Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 25 (8249)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Control Poliția Animalelor

Marea majoritate a primăriilor din județ ignoră legea care le obligă să aibă adăposturi pentru câini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O ordonanță de urgență care este în vigoare tocmai din anul 2001 impune ca fiecare unitate administrativ-teritorială (primărie de municipiu, oraș, comună)  să se organizeze pe tema gestionării câinilor fără stăpân. Mai concret, de peste 20 de ani ar fi trebuit să existe, inclusiv în comune, un serviciu de ecarisaj și un adăpost public pentru câini, ori un contract cu un astfel de adăpost. Cu alte cuvinte, atunci când apar probleme legate de câini fără stăpân agresivi (problema cea mai acută) ori cu animale care trebuie ridicate și duse într-un loc sigur (animale maltratate) să existe o locație pentru luarea lor în custodie. Realitatea din teren la nivelul județului Suceava este extrem de departe de cum ar trebui să fie, iar Poliția Animalelor și Direcția Sanitar Veterinară Suceava au dat primele semnale concrete că vor să impună implicarea primăriilor sau, altfel spus, intrarea în legalitate.

În tot județul Suceava există adăposturi de câini la Suceava, Rădăuți, Gura Humorului, Vatra Dornei și Siret. Se mai adaugă și adăpostul privat al Asociației de protecție a animalelor ”Casa lui Patrocle”. Evident, extrem de puțin, toate adăposturile fiind ocupate de mult peste capacitatea maximă din documente.   

 

Primăriile din județ au răspuns în general târziu Poliției Animalelor. Cele mai multe nici nu prea au ce răspunde

Poliția Animalelor Suceava a notificat din a doua parte a anului trecut toate cele 114 primării din județ și li s-au adus la cunoștință prevederile legale (OUG 155/2001, privind gestionarea câinilor fără stăpân). Primarilor li s-a cerut expres să comunice dacă au înființat serviciu de ecarisaj, respectiv dacă au amenajat un adăpost de animale. Doar 81 din cele 114 unități administrativ-teritoriale (UAT-uri) au transmis răspuns în termenul legal, ulterior mai răspunzând încă zece.

Marea problemă este însă și ce au răspuns primarii.

”Din datele comunicate rezultă că doar patru primării au servicii specializate complete, de ecarisaj și adăposturi funcționale pentru câinii fără stăpân. Altele 10 au comunicat că au înființat doar serviciu de ecarisaj”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Alte două-trei adăposturi sunt în construcție ori în curs de autorizare. De exemplu, la Fălticeni se așteaptă de ani de zile un adăpost pentru câini care tot este în construcție.

 

Polițiștii au dat 144 de avertismente scrise. Va exista vreun efect?

Cu privire la serviciile de ecarisaj, existența acestora este discutabilă, având în vedere că este vorba de regulă doar de angajați ai primăriei care au trecută în fișa postului și această obligație. Numai că degeaba ai oameni care pot prinde câini dacă nu ai unde să îi duci.

În urma constatării situației din teren, Poliția Animalelor a întocmit procese-verbale de sancționare pentru primăriile fără adăposturi de animale, respectiv fără serviciu de ecarisaj.

„Au fost transmise deja 144 de sancțiuni contravenționale, toate constând în avertismente scrise, pentru încălcarea articolelor 1 și 2, respectiv încălcarea articolului 2 din OUG 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân”, a mai precizat Epureanu.

Faptul că s-au dat doar avertismente este cumva firesc în condițiile în care este prima notificare scrisă. Primăriile au luat acum la cunoștință de legislație, au primit avertismentele scrise, iar următorul pas va putea fi legal aplicarea de amenzi, dacă nu se încep măcar procedurile de amenajare a unor adăposturi.

 

Primarii de comune, sfătuiți să se asocieze pentru un adăpost de câini comun

Problema câinilor fără stăpân este acută la momentul actual din mai multe considerente.

Unul ar fi legat de o înmulțire evidentă a câinilor de pe străzi. Sunt mulți și prin orașe, dar și în multe dintre localitățile rurale. Sunt statistici relevante de la Spitalul Județean privind numărul mare de oameni mușcați de câini care au avut nevoie de îngrijiri medicale.

O altă problemă este că acești câini fără stăpân adună și plimbă viruși, unii extrem de periculoși, cum ar fi turbarea sau gripa porcină.

”Toate adăposturile sunt arhipline, în acest sens datele sunt clare. Din păcate, colegii medici concesionari ne transmit o creștere evidentă a numărului de câini fără stăpân, atât în zonele urbane, cât și în cele rurale”, a declarat recent pentru Monitorul de Suceava doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava.
„Fac apel ca unitățile administrativ-teritoriale mici, comunele, să se mobilizeze și să-și facă adăposturi. Măcar 3-4 comune să se asocieze și să aloce fonduri pentru un adăpost de câini, cu o capacitate importantă de cazare. În municipii și orașe nici nu este cazul să detaliez despre obligativitatea existenței unui adăpost de câini”, a transmis directorul DSVSA Suceava.
Apelurile de acest gen, transmise de directorul DSVSA Suceava repetat prin Monitorul de Suceava, dar și prin adrese scrise, par să fi fost ignorate cu desăvârșire în condițiile în care avem în tot județul doar cinci adăposturi pentru câini amenajate de primării, din care patru autorizate.

 

”Uman și fizic am făcut tot ce am putut, a venit timpul să facă și primarii ceva”

Roxana Ciornei, președintele Asociației ”Casa lui Patrocle”, a fost foarte tranșantă la acest capitol și a punctat că primarii sunt principalii vinovați.

”Au trecut 22 de ani de când există cadrul legal, iar marea majoritate a primarilor nu au făcut nimic. Primarii poartă responsabilitatea pe umeri pentru că din 2001 nu au fost în stare să amenajeze măcar câteva țarcuri pentru câini. Mai mult, unii au făcut contracte dubioase cu SRL-uri de hingheri, avem date concrete în acest sens”, a declarat reprezentanta asociației care are la activ, împreună cu echipa, sterilizarea a peste 15.000 de câini și peste 3.000 de adopții.

”Uman și fizic am făcut tot ce am putut, a venit timpul să facă și primarii ceva”, a mai spus Roxana Ciornei.

Reprezentanta Asociației ”Casa lui Patrocle” a mai subliniat că în cazul județului Suceava nu este valabilă posibilitatea ca primarii să încheie contract cu un adăpost autorizat din cauză că acestea sunt foarte puține și suprapopulate.

Aceasta a precizat că refuză să încheie astfel de contracte pentru că nu mai are unde să țină câini.

Prin urmare, singura variantă de luat în calcul este ca primăriile să se organizeze și să înființeze adăposturi.    

 

Poliția Animalelor Suceava dă semne de implicare, mai ales pe linie de protecție a animalelor

Generic, Poliția Animalelor există de ani buni, însă relativ recent a devenit chiar structură a poliției, care poate instrumenta cazuri penale.

Un adevăr este că la Suceava Poliția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, vrea să facă ceva concret în baza legislației existente.

Anul trecut, Poliția Animalelor Suceava a instrumentat 41 de dosare penale, privind 41 de infracțiuni. S-au efectuat patru percheziții domiciliare, iar anul trecut și în debut de 2023 s-au înregistrat trei rețineri în arest ale unor indivizi care au schingiuit sau ucis animale.

Relevant în acest sens este și că în ultimul an au fost emise și ordine de plasare în adăpost a 30 de animale aflate în situații de risc sau maltratate, respectiv 28 de câini, un cal și un cerb.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marea majoritate a primăriilor din județ ignoră legea care le obligă să aibă adăposturi pentru câini.
 Vizualizări articol: 1667 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Marea majoritate a primăriilor din județ ignoră legea care le obligă să aibă adăposturi pentru câini0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei