Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 iul 2022 - Anul XXVII, nr. 167 (8084)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsuri

Pensiunea din Sucevița unde 13 copii cazați au ajuns la spital cu probleme digestive, a fost amendată de DSP cu 6.000 de lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pensiunea din Sucevița, la care erau cazați cei 13 copii care au ajuns în seara de 5 iulie a.c. la spital cu simptome digestive, a fost amendată de Direcția de Sănătate Publică Suceava cu 6.000 de lei. Chiar dacă înspectorii DSP nu au putut stabili o legătură directă între mâncarea consumată la pensiune și problemele digestive ale copiilor, unitatea de cazare a fost amendată pentru lipsa examenelor medicale și lipsa efectuării cursurilor de igienă a personalului angajat, conform unui comunicat de presă remis, luni, de purtătorul de cuvânt al DSP, Gabriela Băncilă.

Suspiciunea de toxiinfecție alimentară apărută după ce cei 13 copii, cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani, au ajuns la Spitalul Municipal Rădăuți, cu simptome de greață, dureri de cap și abdominale și un copil cu vărsături, a fost infirmată în urma anchetei epidemiologice.

Astfel, însoțitorii grupurilor de copii au declarat că au călătorit de la București la Sucevița în cursul zilei de duminică3 iulie a.c. și pe durata drumului au consumat pachetele de hrană luate de acasă. Din seara zilei de duminică toate mesele le-au fost servite la pensiune. În cursul nopții de luni spre marți, un copil s-a simțit rău acuzând dureri abdominale, greață și vărsături, apoi au apărut celelalte cazuri și a fost solicitată asistență medicală prin serviciul de urgență 112. Toți cei 13 copii au ajuns cu ambulanțele la Camera de gardă a Spitalului Municipal Rădăuți în seara zilei  de 5 iulie, începând cu ora 22.30. Au fost consultați și li s-a administrat tratament simptomatic, în urma căruia evoluția a fost favorabilă. A doua zi au fost externați. Inspectorii DSP au prelevat 9 probe din alimentele consumate de copii, 5 teste de sanitație și o probă de apă. Conform comunicatului DSP, toate probele recoltate s-au încadrat din punct de vedere chimic și bacteriologic în parametri normali, cu excepția probei de „mămăligă cu carne de porc”, în care au fost prezente bacterii coliforme, E.Coli și stafilococ coagulazo-pozitiv.

 

În lipsa normativelor, bacteriile depistate în „mămăligă cu carne de porc” nu pot fi considerate cauza îmbolnăvirii

„Deoarece nu există normative privind limitele admise în alimentele preparate, nu putem aprecia dacă valorile depistate depășesc sau nu pragul de normalitate. Tulpina E.coli izolată nu a aglutinat cu serul polivalent, astfel încât nu putem preciza dacă avea caracter enteropatogen sau nu. Valoarea mică a numărului de ufc/cmp de stafilococ coagulazo-pozitiv (netipat) nu constituie, în sine, un argument suficient, din punct de vedere epidemiologic, pentru a afirma că a fost cauza apariției episodului de îmbolnăvire”, este explicația inspectorilor sanitari.

De asemenea, aceștia afirmă că focarul de toxiinfecție alimentară înseamnă „grup de 3 sau mai multe persoane care prezintă simptome clinice asemănătoare în urma consumului aceluiași aliment contaminat”, însă definițiile de caz utilizate conțin criterii clinice, de laborator și epidemiologice care nu sunt respectate în apariția cazurilor din episod de îmbolnăvire de la Sucevița. Mai mult, în lipsa probelor biologice recoltate de la bolnavi, nu au putut fi efectuate investigații de laborator.  Investigarea prin examen coprobacteriologic a celor doi angajați implicați în manevrarea/ prepararea alimentelor nu a depistat prezența unor purtători de germeni patogeni. Cele 5 probe recoltate de pe suprafețele de lucru nu au confirmat o contaminare a acestora, iar proba de apă a fost corespunzătoare.

Inspectorii sanitari mai subliniază că deși întregul grup, de 40 de copii, a consumat același meniu preparat la pensiune, simptomologia  a apărut la numai 13 copii, fiind posibil ca aceștia să fi consumat și produse din surse externe.

„Din punct de vedere epidemiologic, considerăm că a fost vorba, probabil, de un episod de gastroenterită acută de etiologie neprecizată, exprimat clinic prin forme ușoare de îmbolnăvire, ameliorate rapid cu tratament simptomatic”, este concluzia inspectorilor DSP.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensiunea din Sucevița unde 13 copii cazați au ajuns la spital cu probleme digestive, a fost amendată de DSP cu 6.000 de lei.
 Vizualizări articol: 784 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pensiunea din Sucevița unde 13 copii cazați au ajuns la spital cu probleme digestive, a fost amendată de DSP cu 6.000 de lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei