Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 3 (7920)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsuri

Noile reglementări anti-Covid: măști de protecție doar medicale sau FFP2, acces condiționat de vaccin, test sau trecere prin boală la diverse activități

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, miercuri, noi reglementări, pe care le va propune Guvernului spre aprobare, în contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Astfel, se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate. CNSU propune menținerea obligativității purtării măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, cu excepția copiilor cu vârsta mai mică de 5 ani; persoanelor care sunt singure în birou; prezentatorilor TV și invitaților acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; reprezentanților cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; vorbitorilor aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public; persoanelor care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

De asemenea, se propune menținerea posibilității izolării și carantinării persoanelor care sosesc din țări cu risc epidemiologic ridicat. 

 

Competiții sportive și spectacole

Organizarea și desfășurarea competițiilor sportive, în spații închise sau deschise, se vor putea realiza doar în intervalul orar 5.00-22.00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

La incidența cumulată la 14 zile mai mare de 1/1.000 de locuitori competițiile se pot organiza cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului și respectarea acelorași condiții de siguranță sanitară.

Regulile sunt valabile și pentru cinematografe, instituții de spectacole și/sau concerte în spații închise sau deschise.  

Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale vor fi permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, în intervalul orar 5.00-22.00, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție, în județele/ localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Participanții trebuie să fie vaccinați, testați sau trecuți prin boală în ultimele 6 luni. La incidență peste 1 la mie publicul poate participa până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 500 de persoane.

 

Reglementări pentru restaurante

Pentru restaurante și cafenele, în interiorul clădirilor și la terase, precum și a celor dispuse în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora activitatea este permisă până la 50% capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00-22.00 în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. La incidență de peste 3 la mie procentul de utilizare scade la 30%.

Se propune ca accesul în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp să fie permis tuturor persoanelor fără a fi necesară dovada vaccinări, testării sau trecerii prin boală, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și cu afișarea la intrare a numărului maxim de persoane care pot fi simultan în incintă.

În cazul sălilor de sport/fitness, piscine, săli de jocuri de noroc se aplică aceleași reguli, în funcție de incidență - utilizarea a 30-50% din spațiu, acces doar pentru persoane vaccinate, testate sau trecute prin boală.

O altă reglementare vizează activitatea târgurilor, bâlciurilor şi talciocurilor: aceasta să fie permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/ localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, cu acces pentru testați, vaccinați sau trecuți prin boală. Utilizarea spațiului scade la 30% în cazul incidenței de peste 1 la mie.

CNSU propune menținerea obligației de organizare a programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, iar acolo unde specificul activității nu permite telemuncă sau muncă la domiciliu programul de lucru să fie organizat și să se desfășoare cu program decalat cu începere de la orele 07.30 a.m., respectiv 10.00 a.m. sau în schimburi.

De la măsurile prevăzute în această hotărâre sunt exceptați copiii care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani și sunt însoțiți de un adult vaccinat, testat sau trecut prin boală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noile reglementări anti-Covid: măști de protecție doar medicale sau FFP2, acces condiționat de vaccin, test sau trecere prin boală la diverse activități.
 Vizualizări articol: 2368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Noile reglementări anti-Covid: măști de protecție doar medicale sau FFP2, acces condiționat de vaccin, test sau trecere prin boală la diverse activități5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei