Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 184 (8101)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În lunile de vară

Criză de sânge pentru transfuzii din cauza donatorilor mai puțini și a nevoii ridicate din spitale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrul Județean de Transfuzie Sanguină face un apel în rândul sucevenilor de a dona sânge și pe perioada verii, când sistemul se confruntă cu scăderi ale colectei de sânge, însă numărul intervențiilor și al accidentelor se menține ridicat.

La Centrul sucevean se prezintă mai puțini donatori decât media obișnuită, iar dezechilibrele între cantităţile de sânge disponibile și cererile din spitale sunt frecvente.

„Vă invităm să vă planificați un drum la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Suceava, unde numărul donatorilor este extrem de mic zilele acestea. Nu credem că e nevoie să aducem în față povești ai unor oameni aflați oricum în suferință, pentru a vă convinge că e nevoie de sânge. Numărul de donatori este insuficient, iar accidentele și intervențiile chirurgicale, multe. Știm de empatia și bunătatea sucevenilor. Vă invităm doar să o arătați încă o dată!”, transmite Centrul sucevean.

Reprezentanții acestuia încurajează ca înainte de plecarea în concediu, sucevenii să facă o vizita la Centru de Transfuzie Sanguină, dat fiind faptul că numărul apelurilor din spitale care vin spre instituție, în lunile acestea de vară, este foarte mare.

 

Condițiile necesare pentru donarea de sânge

Programul de donare la Centrul de Transfuzie Suceava este de luni până vineri, orele 07.30-13.00, în cadrul programului de lucru, care este de luni până vineri, orele 07.00-15.00.

Pentru a putea dona, trebuie să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani, să ai greutatea de peste 50 de kg, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale (inclusiv intervenții la dentist sau tatuaje), să nu fii însărcinată, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală (nici cu cinci zile înainte sau după menstruație). În plus, este esențial să nu fi consumat băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării. Nu vor trece „proba chestionarului” dat la fața locului nici cei care sunt sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, iar la nivel celular în două săptămâni. Această „reînnoire” este considerată benefică întregului organism.

Înainte de donare se recomandă somn de 7-8 ore și un mic dejun format din proteine și glucide, puține grăsimi, și lichide dulci: ceai, cafea, sucuri naturale. Sub nici o formă nu trebuie să se fumeze înainte și după donare și nici să se consume alcool în dimineața donării și cu o seară înainte. Cafeaua este recomandată mai ales persoanelor care au în mod frecvent tensiunea arterială mică. După donare se recomandă două, trei ore de odihnă.

Traseul pentru donare este următorul: la Centrul de Transfuzie vă prezentați la Fișier cu actul de identitate și cu adeverința medicală care atestă că sunteți sănătos; vi se întocmește fișa de donator; vi se fac testele preliminare (valoarea hemoglobinei, a tensiunii arteriale, glicemiei, greutatea corporală etc.), după care, dacă acestea corespund, ajungeți la medicul care efectuează selecția donatorilor.

Donatorul primește după donare un card electronic cu suma totală 66,99 lei, valoarea a 7 tichete de masă x 9,57 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Criză de sânge pentru transfuzii din cauza donatorilor mai puțini și a nevoii ridicate din spitale.
 Vizualizări articol: 925 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Criză de sânge pentru transfuzii din cauza donatorilor mai puțini și a nevoii ridicate din spitale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei