Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 184 (8101)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Tradiții reînnodate

”Schimbarea la față”, sărbătorită pentru prima dată în reînființatul Schit Mănăstioara de la Udești

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Credincioșii din Udești, împreună cu cei veniți în pelerinaj din alte locuri, au participat sâmbătă la slujba organizată cu ocazia sărbătorii ”Schimbarea la față”, în proaspăt reînființatul Schit Mănăstioara din comuna Udești. Un mare sobor, format din preoți ai parohiilor comunei sau veniți de la alte mănăstiri, a oficiat Sfânta Liturghie în preajma străvechii bisericuțe Mănăstioara, locul unde se va ridica noul schit de călugări conform deciziei din cursul anului trecut a conducerii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Construcția unei noi biserici va demara în curând, odată cu ridicarea unei case parohiale pentru slujnicii așezământului.

Oamenii s-au îndreptat cu evlavie spre străvechea bisericuță de la primele ore ale dimineții, când cei 15 preoți au început oficierea slujbei pentru marea sărbătoare, despre care unul dintre preoți a transmis mulțimii adunate: ”Sărbătoarea <Schimbarea la față> invită credincioșii la o schimbare lăuntrică, la o limpezire, la iluminare și conformarea vieții noastre la voia cea sfântă a lui Dumnezeu. E ca și cum Dumnezeu Tatăl ne-ar zice: <Schimbați-vă la față din adânc, toți și toate, după exemplul Fiului meu, fiți blânzi și smeriți cu inima ca El, fiți îngăduitori unii cu alții, nu vă urâți și nu vă disprețuiți unii pe alții și trăiți în pace, în bună înțelegere și în dragoste unii cu alții. Să nu uităm, dragi creștini, că Schimbarea la față a Mântuitorului începe pe când el se ruga, iar schimbarea noastră lăuntrică trebuie să înceapă tot cu rugăciunea, cu ajutorul harului dumnezeiesc, pentru că singuri, doar cu forțele proprii, nu putem face nimic.”

 

O decizie care va schimba fața sfântului lăcaș, redevenit schit

Schimbările survenite de jur împrejurul micului locaș de cult se pot vedea pretutindeni, în urma deciziei luate în cursul lunii august a anului trecut. Constantin Moraru, unul dintre oamenii de inițiativă ai comunei Udești, ne-a vorbit despre schimbările produse în spațiul vechii bisericuțe, în ultima perioadă: ”Important este că s-a reușit intabularea acestui teren, cu sprijinul conducerii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, totul trecând în subordinea Mănăstirii <Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava>. Asta după ce Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a făcut o vizită la sfântul lăcaș, luând decizia reînființării schitului de călugări Mănăstioara – Udești, sub ascultarea sfintei mănăstiri de la Suceava. Au demarat astfel întocmirea actelor necesare și adunarea materialelor pentru construcția unei biserici și a unei case parohiale pentru cei care vor sluji schitul.”

Biserica din Mănăstioara, despre care legenda spune că ar fi fost construită din lemnul stejarului în scorbura căruia s-a adăpostit de duşmani Ştefan cel Mare în perioada copilăriei, se află astăzi în stare avansată de degradare şi necesită lucrări de restaurare urgente.Implicarea conducerii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în reconstituirea schitului cu același nume, părăsit de monahi în preajma încorporării zonei de nord a Moldovei în Imperiul Habsburgic, este considerată o soluție salvatoare. În urma acestei decizii se are în plan renovarea și conservarea valorosului lăcaș de cult, în cadrul schitului pentru a cărui reînființare proprietarii zonei au donat teren și zonă împădurită.

 

Reînființarea schitului într-un loc binecuvântat, o speranță pentru credincioși

Pentru a fi protejată, până acum biserica Mănăstioara avea uşile închise pentru enoriaşi aproape pe tot parcursul anului, comunitatea cătunului din jur folosind alte lăcaşuri de cult din zonă. Cei prezenţi sâmbătă la sărbătoarea hramului noului schit nutresc speranţa unei biserici restaurate curând şi a unui drum de acces reabilitat spre acest binecuvântat loc din pădurea în care cândva Ştefan cel Mare reuşea să-şi salveze viaţa.

Elena Porojan, credincioasă venită din comuna Vulturești la sărbătoare, ne-a spus: ”E un loc binecuvântat aici, despre acest lăcaș sfânt oamenii spun că este de leac, de aceea vin de la distanțe mari să simtă binecuvântarea lui Dumnezeu. Odată cu reînființarea schitului de călugări, va fi un loc și mai căutat de cei care vor să simtă puterea credinței în Dumnezeu și cred că va veni lume multă, ca în marile locuri de pelerinaj. Sunt convinsă că oamenii vor aduce sprijin pentru ridicarea noii biserici și a schitului și se vor aduna în jurul călugărilor de aici.”

Drumul de acces rămâne însă o piatră de încercare pentru autoritățile locale din comunele Udești și Vulturești, dacă privim cele două zone de acces spre schit. Același neobosit Constantin Moraru a vorbit despre această problemă spinoasă:

”În privința drumului de acces spre reînființatul schit Mănăstioara, se vrea asfaltarea în continuare a drumului de acces dinspre Udești, prin Poiana Sirioană, spre lăcașul de cult din pădure, pe o distanță de circa 8 km. Primarul comunei Udești a depus documentația pentru aprobarea unor fonduri în acest sens. O soluție anunțată din cealaltă parte de conducerea primăriei din Vulturești ar fi reabilitarea drumului comunal DC3, Pleșești-Merești, urmând ca de la ieșirea din pădure și până la Merești să se implice pentru reabilitare conducerea Primăriei Udești.”

Până una-alta însă, drumul principal de acces din Suceava spre comuna Udești, drum care deservește până la ieșirea din județ o populație numeroasă, rămâne un dezastru pentru cei nevoiți să îl tranziteze zilnic, după ce a fost lăsat de izbeliște de autoritățile județene.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Schimbarea la față”, sărbătorită pentru prima dată în reînființatul Schit Mănăstioara de la Udești.
 Vizualizări articol: 686 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
”Schimbarea la față”, sărbătorită pentru prima dată în reînființatul Schit Mănăstioara de la Udești5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei