Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 19 (8243)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Părerea lui Dan

Cei de ”neatins” și ”realizările” lor - continuare

În continuare, vorbind despre instituțiile pe care românii nu le prea critică, mă voi referi la cele cu cel mai înalt grad de încredere, după sondaje!

Pe primul loc se situează permanent BOR, chiar dacă au un procent mai scăzut și pe bună dreptate! Românii, chiar dacă merg la biserică ”din Crăciun în Paști”, sunt un popor de oameni credincioși! M-ar interesa, probabil și pe Dumneavoastră,  cum sunt apreciați slujitorii Bisericii și Biserica în general! Un sondaj cu două întrebări banale ar elucida această necunoscută:

- vă cunoașteți (nume!) preotul paroh?

- ce părere aveți despre el?

Vorba din popor (fă ce spune popa, nu ce face el!) nu mă convinge din simplul motiv că ”pastorul turmei” trebuie să fie un model de conduită pe plan religios! Procentul de preoți care sunt modele pentru enoriași ar reprezenta mai fidel gradul de încredere în Biserică! Preoții sunt și ei oameni și nimic din ce este omenește nu le este străin! Inclusiv păcatele! Mulți cetățeni reproșează, nu pe față, prosperitatea dobândită în termen scurt de mulți tineri preoți (probabil BOR-ul nu analizează îmbogățirea fără justă cauză)! Legat de taxarea care se impune, normal, credincioșilor mă întreb dacă Biserica nu ar putea acorda reduceri (scutiri) celor mai săraci (”vulnerabili”, după politicieni).

O atitudine ce creează cel puțin nedumerire în masa ortodocșilor este relația foarte ”strânsă” cu politicul, inclusiv cel ateu pe vremea PCR! Cred că este cam mult ca rugăciunea adresată Divinității să specifice separat numele și funcțiile demnitarilor vremelnici! Ei sunt mai enoriași decât ceilalți? Iar ”alesul sobor de preoți” ar trebui să fie mai discret, mai ales la evenimentele clar politice!

Consider că nu trebuie să mai insist asupra altor ”rătăciri” ale slujitorilor Bisericii pentru că cred că mi-am atras deja suficiente ”afurisenii”!

O altă instituție cu un grad ridicat de încredere în populație (locul doi!) este Armata! M-am întrebat de ce aprecierea este la un asemenea nivel ridicat, în condițiile în care 2/3 din cei care au făcut armata nu au o părere bună despre foștii lor comandanți (este cea mai blândă dintre afirmațiile pe care le putem face!). Dar, am fost militari la 20 de ani sau puțin peste, ne și distram mult, inclusiv pe seama ”cadrelor” (subofițeri de preferință) și ne amintim cu plăcere de cele câteva luni în care nu aveam nici o ”obligație de serviciu”, uitând momentele grele sau ordinele absurde!

Trebuie să critic armata pentru că acesta este scopul articolului, lăudatul fiind apanajul militarilor de carieră și a presei lor! Mai ales acum când au un reprezentant în fruntea guvernului! Moldova are în fruntea guvernului o absolventă de Harvard! Chestie de opțiune prezidențială: ”guvernul meu”/”guvernul ei” (Maia Sandu!).

Corupția prezentă în structurile Ministerului Apărării este cu atât mai revoltătoare cu cât este legată haina militară și de jurământul depus de cei care o poartă! Este de notorietate că reușita la un examen de admitere la o școală militară este ”asezonată”, în foarte multe cazuri, de șpagă! Cei arestați de la Academia Militară (toată conducerea) pentru dobândirea de ”foloase necuvenite” sunt un exemplu! À propos, de ce nu se mai vorbește nimic în presă de soarta lor? Înseamnă că sunt ”acoperiți” de cei care dau publicitate!

Un alt lucru care deranjează este legat de pretențiile salariale exagerate, dar și alți bani pentru haine, hrană sau chirii! Un locotenent ar trebui să aibă un salariu cât un subinginer (tot trei ani de școală), iar un maior cât un inginer! Iar pentru haine să primească toți bugetarii (nu vin la muncă în pielea goală!). La fel pentru hrană sau chirii! În plus, nu este normal ca un plutonier pensionat la 55 de ani să aibă pensia cu 75% mai mare ca un inginer la 65 de ani!

După toate acestea mă vor înjura (ca în cazarmă) și militarii!

 

P.S. Un popă beat care a făcut un accident a declarat că Dumnezeu era la volan! Dracul o fi fost copilot?

Dan Strutinschi

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cei de ”neatins” și ”realizările” lor - continuare.
 Vizualizări articol: 1188 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cei de ”neatins” și ”realizările” lor - continuare5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei