Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 93 (8010)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Demers

Parlamentarii AUR Suceava vor să afle de la ministrul Mediului când va fi mutată în altă locație groapa de gunoi de pe Mestecăniș

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parlamentarii AUR Suceava, deputații Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu și senatorul Mircea Dăneasa, vor să afle de la ministrul Mediului, Tanczos Barna, care va fi data la care va respinge acordarea autorizației integrate de mediu pentru groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș. Cei trei parlamentari AUR îl întreabă pe ministrul Mediului și când ar urma să fie mutat acest depozit de deșeuri din Pasul Mestecăniș într-o altă locație. Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și Mircea Dăneasa arată că în conformitate cu o directivă europeană și cu prevederile legale din România distanța minimă dintre amplasamentul unui depozit de deșeuri și zonele locuite trebuie să fie de 1.000 m. Cei trei parlamentari au spus că în România, Ministerul Sănătății a emis Ordinul nr. 119/2014 care prevede la art. 20 alin. 1 că, în baza unor studii de impact asupra sănătății, distanța poate fi coborâtă sub 1.000 m, fără nici o limită minimă și care a stat la baza autorizării depozitelor de deșeuri la mai puțin de 1.000 m de zonele locuite.

„În procedura de emitere a autorizației integrate de mediu a depozitului de deșeuri din Pasul Mestecăniș, studiul de impact realizat la solicitarea Consiliului Județean Suceava, ca beneficiar, arată că totul e în regulă chiar dacă zonele de locuit, unele pensiuni aflate în zonă turistică, sunt situate la mai puțin de 1.000 m. De precizat că pe 7 aprilie 2022, cu titlu definitiv, Curtea de Apel Cluj  a anulat articolul  20 alin. 1 din OMS nr. 119/2014, ceea ce înseamnă că de acum înainte, în mod obligatoriu, orice depozit de deșeuri din România poate fi autorizat doar dacă distanța față de zonele locuite este de minim 1.000 m. Această măsură se va aplica inclusiv depozitului de deșeuri din Pasul Mestecăniș. Nici un ordin de ministru nu mai prevede vreo excepție, iar argumentul studiilor de impact realizate nu mai poate fi folosit”, au arătat parlamentarii AUR Suceava, care au adăugat că prin decizia instanței clujene nu vor putea fi făcute derogări de la prevederile ordinului respectiv pentru mai multe categorii de investiții pentru care se stabilesc distanțele minime de protecție sanitară între teritoriile protejate și perimetrul unităților care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației. Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și Mircea Dăneasa au amintit că administrația județeană a construit și recepționat depozitul de deșeuri amplasat în Pasul Mestecăniș, la o altitudine de circa 1.100 de metri, cu o suprafață de 56.055 de metri pătrați, din care suprafața efectivă de depozitare este de 43.882 de metri pătrați.

Ei au arătat că la distanța de sub 1.000 de metri față de corpul depozitului se află 25 de construcții, dintre care trei cu destinație turistică, un magazin de suveniruri și 21 de locuințe, iar cea mai apropiată locuință se află la  numai 462,2 metri. Parlamentarii AUR Suceava susțin că pericolul real al expunerii la substanțele toxice, unele cu efect cancerigen, a populației aflate în vecinătatea depozitului de deșeuri sau care va circula prin vecinătatea acesteia este confirmat și pus în evidență într-un raport la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, realizat în decembrie 2010, în care se arată că riscul la inhalarea cumulativă a 11 chimicale cunoscute sau suspectate a fi cancerigene persistă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parlamentarii AUR Suceava vor să afle de la ministrul Mediului când va fi mutată în altă locație groapa de gunoi de pe Mestecăniș.
 Vizualizări articol: 808 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Parlamentarii AUR Suceava vor să afle de la ministrul Mediului când va fi mutată în altă locație groapa de gunoi de pe Mestecăniș2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei