Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 45 (7962)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Diagnostic și terapie cu ajutorul sunetelor

Trupul, mintea și spiritul interacționează continuu, generând starea sănătății noastre. Bolile și afecțiunile reprezintă rezultatul unui ciclu de tip cauză și efect, în cadrul căruia una sau mai multe verigi – trup, minte și spirit – trimit semnale inverse, negative, ce le afectează pe celelalte. Principiile de bază ale oricărei terapii, inclusiv terapia prin sunete, constau într-o intervenție menită să întrerupă ciclul, permițând restabilirea unei stări și a unei corelații cât mai echilibrate între trupul fizic, resursele mentale și emoționale și spirit.

Sfătuirea unei persoane a fost descrisă drept „arta de a asculta cu dragoste". Ea servește nu numai la alinarea suferințelor, ci poate aduce și o serie de foloase, deschizând calea pentru procesul de vindecare. Sfătuitorul ascultă cuvintele individuale, sensul lor și contextul în care sunt rostite; el ascultă și țesătura subtilă a implicațiilor și asociațiilor care se află în spatele cuvintelor și între rânduri, exprimările non-verbale, cum ar fi, de pildă, oftaturile și suspinele și vocea însăși, înălțimea și calitățile tonului, ritmul, precum și pauzele și tăcerile dintre sunete. În afară de aceasta, un sfătuitor atent ia în considerație poziția și limbajul trupului, dar și acele nuanțe mai puțin explicabile ale percepției pe care le numim intuiție și instinct.

Astfel, natura vocii ne poate ajuta să identificăm și să diagnosticăm diferite probleme, ceea ce reprezintă, în sine, începutul procesului de vindecare. Există legături multiple între caracteristicile vocii și problemele de ordin fizic sau mental. Indicii despre aceste legături pot fi obținute nu numai pe baza caracteristicilor sonore ale vocii, ci și pe baza stării de sănătate a organelor care produc vocea. De pildă, o succesiune nesfârșită de inflamații ale gâtului poate apărea ca rezultat al desfășurării unui conflict la nivelul unei relații apropiate, chiar dacă lipsa de armonie este reprimată și negată vehement.

Pentru cei care ascultă cu multă atenție, vocea poate oferi și indicii asupra modului cum facem față diferitelor etape din viață, precum și proceselor de dezvoltare și maturizare. Vocea răgușită, cu „sufletul la gură”, ca de fetiță, este caracteristică unei cochetării feminine devastatoare; echivalentul masculin al acestei situații se exteriorizează prin tonuri adânci, laconice, declamative. Sentimentele de înfrângere și inutilitate care pot însoți vârstele înaintate sunt clar evidente în vocea apatică și plângăreață, uneori exacerbată printr-o atitudine de tip „broască-țestoasă”, în care persoana își retrage capul între umeri; pentru ca vocea să funcționeze în mod natural, umerii trebuie să fie întotdeauna situați dedesubtul liniei mandibulare.

Vocea reflectă starea generală a sănătății noastre – fizică, mentală, emoțională și spirituală. Semnele distinctive ale unei voci sănătoase sunt suplețea, sensibilitatea, căldura și puritatea tonului – clar, limpede și deschis, fără nici o notă de forțare sau presiune. Mai presus de toate, o voce sănătoasă posedă vitalitate – ea abundă în energie vitală care poate triumfa învingând greutățile, dezamăgirea și durerea.

Unele probleme de sănătate sau din cadrul stilului de viață ar putea avea rădăcini în experiențele de viață și în relațiile din trecut pe care nu le-ați analizat sau rezolvat; altele pot fi generate de teama de viitor. Asemenea sentimente de teamă sau neliniște privind trecutul sau viitorul pot deranja percepțiile prezentului, împiedicând formarea unei imagini clare asupra trecerii timpului.

De pildă, puteți rămâne cantonat într-un eveniment care s-a petrecut cu câteva luni sau ani în urmă. A trăi în acest mod „în trecut” va afecta modul în care este abordat prezentul. E posibil să ascundeți sentimente de vinovăție sau mustrări de cuget care nu au putut fi încă exteriorizate.

Această fragmentare a conștientizării temporale poate genera afecțiuni și suferințe. Vă puteți folosi mintea și vocea în exerciții terapeutice simple, pentru a vă aduce conștiința timpului înapoi, la starea de integritate și armonie. Asemenea reintegrare a trecutului, prezentului și viitorului reprezintă o parte vitală a procesului terapeutic.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diagnostic și terapie cu ajutorul sunetelor.
 Vizualizări articol: 3301 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 30 voturi
Diagnostic și terapie cu ajutorul sunetelor5.0530

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei