Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 65 (8289)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Cum să educăm un copil supradotat

Cea mai completă definiție a supradotării la copii a fost prezentată în Raportul Maryland, propus de Comisia pentru Educație a Ministerului Educației din Statele Unite. Conform ei, copiii supradotați și talentați sunt acei copii capabili de performanțe ridicate, care demonstrează achiziții și/sau abilități potențiale, precum: capacitate intelectuală generală, aptitudine academică specifică, gândire creativă sau productivă, capacitate de lider, arte vizuale și reprezentative, capacitate psihomotorie.Se consideră supradotați acei copii al căror coeficient de inteligență este mai mare de 140 de puncte. S-ar putea crede că, astfel, cu cât este mai mare valoarea, cu atât este mai benefică pentru copil, însă nu este atât de simplu. De fapt, nu toate problemele intelectuale țin de întârzierea mintală. Și copiii cu un coeficient înalt pot suferi de probleme emoționale, școlare și sociale serioase. Părinții și profesorii trebuie să știe că și copiii supradotați pot suferi de respingere și chiar hărțuire din partea colegilor, din cauza unor capacități care îi fac diferiți de ceilalți. În acest sens, se știe că laureatul Premiului Nobel pentru Medicină Santiago Ramon y Cajal a fost victimă a hărțuirii școlare. Există multe genii care au avut o perioadă școlară dificilă: Thomas Edison, Serghei Korolev, Louis Pasteur, Beethoven, Albert Einstein, Alexander Pușkin, Rodin, Napoleon etc. Acești copii supradotați învață mai repede și se plictisesc la școală, ceea ce pot exprima în mod inadecvat, de exemplu, corectându-l pe profesor, ridiculizându-și colegii sau izolându-se în propriile gânduri. Acest lucru conduce la respingerea celorlalți elevi și chiar a profesorilor. Dacă se bănuiește că un copil are capacități ridicate, este necesar să se apeleze la un profesionist care să determine asta cu precizie, să îi recomande un ritm de educație și să îl îndrume în legătură cu relațiile sociale.

În orice caz, trebuie să avem mare grijă la modul cum îi comunicăm unui copil că are mai multe capacități decât media, deoarece poate crede că, fiind foarte inteligent, nu este nevoie să depună efort. De fapt, acest lucru ar trebui făcut cu ajutorul unui profesionist. Trebuie să i se explice deosebirea dintre capacitate și conținut. Oricât de mare ar fi un recipient, acesta va fi gol dacă nu se ocupă cineva să îl umple. De aceea, din pricina lipsei de efort, unii copii supradotați ajung la eșec. Oricât de inteligenți ar fi, emoțiile lor sunt infantile și pot interfera mult în comportamentul lor. Maturizarea mintală și cea emoțională nu apar neapărat împreună. În prezent se știe că, pe lângă coeficientul de inteligență, există un coeficient emoțional, care măsoară capacitatea individului de a găsi un echilibru între rațiune și emoție și de a face ca acesta să îl ajute în atingerea scopurilor, nu să reprezinte un obstacol.

Soluția pentru copiii cu capacități ridicate este să li se propună activități în paralel, care să le ocupe timpul liber, ca de exemplu: muzică, teatru, fotografie, pictură, limbi străine. Pot fi de asemenea învățați să își utilizeze capacitatea pentru a-și ajuta colegii la școală. Acest lucru tinde să atenueze mult dificultățile sociale și îi poate chiar transforma în lideri. Copiii, atât cei cu o capacitate diminuată, cât și cei cu o capacitate prea înaltă, trebuie să aibă parte de susținere cât mai curând pentru a învăța să facă față în mod adecvat dezechilibrului pe care îl presupune fiecare dintre aceste circumstanțe.

Recunoașterea pluralității de inteligențe a avut efecte pozitive în educație, pentru că au crescut așteptările de a cultiva diversele capacități ale copiilor și adolescenților. S-au produs de asemenea îmbunătățiri în domeniul imaginii de sine, pentru că suntem deja toți conștienți că se poate străluci nu numai prin gândirea logico-matematică, ci și prin multe alte domenii care contribuie la ameliorarea vieții persoanelor. Astăzi, toți părinții și profesorii sunt conștienți că, dacă un copil nu are o performanță deosebit de bună în domeniul matematicii, poate fi un geniu în oricare altul, chiar în cel culinar sau în pictură. Acest lucru nu înseamnă deloc că dacă un copil are dificultăți la școală este pentru că probabil este un geniu în alt aspect al vieții, dar, în orice caz, nu se mai poate ignora posibilitatea ca, până la urmă, acesta să poată ajunge o persoană utilă și foarte fericită. Fericirea nu este certată cu inteligența pentru că nu depinde de ea.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum să educăm un copil supradotat.
 Vizualizări articol: 2949 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 28 voturi
Cum să educăm un copil supradotat5.0528

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei