Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 260 (7872)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Delicte silvice

150 metri cubi de lemn confiscat și amenzi de zeci de mii de lei, în urma unei ample acțiuni de control

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Polițiștii suceveni au demarat noi activități de control în teren, având drept scop

păstrarea integrității fondului forestier național, prevenirea tăierilor ilegale de arbori din păduri, descoperirea și incriminarea faptelor ilegale asociate din circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos la nivel județean, precum și protejarea bugetului de stat prin prevenirea și descoperirea faptelor de evaziune fiscală. În urma controalelor din ultimele două zile au fost confiscați peste 150 metri cubi material lemnos, în valoare de circa 40.000 lei, și au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 45.000 lei.

Marți dimineață, la ora 05.15, în Gura Humorului a fost identificată în trafic o autoutilitară cu semiremorcă care transporta material lemnos, respectiv cherestea de rășinoase. Conducătorul auto din localitatea Mălini a declarat că nu deține documente de provenienţă pentru materialul lemnos, iar în urma interogării aplicației informatice de silvicultură s-a constatat faptul că pentru autoutilitară nu a fost generat nici un aviz de însoțire a materialului lemnos valabil. Cantitatea de 5,98 metri cubi de cherestea măsurată a fost confiscată, șoferul fiind amendat cu 4.000 de lei.

În aceeași zi, la ora 07.20, în localitatea Mălini a fost identificată în trafic o altă autoutilitară care transporta cherestea de rășinoase. Conducătorul auto din Slatina a declarat că nu deține documente de proveniență pentru materialul lemnos. Lemnul cubat la ocol a fost confiscat, bărbatul de la volan fiind amendat.

Două zile de verificări efectuate la o societate de profil din județ, în urma deținerii unor informații, s-au lăsat cu sancțiuni grele. Specialiștii silvici ai Gărzii Forestiere Suceava, beneficiind de suportul polițiștilor din IPJ, au făcut inventarierea întregii cantități de material lemnos ce se afla la punctul de lucru al societății și au verificat  documentele. În urma comparării stocului scriptic cu cel constatat a reieșit un plus de 22,4 metri cubi buștean gater și un minus de 3,7 metri cubi cherestea de rășinoase netivită, în valoare totală de 8.853 lei. S-a procedat astfel la confiscarea lemnului în valoarea sumei constatate, iar firma a fost sancționată cu o amendă de 15.000 de lei.

 

Lemnul de foc, cel mai supus transporturilor ilegale în această perioadă

Un control efectuat în cursul dimineții de miercuri pe drumul județean care tranzitează comuna Bogdănești a dus la oprirea unei autoutilitare Man care transporta material lemnos. La volanul mașinii a fost identificat un bărbat de 52 de ani, din comuna Râșca, ce le-a prezentat controlorilor un aviz conform căruia transporta 18,51 metri cubi lemn foc molid.

La solicitarea reprezentantului Direcției Județene de Drumuri și Poduri Suceava  șoferul a refuzat să supună cântăririi vehiculul încărcat cu lemn, silvicultorii verificând în continuare volumul de lemn transportat în cadrul Ocolului Silvic Râșca și constatând un volum în plus de 1,19 metri cubi lemn de molid. În aceste condiții, cel de la volan a fost amendat cu 3.000 de lei pentru refuz de cântărire, iar volumul de lemn depistat în plus a fost confiscat.

Nereguli au fost identificate și în cazul unui alt transportator oprit miercuri după-amiază de polițiștii din Gălănești, pe un drum din Vicovu de Jos. La volanul autoutilitarei verificate, care transporta lemn de fag, a fost identificat un bărbat de 33 de ani, din comuna Arbore, care, conform avizului de însoțire electronic emis la data de 3 noiembrie, ora 11.53, transporta cantitatea de 1,56 metri cubi lemn de foc, esență fag. Polițiștii au avut în acest caz suspiciuni cu privire la repetabilitatea transportului, iar în urma verificărilor efectuate s-a constatat că bărbatul de la volan efectuase un alt transport în baza aceluiași aviz de însoțire, fapt recunoscut ulterior chiar de către el. Întreaga cantitate de lemn din autoutilitară a fost inventariată și predată Ocolului Silvic Putna, iar cel de la volan a fost amendat.

În paralel, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvicedin cadrul IPJ Suceava au executat un control în fondul forestier și au verificat 21 de vehicule de transport material lemnos. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale în valoare de 20.000 lei și au fost confiscați 95,102 metri cubi lemnîn valoare de 23.628,31 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 150 metri cubi de lemn confiscat și amenzi de zeci de mii de lei, în urma unei ample acțiuni de control.
 Vizualizări articol: 898 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
150 metri cubi de lemn confiscat și amenzi de zeci de mii de lei, în urma unei ample acțiuni de control0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei