Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 iul 2022 - Anul XXVII, nr. 167 (8084)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Declarații confirmate de realitate

Pedepse mici și foarte mici pentru agresori de polițiști din Suceava - ”Tocmai statul <de drept> le dă tupeu nemernicilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cazurile recente în care unii polițiști au fost puși la zid la propriu în anumite conjuncturi de tot felul de indivizi rău famați are legătură directă cu pedepsele mici și foarte mici pe care le primesc autorii de fapte de ultraj, dar și cu lipsa unor dotări de mult promise, a atras atenția polițistul sindicalist sucevean Bogdan Bănică. Problema este mai ales una de percepție a opiniei publice, care are deja formată ideea că agresarea unui polițist nu înseamnă automat pușcărie, așa cum ar trebui obligatoriu să fie.

Mai mult, mulți sunt cei care pur și simplu se iau la trântă cu polițiștii, iar după ce sunt încătușați și duși la secție mai și reclamă că au fost agresați, ceea ce denotă tot mult tupeu și necunoașterea minimă a legii.

Plecând de la luarea de poziție a lui Bogdan Bănică vă vom prezenta câteva  exemple recente și elocvente, din județul Suceava, privind pedepse primite de autori de fapte de ultraj. Sunt pedepse primite la prima instanță de judecată, deci nu definitive, însă care sintetizează perfect ceea ce a semnalat Bogdan Bănică.

 

”Tocmai <statul de drept> le dă curaj, din ce în ce mai mult, să își permită să agreseze oameni în uniformă”

„Ne mirăm mereu cum aproape săptămânal vedem în spațiul public știri cu polițiști ultragiați.

Ne mirăm cine le dă tupeu demenților, de o etnie sau alta, să lovească un polițist în uniformă și în exercitarea atribuțiilor de serviciu.
Bine, nu noi ne mirăm, voi ca societate civilă vă mirați. Și cum cine le dă tupeul să comită astfel de fapte? Tocmai statul <de drept> le dă tupeu nemernicilor, statul de drept care se vrea să fie apărat și protejat tocmai de cei ce își bate joc. Tocmai <statul de drept> le dă curaj, din ce în mai mult, să își permită să agreseze oameni în uniformă. Cum? Prin legislația precară și extrem de permisivă pentru acest gen de fapte.
După ce a lovit un polițist, în majoritatea cazurilor, cercopitecul primește 24 de ore de odihnă pe arest, după care este eliberat și cercetat în stare de libertate. Apoi primește o <pedeapsă> cu suspendare, adică fix pix în ochii comunității din care face parte. Ceea ce îi motivează și pe alții să comită astfel de acte de <bravură>.
Unde sunt dispozitivele cu electroșocuri, domnule ministru? Credeți că dacă erau în dotarea polițiștilor din Târgoviște mai erau acuzați (tot aceștia, firește) de lipsă de tact?!
Ce s-ar mai fi zvârcolit și ce ar mai fi sfârâit pe asfalt zmeii ultragiatori… fix ca guvidele pe grătar!”, a scris pe pagina sa de Facebook Bogdan Bănică.

 

Închisoare cu suspendare sau amendă penală. Este suficient?

Acum câteva zile, un bărbat în vârstă de 42 de ani, din Breaza, judecat pentru ultraj, după ce a provocat un scandal monstru, având o sabie în mână, a distrus bunuri, iar la sosirea poliției a amenințat o agentă de poliție, a fost condamnat de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc la o pedeapsă de 6 luni de închisoare, cu suspendare. Judecătorii au considerat că inculpatul poate beneficia de clemență, în condițiile în care a executat în jur de o lună de arest preventiv.

Și mai recent, săptămâna trecută, un bărbat care a lovit cu capul în figură un polițist de frontieră, în timp ce acesta se afla în patrulare, de serviciu, pe raza satului Lupcina, comuna Ulma, a fost condamnat la achitarea unei amenzi penale de 5.620 de lei. Acesta a executat și 85 de zile de arest preventiv. De reținut că în acest caz nu este vorba de amenințări, ci de agresiune efectivă, pentru care polițistul a avut nevoie de îngrijiri medicale. 

 

Condamnat pentru opt fapte de ultraj, dar cu suspendare

Tot relativ recent, la finele lunii mai, doi bărbați din Stroiești, tată și fiu, judecați într-un dosar de ultraj cu opt polițiști părți vătămate, care au provocat un scandal monstru după ce tatăl nu a oprit la semnalul unui echipaj rutier, în timp ce conducea băut, au primit și ei, in corpore, pedepse cu suspendare.

Deși judecat pentru opt fapte de ultraj și conducere sub influența alcoolului, inculpatul a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 3 ani de închisoare, dar suspendată condiționat pe durata unui termen de încercare de patru ani.

După urmărirea din trafic, șoferul băut s-a înarmat cu o sabie și, ajutat de fiu, a aruncat spre polițiști cu tot ce i-a venit la mână.

Abia după intervenția luptătorilor de la Serviciul de Acțiuni Speciale s-a putut intra în locuință pentru încătușarea celor doi.     

 

Arestul preventiv, considerat de cele mai multe ori suficient de magistrați 

Mai putem aminti și de cazul unui scandalagiu din Burdujeni, care, deranjat în timp ce se afla într-un bar, a ameninţat cu acte de violenţă pe unul dintre agenţii din echipaj şi l-a înjurat, după care a aruncat cu un pahar din sticlă în el, lovindu-l la piciorul drept. Autorul a primi 6 luni de închisoare, cum altfel, cu suspendare.

În general, judecătorii au condamnat la pedepse cu executare autorii de fapte grave de ultraj (fapte cu impact major asupra opiniei publice, cu polițiști care au tras cu arma pentru a-și apăra viața, agresiuni cu mai multe zile de îngrijiri medicale pentru omul legii etc.) ori pe cei care aveau deja și alte condamnări la activ.

Cele mai multe condamnări pentru fapte de ultraj, la instanțele sucevene, sunt, în mod clar, cu suspendare sau prevăd achitarea unei amenzi penale de către inculpat.

De cel mai multe ori, autorii au scăpat cu perioada de detenție din arest preventiv, care pleacă de la o zi și a ajuns, în unele cazuri, până la 2-4 luni de privare de libertate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pedepse mici și foarte mici pentru agresori de polițiști din Suceava - ”Tocmai statul le dă tupeu nemernicilor”.
 Vizualizări articol: 1936 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Pedepse mici și foarte mici pentru agresori de polițiști din Suceava - ”Tocmai statul le dă tupeu nemernicilor”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei