Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 68 (7985)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Părerea lui Dan

Banalitatea incompetenței

Titlul mi-a fost sugerat de o celebră carte a autoarei Hannah Arendt, „Banalitatea răului”. Ea a abordat cumplitul secol XX, cu naziști și bolșevici care au ucis atâția oameni încât mintea celorlalți nu realiza amploarea, nu reacționau în masă, refuzau să creadă sau o considerau o statistică mincinoasă a adversarului. Coroborată cu frica imensă și instinctul de conservare, acceptarea tacită a răului suprem a făcut posibile acele crime în masă.

Departe de secolul XX, în România zilelor noastre, asistăm la o altă acceptare în masă a unei situații aberante și răspândită la toate nivelurile: banalitatea incompetenței în forul decizional până la cel mai înalt nivel!

Am ajuns să considerăm situația în care o persoană este potrivită pentru funcția pe care o deține ca un lucru excentric, ieșit din comun! Comun este să vedem propulsați la „butoane” indivizi fără pregătire, fără scrupule și care nici măcar nu încearcă să afle ce trebuie să facă, într-un dispreț total față de noi!

Putem face o paralelă între anii ’50 și acum! Și atunci funcțiile erau populate de membrii de partid; și atunci aveau posesori de diplome cu școala la „comasat” -liceu și facultate concomitent; și atunci decizia era luată la „centru” – eventual Moscova; și atunci beneficiau de facilități deosebite etc.. Deosebirea este că cei „cu pluta” erau mai puțini, celebru fiind Zăroni. Câți „zăroni” sunt acum? Atunci în Guvern și Parlament –MAN- erau și membri ai Academiei Române – care acceptaseră comunismul; acum doar membri ai Academiei lui Gabriel Oprea! Te întrebi care „garnitură” era mai școlită? Nu sunt sigur că cea de acum.

Efectele acestei stări de fapt se simt pe plan intern; nepriceperea face ca decizia pentru certificatul verde, compensații la energie etc. să dureze luni! Nu mai vorbesc de legi foarte urgente – exploatarea gazelor din Marea Neagră, reluarea parteneriatului public-privat, corectarea PNRR în sensul reducerii drastice a cheltuielilor cu consultanța.

Pe plan extern, prestația minunaților reprezentanți l-a determinat pe vicepreședintele Timmermans să spună că suntem „o țară condusă de proști și corupți ca în Africa”. Asta spune tot despre imaginea noastră creată de demnitari – care nu au protestat la afirmația olandezului.

Soluția ar fi promovarea celor școliți serios – eventual la universități de prestigiu din „afară” și trecerea la lipit afișe a meritorilor absolvenți de „fabrici de diplome”!

Poate dintre ei se vor selecta și câțiva oameni de stat, pentru că de oameni politici care nu se gândesc decât la adunat voturi nu mai avem nevoie!

Visez frumos! Și utopic?

Dan Strutinschi

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Banalitatea incompetenței.
 Vizualizări articol: 625 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Banalitatea incompetenței0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei