Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 2 (7919)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

De Bobotează

Eforturi mari pentru păstrarea obiceiului crucilor de gheață la Bosanci, pe fondul vremii calde

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Străvechiul obicei al ridicării crucilor de gheață pentru marea sărbătoare a Bobotezei în comuna Bosanci, păstrat cu sfințenie de peste 120 de ani, este pus în acest an sub semnul incertitudinii. Temperaturile ridicate înregistrate în ultima perioadă au dus la topirea parțială a gheții pe lacul din localitate, de unde era extrasă și fasonată de către pompierii voluntari ai comunei. Nu este primul an în care se întâmplă acest lucru, la începutul anului trecut gheața fiind adusă tocmai de la Lacul Roșu, din județul Harghita, unde avea grosimi considerabile, putând fi prelucrată.

În cursul dimineții de marți, patru autocamionete din Bosanci au luat drumul stațiunii harghitene Lacul Roșu, după ce luni pompierii au constatat că gheața formată pe iazul Parțâc din Bosanci este prea subțire pentru a putea fi fasonată în forma crucii.Viorel Popovici, pompieri voluntar în cadrul Remizei de Pompieri a comunei Bosanci, ne-a spus: ”Am constatat că gheața din iazul nostru nu este tocmai cea din care am putea face cruci cu ușurință și am dat sfoară în mai multe zone, unde am putea găsi gheață groasă. A trebuit, la fel ca în unii ani din urmă, să trimitem mașinile la Lacul Roșu, unde temperaturile mai scăzute din zonă îngheață apa în grosimi mai mari. Colegii au ajuns însă acolo la primele ore ale dimineții și mi-au comunicat că și gheața de pe Lacul Roșu are grosimi destul de mici. Ei încearcă astăzi să cerceteze întreaga zonă, pentru a găsi gheață cu grosimi de minimum 15-20 de cm, care se poate lucra. Pentru că timpul este prea scurt și nu am putut comanda gheață la fabrica de conserve, încercăm să extragem și noi din lacul satului plăci subțiri de gheață, pe care încercăm apoi să le lipim între ele.”

După ce nu au găsit gheață în zona Harghitei, două dintre mașini au pornit marți după-amiază pe Valea Bistriței, ajungând în zona Pasului Prislop din Munții Rodnei. Singura speranță de găsirea a unei gheți mai groase a fost pe Lacul Iezer de sub Vârful Pietrosul (Rodnei), însă accesul în zonă și transportul plăcilor de gheață au fost practic imposibile, cu tot concursul echipelor de Salvamont.

Pompierii din Bosanci intenționează să păstreze însă și în acest an sfântul obicei, prin realizarea unor altare de cruci de mici dimensiuni la bisericile din comuna Bosanci și, dacă va fi cu putință, și la Biserica Pompierilor din municipiul Suceava. Ei și-au propus ca în ajunul Bobotezei să taie bucăţi din gheața subțire din cele două lacuri din apropierea Bosanciului și să încerce să le prindă între ele cu ajutorul zăpezii. Ei trăiesc astfel cu speranța că nu vor întrerupe vechiul obicei, iar crucile vor dăinui până la slujba din ziua Botezului Domnului. Munca de fasonare a crucilor de gheață va începe la Biserica ”Sf. Gheorghe” din centrul comunei Bosanci, păstrând aceeași tehnică cu șabloane folosită de aceștia de ani și ani de zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eforturi mari pentru păstrarea obiceiului crucilor de gheață la Bosanci, pe fondul vremii calde.
 Vizualizări articol: 1103 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Eforturi mari pentru păstrarea obiceiului crucilor de gheață la Bosanci, pe fondul vremii calde5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei