Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 260 (7872)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

ASFOR

„E timpul pentru lemn!” - argumente pentru o utilizare mult mai mare a lemnului în construcții și în renovarea clădirilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Între 31 octombrie – 12 noiembrie are loc la Glasgow Conferința ONU privind schimbările climatice – COP26. Tema privește construirea unui viitor cu emisii scăzute de carbon.

În preambulul acestui summit, cu ocazia Festivalului „World of Wood” de săptămâna trecută de la Londra, industria forestieră europeană a lansat Manifestul „E timpul pentru lemn!”.

Manifestul se constituie într-o serie de argumente aduse politicienilor din întreaga lume pentru o utilizare mult mai mare a lemnului în construcții și în renovarea clădirilor.

„Lemnul este singurul material structural sustenabil care crește în întreaga lume și care poate permite o decarbonizare substanțială a domeniului construcțiilor. Oferă rezervoare vaste de carbon în zonele noastre rurale și depozite de carbon în orașele noastre”, a spus Sampsa Auvinen, președintele CEI-Bois. CEI-Bois reprezintă 21 de organizații europene și naționale din 15 țări și este organismul care susține interesele întregului sector industrial european al lemnului.

„Un număr semnificativ de studii de evaluare a ciclului de viață au concluzionat că lemnul este o alternativă ecologică în comparație cu alte materiale de construcție deoarece nu numai că producția sa consumă mai puțin carbon, dar stochează carbonul pentru o lungă perioadă de timp. Folosirea lemnului în construcții este o parte a unei strategii de creștere durabilă a sectorului forestier, care poate ajuta sectorul construcțiilor să își reducă amprenta de carbon”, a declarat, la rândul său, Herbert Joebstl, președintele EOS.

EOS reprezintă aproximativ 35.000 de fabrici de produse din lemn din Europa într-un sector care are o cifră de afaceri de aproximativ 35 de miliarde EUR și aproximativ 250.000 de angajați.

Documentul este asumat de cele mai importante organizații ale sectorului forestier și de prelucrare a lemnului din Europa: Organizația Europeană a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului (EOS), din care face parte și ASFOR, dar și Confederația Europeană a Industriilor de Prelucrare a Lemnului (CEI-Bois). La crearea acestui manifest au participat colegii din industria lemnului din Canada, SUA, Noua Zeelandă și Australia.

Încă de anul trecut, ASFOR a prezentat un document strategic intitulat ROMÂNIA VERDE ÎN 10 PAȘI”. Un document care solicită decidenților utilizarea cât mai mare a produselor din lemn. Importanța lemnului ca resursă naturală regenerabilă, aportul său în economia națională, dar și posibilitățile pe care le oferă această resursă în creșterea nivelului de trai, în special în zonele rurale, trebuie promovate și susținute.

ASFOR a solicitat și solicită în continuare adoptarea de măsuri care să încurajeze folosirea cât mai largă a lemnului în construcții. Lemnul este regenerabil, reciclabil, ecologic, fiind benefic pentru sănătatea omului. Utilizarea acestei resurse este vitală pentru o economie verde, ecologică.

Ca parte semnatară a numeroase convenții privind combaterea schimbărilor climatice (Acordul de la Paris, Protocolul Kyoto 2, Agenda Energie – Clima Perspectivă financiară 2030) și sub auspiciile Pactului Verde European, România și-a asumat numeroase angajamente pe plan internațional privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES).

În acest context și în spiritul Manifestului „E timpul pentru lemn!”, ASFOR reiterează propunerile concrete pentru domeniul construcțiilor făcute în documentul „România Verde în 10 pași”:

  • Programul „Construcții din lemn” - Autoritățile publice să realizeze case pasive din lemn și să folosească minimum 10% lemn în toate construcțiile realizate din fonduri publice.
  • Programul „Casa din lemn” - Persoanele fizice să fie sprijinite financiar să realizeze construcții din lemn.
  • Programul „Construcții din lemn pentru o economie verde” - Persoanele juridice să fie sprijinite pentru a realiza sedii, spații tehnice, spații pentru comerț și producție din lemn.
  • Reducerea cotei TVA pentru lemnul utilizat în construcții la 5%, pentru a stimula utilizarea lemnului în acest sector.

Pădurea și produsele din lemn trebuie să fie în centrul politicilor publice. Creșterea suprafeței de teren acoperite cu specii forestiere duce implicit și la o creștere a cantității de carbon absorbite, iar utilizarea lemnului în produse cu durată lungă de viață permite stocarea carbonului pe termen lung.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „E timpul pentru lemn!” - argumente pentru o utilizare mult mai mare a lemnului în construcții și în renovarea clădirilor.
 Vizualizări articol: 986 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„E timpul pentru lemn!” - argumente pentru o utilizare mult mai mare a lemnului în construcții și în renovarea clădirilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei