Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 93 (8010)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Traumele psihice și insomnia

Tulburările de somn apar mai frecvent în situațiile de stres, când persoana nu se poate deconecta de problemele cotidiene sau din cauza obiceiurilor de somn nepotrivite. Cauzele tulburărilor de somn pot fi, de exemplu, durerile cronice, bolile hormonale, tulburările gastrointestinale, scleroza multiplă etc. Adesea, tulburările de somn apar ca efect secundar al consumului de medicamente. Dintre acestea fac parte, de exemplu, antibioticele, unele antidepresive, medicamentele antihipertensive, medicamentele pentru tratarea astmului, cortizonul, hormonii tiroidieni, medicamentele pentru demență, antihistaminicele (folosite pentru tratarea alergiilor) și chimioterapiile. Tulburările de somn pot fi cauzate, de asemenea, de consumul de droguri, de exemplu, de alcool, cofeină, nicotină, canabis, heroină, cocaină și ecstasy.

Pacienții cu tulburări de somn acuză cel mai adesea dificultăți de adormire, iar alții se plâng de dificultăți în menținerea somnului și de trezirea extrem de matinală. Adesea apare o combinație între mai multe tulburări de somn. În țările industrializate, aproximativ 15% din populație suferă de tulburări cronice ale somnului. Alte 20% acuză dificultăți ocazionale de adormire sau de rămânere în starea de veghe. În anumite grupe de populație procentul poate fi semnificativ mai mare (de exemplu, în cazul persoanelor care lucrează în ture, care suferă de tulburări de somn în proporție de peste 50%). Astfel, pe lângă durerile de cap și durerile de spate, tulburările de somn se numără printre cele mai frecvente boli psihosomatice. În cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, chiar și 40% dintre ele acuză lipsa unui somn suficient, respectiv au probleme cu somnul. Până la vârsta de 40 de ani, femeile sunt afectate în aceeași măsură ca și bărbații. Ulterior, proporția femeilor afectate crește față de cea a bărbaților, ajungând la 3:2.

Tulburările acute de somn dispar adesea atunci când cauza (de exemplu, stresul acut din viața profesională) nu mai este prezentă. Totuși, nu rareori se întâmplă ca, după câteva săptămâni de la apariția unei tulburări de somn, aceasta să devină „independentă”. În cazul acesta, cauzele care o declanșează nu mai au nicio importanță, iar tulburarea de somn devine cronică. Pentru două treimi dintre pacienții cu tulburări de somn grave acest lucru s-a întâmplat deja în urmă cu 1-5 ani, în timp ce 40% dintre persoanele afectate suferă de o tulburare de somn cronică deja de peste cinci ani.

Mulți oameni care au trecut printr-o traumă psihică suferă și de tulburări de somn, cum ar fi coșmarurile sau dificultățile de adormire și de menținere a somnului.

Oamenii traumatizați se străduiesc să refuleze experiența traumatică. Ei încearcă să cliveze toate sentimentele care au de-a face cu trauma. Acest mecanism continuă și în timpul somnului. Acesta este un paradox, deoarece etapele somnului ne sunt de fapt necesare pentru a dezactiva mecanismele noastre de control. Oamenii care suferă de tulburări de somn au probleme deja în primele două etape ale somnului. Ei nu se pot deconecta, deoarece le este frică să nu piardă controlul. Prin urmare, în etapa somnului ușor - care reprezintă totuși 50% din timpul dedicat somnului - ei continuă să aibă gânduri și sentimente stresante.

În timpul somnului, trauma reapare adesea sub forma coșmarurilor. În multe cazuri, insomnia poate fi considerată un mecanism de supraviețuire al psihicului, prin care persoana rămâne trează, deoarece agresorii veneau noaptea.

În multe cazuri, tulburările de somn sunt mai mult decât un simptom izolat. Ele au o istorie și cauze care adesea au apărut încă din cea mai fragedă copilărie. Merită să le analizăm temeinic, încercând să stabilim o legătură între simptom și cauză. Atunci, amintirile, sentimentele și percepțiile reintră în contact și în armonie în interiorul nostru. Ceea ce avem nevoie este să stabilim niște relații vindecătoare și să avem acces la o serie de exerciții terapeutice care să fie cu adevărat eficiente în tratarea insomniei. Cabinetul nostru vă pune la dispoziție o gamă largă de astfel de exerciții ce sunt exersate în cadrul programelor noastre terapeutice, dar pot fi și practicate la domiciliu prin achiziționarea DVD-urilor realizate de noi.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Traumele psihice și insomnia.
 Vizualizări articol: 3231 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 30 voturi
Traumele psihice și insomnia5.0530

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei