Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 137 (8361)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situație

32 de suceveni au plătit din salariu pentru a avea pensii de peste 10.000 de lei. Cu pensii speciale sunt de aproape șase ori mai mulți

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pensii mari obținute pe principiul contributivității, adică pe baza sumelor cu care oamenii au contribuit la fondul de pensii pe durata activității, au și câțiva suceveni care au lucrat în mediul privat. Directorul Casei de Pensii Suceava, Constantin Boliacu, a declarat, marți, că în județul Suceava sunt 32 de persoane care, cât au lucrat, au cotizat la fondul de pensii cu sume suficiente pentru ca la încheierea activității să aibă pensii de peste 10.000 de lei. Printre aceștia se numără foști angajați din sistemul bancar, din sectorul de producție alimentară, câțiva medici care au lucrat la câte două sau trei clinici, dar și persoane care au profesat în industria minieră, care au avut salarii mari și au plătit pe măsură la pensii.

De asemenea, în județ sunt 186 de persoane care au pensii de serviciu, așa numitele „pensii speciale”. De acestea beneficiază anumite categorii care au lucrat în sistemul bugetar – foști magistrați, foști angajați ai Curții de Conturi, foști militari, foști angajați ai serviciilor de informații, polițiști și diplomați.   Valoarea unei pensii speciale nu depinde de contribuțiile plătite de salariat pe timpul activității, la fel ca în cazul celorlalte pensii; nu se bazează pe contributivitate.

În total, în județul Suceava sunt la această dată 141.851 de pensionari, cu 156.912 pensii în plată. Dintre aceștia, 92.481 de pensionari, adică 65,19%, au pensii de maximum 2.000 de lei, dar cei mai mulți, 64.416 pensionari, au până în 1.500 de lei pensie.

Directorul Casei de Pensii Suceava a declarat că din numărul total de dosare de pensii de evaluat, de 133.798, au fost deja evaluate 106.928, iar întârzierile nu sunt din vina filialelor, ci a sistemului informatic de la nivel central.

În perioada 1 ianuarie-8 iunie a.c., au fost înregistrate 4.022 de cereri pentru pensie – la limită de vârstă, invaliditate sau urmaș, și 3.837 de cereri pentru modificarea drepturilor de pensie. În aceeași perioadă au fost înregistrate și soluționate 508 de dosare pentru stabilirea drepturilor copiilor, urmași ai persoanelor persecutate politic după 23 august 1955 (prizonieri în fosta URSS, internați în spitale de psihiatrie, privați de libertate, strămutați, deportați etc) și 157 de dosare pentru stabilirea drepturilor copiilor, urmași ai persoanelor persecutate din motive etnice în perioada 6 septembrie 1940- 6 martie 1945 (refugiați/ strămutați, evacuați).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 32 de suceveni au plătit din salariu pentru a avea pensii de peste 10.000 de lei. Cu pensii speciale sunt de aproape șase ori mai mulți.
 Vizualizări articol: 1531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
32 de suceveni au plătit din salariu pentru a avea pensii de peste 10.000 de lei. Cu pensii speciale sunt de aproape șase ori mai mulți0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei