Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 94 (8318)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9755 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6275 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dezinformare la nivel instituțional

Managerul Spitalului de Urgență minte că n-au fost trimiși pacienți cu infarct la Iași. Datele oferite de trei spitale și Ambulanță o dovedesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dezinformarea opiniei publice prin comunicarea de informații false pare să fi devenit o obișnuință pentru managerul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Alexandru Calancea. După aplanarea scandalului cu medicii cardiologi intervenționiști angajați ai spitalului, cărora le-a interzis mai bine de o lună accesul în sala de operații pe motiv că nu aveau semnată fișa postului specifică domeniului de activitate, managerul Calancea a transmis un comunicat de presă, publicat și pe pagina oficială de facebook a spitalului, în care susține că pacienții n-au fost afectați de modul în care a gestionat conflictul. În comunicatul amintit, managerul celei mai mari unități spitalicești din județ susține că, în perioada 1 martie - 11 aprilie a.c., toți pacienții cardiaci care au avut nevoie de stenturi (angioplastie coronariană, indicată în cazul în care arterele inimii sunt îngustate sau blocate) au beneficiat de acest tratament la Suceava. Adică niciun pacient din Suceava care a făcut infarct în perioada amintită nu a fost transferat la Iași, afirmă dr. Alexandru Calancea, care este și medic cardiolog: „În perioada de referință 01.03.2023 – data prezentă (n.r. 11 aprilie 2023), nu au fost transferați pacienți către centrele universitare, pentru proceduri de angioplastie coronariană percutanată. Unitatea sanitară, prin personalul propriu, a avut capacitatea de răspuns pentru toți pacienții care ni s-au adresat, cu patologie specifică. Prin urmare nu s-a înregistrat niciun transfer de pacienți cu astfel de patologie, spre centrele universitare. (...) În acest context, unitatea sanitară se delimitează de conținutul și veridicitatea informațiilor redate de publicațiile locale și/sau diferite persoane fizice pe paginile de socializare, având în vedere că în transmiterea de informații au prevalat opinii personale nedocumentate, care au condus la derută și dezinformare”.

În realitate, lucrurile nu au stat deloc așa. Pacienții cu infarct acut n-aveau cum să se adreseze ei spitalului din Suceava. S-au adresat medicii lor și au fost refuzați. Cel care dezinformează este chiar managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, lucru dovedit de informațiile pe care ni le-au transmis oficial, la solicitarea noastră, Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Suceava, Spitalul Municipal Fălticeni, Spitalul de Boli Cronice Siret și Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu” Iași, referitor la pacienții cu infarct/șoc cardiogen.

Potrivit datelor furnizate de SAJ Suceava, prin managerul Cristina Cuciurean și directorul medical dr. Marian Stancu, în intervalul 1 martie - 11 aprilie a.c., din județul Suceava patru pacienți cu probleme cardiace au fost transferați cu ambulanța la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu” Iași și unul la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași. Datele de transfer sunt 1 martie – un pacient, 2 martie - doi pacienți, 7 aprilie – un pacient, 8 aprilie - un pacient. Transferurile din data de 2 martie au fost la solicitarea Spitalului Județean Suceava, iar cele din 1 martie și din aprilie, la solicitarea spitalelor din Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni și Siret. Cu infarct diagnosticat în spitalele cărora li s-au adresat, din Fălticeni și Siret, au fost cei doi pacienți din aprilie: infarct la pacientul din Fălticeni, infarct și șoc cardiogen la pacientul din Siret.

Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu” Iași, prof. dr. Grigore Tinica, ne-a confirmat că spitalul din Suceava a transferat pacienți cu infarct la Iași. Institutul ne-a comunicat că, între 1 martie și 11 aprilie a.c., a primit 5 pacienți cu infarct din județul Suceava: în datele de 21 martie, 27 martie și 7 aprilie câte un pacient și doi pacienți în data de 8 aprilie.

Am întrebat la spitalele din Siret și Fălticeni de ce au trimis pacienți cu infarct la Iași și nu la Suceava, care este mult mai aproape.

 

La apelul medicilor din Fălticeni și Siret pentru pacienți cu infarct, spitalul din Suceava a răspuns că nu poate onora solicitarea

Managerul Spitalul Municipal Fălticeni, dr. Vlad Moraru, ne-a informat că în data de 8 aprilie a.c., la ora 00.45, a fost adusă cu ambulanța în Compartimentul de Primiri Urgențe o pacientă în vârstă de 75 de ani, din Dolheștii Mici, „cu suspiciunea de infarct miocardic acut”. „După investigațiile clinice și paraclinice diagnosticul se confirmă, motiv pentru care medicul de gardă ia legătura cu Spitalul Județean Suceava (Secția Cardiologie) pentru avizul de transfer al cazului. Medicul de gardă îi comunică că în perioada 07.04 - 09.04 echipa medicală cu competență în cardiologie intervențională nu poate onora chemările de la domiciliu pentru pacienții cu infarct miocardic acut și prin urmare ne solicită dirijarea pacientei către Institutul de Boli Cardiovasculare Iași, lucru pe care l-am și făcut”, ne-a comunicat oficial managerul spitalului din Fălticeni.

Un răspuns similar am primit de la Siret. Medicul Arcadie Burla era de gardă în seara de 8 aprilie a.c., când a fost adusă o pacientă „cu un infarct complicat, în stare critică și cu edem pulmonar”. „Am discutat cu medicul de la Spitalul Județean Suceava pentru acord de transfer pentru că pacienta avea nevoie de coronarografie și stentare. Mi s-a spus că nu era echipa de intervenție și să trimitem pacienta la Iași. Îmi pare rău că s-a pierdut timp, până la Iași ambulanța face trei ore și pacienta era în stare foarte gravă, dar din fericire a putut fi salvată”, a spus dr. Burla.

Pacienții de la ambele spitale au fost refuzați la Suceava și li s-a cerut acestor unități medicale să-i transfere direct la Iași, fără să mai treacă prin UPU Suceava, ceea ce dovedește clar că managerul Alexandru Calancea minte când susține că „unitatea sanitară, prin personalul propriu, a avut capacitatea de răspuns pentru toți pacienții care ni s-au adresat”.

Este evident că în perioada 20 februarie - 11 aprilie a.c., când cardiologii intervenționiști ai spitalului n-au avut acces în sala de intervenții (până pe 7 aprilie) deoarece au refuzat să semneze fișa postului specifică activității, unitatea sanitară nu avea cum să asigure cu un singur medic, colaborator cu contract de prestări servicii, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, toate urgențele de infarct. Cu atât mai greu este de înțeles de ce Alexandru Calancea a recurs la minciună pentru a acoperi transferuri care erau normale în condițiile în care a lăsat pe umerii unui singur medic tratamentul infarctelor din tot județul. În data de 7 aprilie a.c. medicii Paul Turcoman și Laurian Blaga au semnat fișa postului și managerul Calancea le-a permis revenirea în Compartimentul de Cardiologie Intervențională, dar până în data de 2 mai sunt în concediu de odihnă (de la 1 aprilie, dr. Turcoman), respectiv concediu fără plată (din 10 aprilie, dr. Blaga). 

În România nu există o lege a dezinformării, cu sancțiuni pentru comunicarea de informații false, decât în cazurile de siguranță națională. Există în schimb obligații și responsabilități care decurg din statutul de șef al unei instituții publice, pe care autoritatea tutelară a spitalului, respectiv Consiliul Județean, ar trebui să i le amintească managerului Alexandru Calancea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Managerul Spitalului de Urgență minte că n-au fost trimiși pacienți cu infarct la Iași. Datele oferite de trei spitale și Ambulanță o dovedesc.
 Vizualizări articol: 3653 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Managerul Spitalului de Urgență minte că n-au fost trimiși pacienți cu infarct la Iași. Datele oferite de trei spitale și Ambulanță o dovedesc4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei