiențe de auz și vorbire de la Liceul Tehnologic Special Bivolărie. Conform unui comunicat de presă remis de asociație, în zilele în care au participat la tabără copiii au jucat fotbal, s-au plimbat cu Mocănița, au fost la piscină, au învățat să pregătească produse de patiserie etc.

„Atunci când călătoria sunetului de la urechea externă către creier e întreruptă sau perturbată, văzul devine principala cale de informare, iar limbajul mimico-gestual, denumit și limbajul semnelor, devine o strategie alternativă de comunicare. Astfel, în tabără, bucuria câștigătorilor de la fotbal, din călătoria cu Mocănița, de la piscină, de la fiecare mic dejun sau de pe traseul aventură, de la focul de tabără, a fost exprimată aparte, prin limbajul semnelor. De fapt, totul a fost altfel, de la primul salut. Când un tip de senzaţie lipseşte, funcţionarea tuturor proceselor psihice este diferită. Cu alte cuvinte, pierderea de auz îşi pune amprenta asupra întregii personalităţi. De aceeea, atelierele de dezvoltare a abilităților de viață, cele legate de cunoașterea de sine, de încrederea în sine, despre controlul și reglarea emoțiilor și autonomie, au fost utile și le-au crescut copiilor sentimentul de responsabilitate, fiind încă un pas în pregătirea lor pentru viață”, se arată în comunicatul remis de Asociația Teona Ariana.

De asemenea, în tabăra organizată pentru ei la Vama, copiii cu deficiențe de auz și vorbire au exersat capacitatea de a reproduce un ritm perceput, prin perceperea vibraților în cadrul unui program de “ritm și percuție corporală” - metodologia Basket Beat. Pe baza acestui procedeu, copiii lucrează față în față, astfel încât să se poată sincroniza, îmbinând în mod complex sportul și arta într-o formă accesibilă lor.

În cadrul atelierulul de practică gastronomică „Mâini îndemânatice în patiserie”, copiii au descoperit din tainele meseriei de patiser și au făcut mini-tarte cu fructe, sub coordonarea profesoarei Elena Vicol. Reprezentanții asociației au arătat că dacă există persoane cu deficiențe de auz care au finalizat pregătirea profesională cu doctorat, persoane care lucrează în domeniul comerţului, profesori, analişti programatori pe computer, muncitori manuali, este la fel de adevărat că în cadrul acestei comunități sunt şi persoane care au dificultăți în a găsi un loc de muncă. În activitatea de organizare a taberei, Asociația Teona Ariana s-a bucurat de sprijinul profesorilor Elena Vicol, Nicuță Pitic, Costică Motrescu, Liliana Ungurean, asistent social Emilia Poleuca, asistent medical Larisa Morocico, însoțitori ai copiilor, sub coordonarea profesorului Corneliu Zubaș. Suport financiar și logistic au acordat firma EGGER, Primăria Gura Humorului și firma TARSIN. „Pentru ca aceste tabere să continue, este nevoie de implicarea noastră, a tuturor. Contribuind la tabăra <Respiro> deveniți parte din misiunea noastră, <adoptați> un copil altfel și îi oferiți o săptămână importantă pentru dezvoltarea lui”, au subliniat reprezentanții asociației.

Donațiile se pot face către Asociația Teona Ariana Suceava, pentru ca și alți copii cu dizabilități să beneficieze de tabere și de terapii cu specialișți în domeniu: cont în lei: RO57 BACX 0000 0021 0940 3001; cont în euro: RO30 BACX 0000 0021 0940 3002, deschise a UNICREDIT BANK Suceava. Pentru informații suplimentare: telefon +40 754 510 167 sau e-mail ata.suceava@gmail.com.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asociația Teona Ariana a „adoptat” 26 de elevi cu deficiențe de auz și vorbire și le-a oferit o tabără „Respiro”.
 Vizualizări articol: 574 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Asociația Teona Ariana a „adoptat” 26 de elevi cu deficiențe de auz și vorbire și le-a oferit o tabără „Respiro”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei