Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 122 (8346)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

In memoriam

Volumul de amintiri despre Carmen Steiciuc, prima directoare a teatrului din Suceava și „poeta care alungă norii”, a fost lansat vineri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Volum „Amintiri despre Carmen, poeta care alungă norii …”, coordonat de dramaturgul Matei Vișniec și prof. univ. dr. Elena Brândușa Steiciuc, dedicat primei directoare a teatrului din Suceava, Carmen Veronica Steiciuc, a fost lansat vineri. În spațiul expozițional al Teatrului Municipal „Matei Vișniec” din Suceava au fost prezenți oameni care au apreciat ceea ce poeta care a avut delicatețea, strălucirea și puterea diamantului a reușit să facă pentru ca orașul să aibă un teatru profesionist.

Cartea-omagiu, apărută la editura Muzeul Literaturii Române București, conține 33 de semnături, „dar ele ar putea fi, evident, mult mai multe, pentru că sunt numeroşi cei care au cunoscut-o, care au lucrat cu ea, care s-au hrănit cu energia ei pozitivă şi solară, uneori debordantă”, după cum au arătat colegii ei de la teatru.

Au scris despre Carmen, în ordinea din „Sumar”, Ion Lungu, primarul Sucevei, care o considera  „sufletul teatrului sucevean”, scriitori, oameni din lumea teatrului, jurnaliști, oameni de cultură: Constantin Arcu, Muriel Augry, Sorin Avram, George Banu, Răzvan Bănuț, Leo Butnaru, Eveline Caduc, Călin Ciobotari, Doina Cernica, Loredana Dalian, Gellu Dorian, Mihaela Grădinariu, Grigore Ilisei, Margareta Labiș, Delu Lucaci, Ioan Manole, Alina Mihăescu, Carmen Mihalache, Violeta Păsat, Mihai Pânzaru PIM, Viorica Petrovici, Clara Popadiuc, Adrian Dinu Rachieru, Elena Simionovici, Elena Brândușa Steiciuc, Liviu -Ioan Stoiciu, Adela Șulea, Daniel Tănase, Alain Timár, Viorel Ioan Vârlan, Ovidiu Alexandru Vintilă, Matei Vișniec, Angela Zarojanu. Volumul conține, de asemenea, proiectul de cercetare cu care Carmen a fost admisă la Școala Doctorală de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, „Elemente poetice în teatrul lui Matei Vișniec. De la text la spectacol”. Mulți dintre cei care au scris au evocat momentele primei întâlniri cu Carmen Steiciuc, personalitatea poetei, dar și conversații avute cu ea în ultimele zile ale vieții, când a rămas la fel de luminoasă, deși își simțea sfârșitul aproape.

„Crearea teatrului municipal din Suceava va rămâne pentru totdeauna legată de numele poetei Carmen Veronica Steiciuc, primul manager al acestei instituţii şi sufletul ei în primii ani ai structurării sale. Epidemia de coronavirus i-a frânt aripile lui Carmen, dar nimeni nu a uitat câtă pasiune, cât talent şi câtă energie a pus ea în construirea acestei remarcabile arhitecturi culturale care este teatrul profesionist sucevean”, apreciază colegii din Teatrul „Matei Vișniec”.

Carmen s-a stins, răpusă de Covid-19, la 1 noiembrie 2021, la numai câteva zile după ce a împlinit 53 de ani.

A fost absolventă a Liceului „Ștefan cel Mare” din Suceava și a facultăților de Automatizări şi calculatoare, de Sociologie și de Teatrologie (Jurnalism Teatral). A obținut peste 50 de premii la concursuri naţionale şi internaţionale de poezie, a fost membră a Uniunii Scriitorilor din România și mulți ani preşedintă a Societății Scriitorilor Bucovineni, inițiatoare și coordonatoare a evenimentelor teatrale organizate prin Clubul Rotary Suceava Bucovina, dar și director/coordonator a mai mult de 120 de evenimente teatrale şi turnee cu spectacole montate după piese semnate de dramaturgul Matei Vişniec. A fost managerul teatrului sucevean de la înființare, din 2016, până în ultima clipă a vieții.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Volumul de amintiri despre Carmen Steiciuc, prima directoare a teatrului din Suceava și „poeta care alungă norii”, a fost lansat vineri.
 Vizualizări articol: 921 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Volumul de amintiri despre Carmen Steiciuc, prima directoare a teatrului din Suceava și „poeta care alungă norii”, a fost lansat vineri3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei