Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 148 (8065)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

Cultură și filantropie

Circa 400 de participanți la „Sânzienele copiilor”, festival cultural-filantropic desfășurat la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Circa 400 de persoane, 32 de echipaje din tot atâtea parohii, cluburi ale copiilor, școli și licee din județul Suceava, au participat vineri, 24 iunie 2022, la „Sânzienele copiilor”, festival cultural-filantropic pentru copii și tineret,  desfășurat la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava.

A fost un festival-maraton care a ținut aproximativ cinci ore, în care cu bucurie, cu emoție, cu talent, cu determinare, cu dragoste pentru tradițiile strămoșești au evoluat copii și tineri din tot județul, care au dorit să aducă un strop de fericire în sufletele celor care îi privesc în calitate de spectatori, dar și să ajute alți copii aflați într-o situație mai dificilă, copii care au acum posibilitatea să meargă pentru prima dată într-o tabără.

Cinci ore de festival, de „Sânzienele copiilor”, în care „n-au contenit nici spectacolul, exercițiile de admirație și turul galeriilor de artă, și nici bucuria descoperirii, împărtășirea de gând bun și generos și empatia”.

Nu au lipsit muzica, pictura, dansul, sculptura,  literatura, „elementele de arhitectură (prezente în galeria de fotografii)”, toate laolaltă și fiecare în parte aducând fericire și vibrație în inima privitorului.

Muzică vocală și instrumentală, folclor, cântece ale copilăriei, piese etno, dar și arii consacrate universal, interpretate de soliști sau în duet, de coruri de copii, ansambluri artistice și grup vocal-tradițional. Nu au lipsit viorile, orga, acordeonul și trompeta; pricesnele, cântarea omofonă, cântecul patriotic, cel de jale și dor și nici cel de joc și de petrecere.

„Sânzienele copiilor” este un  proiect coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia  Sucevei și Rădăuților, prin sectoarele Media și Comunicare, Educațional-Teologic și Cultural, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava și Monitorul de Suceava.

 

Artă, artiști, bucurie

Mai mici sau mai mari, artiștii voluntari au urcat pe aceeași scenă, și-au dat mâna pentru o cauză nobilă: Grupul folcloric „Bilcuța”, de la Școala Gimnazială „George Tofan” Bilca; Corul de copii „Nikolaos” al Parohiei „Sfântul Nicolae” Sadova; Corul Centrului de Tineret „Ecclesia”, al Colegiului Tehnic „Petru Mușat” Suceava; Corul „Sfântul Stelian” al Școlii de Duminică de la Berchișești; Grupul folcloric ,,Crenguță de brad”,  de la Școala Gimnazială „Iorgu G. Toma” Vama; Ansamblul folcloric de la Clubul Copiilor din Rădăuți; Grupul etno „Miorița”, de la  Școala Gimnazială „Maria Cantacuzino” Horodniceni; Ansamblul „Flori de merișor”, de la Școala Gimnazială Poiana Stampei; Grupul vocal-instrumental „Noițele”,  supranumit odinioară „fetele cu viorile”, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Bogdănești.

A evoluat pe scenă și a strâns sute de aplauze și Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni”, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, grup care nu are nevoie de nicio prezentare, consacrat fiind ca „tânăr ambasador de  tradiție și spiritualitate românească”, supranume confirmat și reconfirmat, premiat și aplaudat la scenă deschisă, de nenumărate ori,  în cei 12 ani de activitate artistică.

De aprecieri s-au bucurat și soliștii, copii și tineri, pasionați de muzică clasică sau de folclor, de la Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc; Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuți; Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți;  Colegiul Tehnic Rădăuți; Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldoviţa; Școala Gimnazială „George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc; Școala Gimnazială Berchișești; Școala Gimnazială Bosanci; Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuți; Școala Gimnazială „Aurelian Stanciu” Salcea; Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava.

Și pictură a fost pe alese.  Expoziția „Copii și cireșe de mai” a micilor artiști din Atelierul de pictură „Aripi înflorite” din Rădăuți; icoane pe sticlă realizate în atelierele de pictură de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfântul Andrei” Gura Humorului și Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava; icoane pe lemn și pictură religioasă pe piatră, realizate de „Micii meșteșugari” de la Școala Gimnazială Berchișești și în cercul de religie al Școlii Gimnaziale Ostra.

 

Aripi deschise spre... frumos

O secțiune importantă a festivalului a fost expoziția „Sânziene – ie, floare și lumină”  a tinerilor artiști de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Nu au lipsit nici obiectele decorative ale cercului „Vlăstarele Bucovinei”, de la Liceul Tehnologic nr. 1, Câmpulung Moldovenesc, și cele ale copiilor de la Școala Gimnazială „Maria Cantacuzino” Horodniceni, la care s-au adăugat produsele etno-culturale ale cercului ,,Inimi deschise”, de la Școala Gimnazială Nr. 2 Marginea sau trăistuțele  meșteșugite de elevii Școlii Gimnaziale Bosanci, în orele de opțional de folclor.

Și tot artă, artă fotografică, în expoziția-galerie  „Suflet frumos, de mână cu Hristos”, ce poartă semnătura Irinei Ursachi, fotoreporter la Sectorul Media și comunicare, al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, partener în proiect. 

O galerie-ipostaziere a „liturghiei copiilor” din liturghiile duminicilor și sărbătorilor petrecute de ei în bisericile și mănăstirile noastre, în care valorile de ordine sunt: credință, rugăciune, inocență, familie, prietenie, educație, cultură, speranță, lectură, generozitate, grijă față de creația lui Dumnezeu și iubire de semeni.

De fascinația și rigoarea dansului de societate și de emoția transmisă prin coregrafie ne-au convins Formația de dans ,,Adalis Jr.”  și Formația „Dinamic”, de la Palatul Copiilor Suceava.

Nu a lipsit literatura și nici incursiunile în snoave, poezie și teatru; momentul vesel ,,Flăcăul priceput”, al talentatului Luca Vasile Lucan, din clasa I, de la Școala Gimnazială „Iorgu G. Toma” Vama; dramatizarea „Păhărelul cu nectar”, după Valeriu Anania,   moment artistic susținut  de Grupul „Copiii Voievodului”, de la Școala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” din Suceava și lirismul atent distilat de sensibilitate, profunzime a înțelesurilor și îndelungi și repetate ore de studiu dovedit, din nou și din nou, de tânăra Adela Șulea, de la Școala Gimnazială „Miron Costin”, nelipsită de la evenimente culturale ce readuc între noi poezia.

Mai mult decât atât, în evenimentul nostru caritabil  am organizat și un salon de carte, „Școala Bisericii”, constituit din cărți semnate de copii și de tineri, de elevi și de profesori, oferite de autori tocmai pentru a contribui la reușita proiectului.

De la copii, cărticica „Regina și fructele prietenoase”, semnată de Efrema-Ecaterina Matei, din clasa I, de la Școala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” Suceava; dinspre profesori: Aura Mihoc, de la Școala Gimnazială Ipotești;  Lenuța Rusu, coord. al Grupului Vocal „Moldava” al Clubului Copiilor Fălticeni; Oana-Diana Onesim, de la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava; Vasile Schipor, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus; părintele drd. Cezar Onesim. Publicul a putut să descopere printre cărțile expuse în holul Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava și ”Moara de gânduri” (de Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie), publicată de curând la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

 

Generozitate

Ceasuri întregi, ne-au însoțit și ne-au povestit și ne-au sprijinit Sânzienele, că-i peste poate să ai spectacol de copii, de Sânziene, fără de Sânziene. Și pruncii, mai cu seamă, au mare nevoie să le-arătăm în jurul lor alți copii și tineri „frumos de urmat”. Așa cum sunt Bianca-Gabriela Roman, studentă la Facultatea de Științe ale Educației, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, și referent în cadrul centrului eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Alexia Ursuțu, elev sergent major, de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc, membră a lotului olimpic național la religie, în acest an, facilitator pentru activități socio-educative  în  Școala de Duminică de la Bogdănești. Cele două tinere „Sânziene” au prezentat întreg spectacolul de pe 24 iunie 2022.

Datorită generozității celor prezenți la eveniment, care au făcut donații în cadrul festivalului-maraton, cinci copii din Centrul de servicii de protecţie pentru copilul aflat în dificultate Rădăuţi – Solca, respectiv Casa de tip familial „Prietenia” Solca, vor putea merge în tabăra „Temerari pe drumul cunoașterii”. Le vom pregăti și geamantanele pentru zilele de vacanță.

Mai mult decât atât, copiii voluntari din echipa proiectului ne-au „sfătuit” să organizăm cinci școli de vară în câteva sate din județ. Vom cumpăra materialele necesare și pentru orele de facilitare a  învățării și de animație socio-educativă și culturală. Cei care vor să se implice în continuare în acest proiect pot face donații în contul RO13 RZBR 0000 0600 1360 0238.

În acest fel, putem trimite mai mulți copii în tabără, putem organiza mai multe școli de vară în sate îndepărtate din județ, unde copiii sunt lipsiți de „bucuria copilăriei”.

Daniela CEREDEEV

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Circa 400 de participanți la „Sânzienele copiilor”, festival cultural-filantropic desfășurat la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava.
 Vizualizări articol: 611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Circa 400 de participanți la „Sânzienele copiilor”, festival cultural-filantropic desfășurat la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei