Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 3 (7920)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sărbătoare

Mii de credincioși sunt așteptați astăzi, de Bobotează, la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”, unde Sfânta Liturghie va fi oficiată de ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mii de credincioși sunt așteptați astăzi, 6 ianuarie, de Bobotează, la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”, unde Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, împreună cu părinții slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale din Suceava. Slujba va avea loc pe scena amenajată în curtea Mănăstirii, începând cu ora 9.00.

La finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Calinic va oficia Slujba sfințirii celei mari a apei (Agheasma Mare).

De Bobotează, la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” Suceava vor fi împărțite credincioșilor 20.000 de sticle cu Agheasmă Mare.

Pentru a se evita aglomerarea credincioșilor, au spus reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cei prezenți la Catedrala Arhiepiscopală vor primi Agheasma Mare în cele 20.000 de sticle îmbuteliate în zilele de 5 și 6 ianuarie 2022. „Credincioşii sunt rugaţi să respecte restricţiile sanitare impuse de autorități, pentru prevenirea răspândirii infecției cu noul Coronavirus”, au mai spus reprezentanții Arhiepiscopiei.

 

Semnificație

Se spune că Agheasma Mare are o putere deosebită, fiind sfinţită printr-o dublă epicleză (gr. epiklesis), care înseamnă invocarea, chemarea Duhului Sfânt „peste noi şi peste aceste daruri” (de pâine şi vin), ca să devină „adevărat Trupul şi Sângele Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Sfinţirea are loc în ziua în care Iisus Hristos a sfinţit apele, prin botezul Său în apa Iordanului. De aceea, şi slujba Aghesmei Mari este mai solemnă ca la Agheasma Mică, iar cântările şi rugăciunile din cursul ei pomenesc şi proslăvesc îndeosebi Botezul Domnului în apele Iordanului.

Timp de o săptămână, credincioșii iau dimineața, pe nemâncate, Agheasma Mare, apoi anaforă. Agheasma Mare se foloseşte şi la „botezul de necesitate” al copiilor, în caz de boală, la curăţirea vaselor sau a fântânii, la binecuvântarea începerii semănăturilor, la stropirea holdelor, a viilor şi a grădinilor bântuite de lăcuste, la sfinţirea crucii, a icoanelor, a vaselor de cult, a troiţei, a clopotului, a antimisului, a Sfântului şi Marelui Mir şi a bisericii.

 

În Ajunul Bobotezei

Conform datelor publicate pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, miercuri, 5 ianuarie, la Catedrala Arhiepiscopală,în Ajunul Bobotezei, la ora 10:00, după Rugăciunea Amvonului, arhim. Serafim Grigoraș, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, a săvârșit, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, pe scena amenajată în curtea mănăstirii, Slujba sfințirii celei mari a apei (a Aghesmei Mari). La ora 11:00, arhimandritul Paraschiv Dabija, vicar administrativ al eparhiei, a mers, împreună cu părinţii slujitori, cu Ajunul Bobotezei la reşedinţa Ȋnaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de credincioși sunt așteptați astăzi, de Bobotează, la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”, unde Sfânta Liturghie va fi oficiată de ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
 Vizualizări articol: 799 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mii de credincioși sunt așteptați astăzi, de Bobotează, la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”, unde Sfânta Liturghie va fi oficiată de ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei