Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 25 (8249)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dezinstituționalizare

24 de persoane adulte cu dizabilități de la Centrul Costâna vor locui în trei locuințe protejate, adaptându-se unui stil de viață independent

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

24 de persoane adulte cu dizabilități de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna vor locui în trei locuințe maxim protejate, după dezinstituționalizare. În fiecare locuință vor conviețui câte opt persoane, care o să beneficieze de un mediu securizant, adaptându-se unui stil de viață independent și activ.

Această schimbare este posibilă datorită Proiectului „Pași spre Viitor” din cadrul Programului de Interes Național - Înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate în vederea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate, careare ca scop dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități din Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna și prevenirea instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități din comunitate, prin înființarea unor noi servicii sociale.Prin intermediul acestuiproiect (valoarea proiectului este de 2.180.112,35 lei, dar bugetul total al proiectului este de 2.365.411,92 lei, adică suma solicitată de la autoritatea finanţatoare plus contribuţia proprie a solicitantului) va funcționași un centru de zi, cu o capacitate de 30 de locuri, în care persoanele adulte cu dizabilități să beneficieze de servicii specializate în funcție de nevoile specifice și individuale.

Cele patru clădiri se află în construcție, lucrările fiind finalizate în proporție de 60%. Termenul de finalizare al proiectului a fost devansat până pe 30.11.2023.

 

51 de asistenți maternali profesioniști angajați anul trecut

Am aflat de la reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava că este în derulare și Proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna, depus de către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANPDCA), în parteneriat cu cele 47 DGASPC-uri din țară, în cadrul apelului non-competitiv „Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali profesioniști”.

Acest proiect este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, suma alocată județului Suceava fiind de 83.815.658,23 lei. „Principalele obiective ale proiectului sunt creșterea calității sistemului de asistență socială prin introducerea de instrumente, proceduri, mecanisme, îmbunătățirea nivelului de competențe ale profesioniștilor din sistem și creșterea numărului de asistenți maternali la nivelul comunității. În cadrul acestui proiect, în anul 2022 au fost angajați 51 de asistenți maternali profesioniști. Pentru 11 dintre aceștia a fost încetată activitatea. Pe 31.12.2022, erau angajați pe proiect 140 de asistenți maternali profesioniști”, a declarat directorul executiv al DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 24 de persoane adulte cu dizabilități de la Centrul Costâna vor locui în trei locuințe protejate, adaptându-se unui stil de viață independent.
 Vizualizări articol: 1255 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
24 de persoane adulte cu dizabilități de la Centrul Costâna vor locui în trei locuințe protejate, adaptându-se unui stil de viață independent0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei