Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 256 (7868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Inaugurare

PS Damaschin a sfinţit altarul de vară al Parohiei ”Sfânta Treime” din Fântâna Mare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Duminică, 31 octombrie, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei ”Sfânta Treime” din comuna Fântâna Mare, cu ocazia slujbei de sfințire a altarului de vară proaspăt ridicat în curtea bisericii din localitate. Noul paraclis a fost închinat ”Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” și va sluji credincioșilor parohiei satului Fântâna Mare pentru oficierea slujbelor în timpul călduros al anului.

După oficierea Sfintei Liturghii în timpul dimineții, la orele prânzului părintele paroh Constantin Nistor, împreună cu preoți invitați de la parohiile comunei Fântâna Mare au oficiat slujba de sfințire a apei în cadrul noului altar, în așteptarea Părintelui Episcop Vicar Damaschin Dorneanul. Credincioșii satului s-au adunat pe platoul proaspăt amenajat în jurul noului altar, iar în jurul orei 15.00, în dangătul clopotelor, l-au primit în frunte cu primarul comunei, Vasile Mucilenița, și cu preotul Constantin Nistor, cu flori, pâine și sare pe Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Damaschin Dorneanul.

 

 

 

 

Slujba de sfințire a noului Altar de Vară cu hramul ”Sf. Gheorghe”

 

Împreună cu soborul de preoți, înaltul ierarh a pornit slujba de sfințire a noului paraclis, sfințind mai întâi uleiul cu care a parafat în sfințenie cele patru laturi ale noului altar. În cuvântul de învățătură rostit după sfințirea cu ulei și aghiasmă, la care a participat și părintele protopop de Fălticeni, Adrian Dulgheru, P.S. Damaschin i-a îndemnat pe credincioși să iubească biserica și să lase acasă toate problemele atunci când vor să găsească sprijin aici: ”Atunci când venim la biserică așa trebuie să fim, toată răutatea, tot gândul cel nepotrivit și toată grija cea lumească ar trebui să rămână la poartă. Când intrăm, le lăsăm toate deoparte, pentru ca această rugăciune pe care o aducem Domnului să fie bine primită înaintea Lui. Începând de astăzi, dumneavoastră mai aveți un loc, nu doar altarul sfintei biserici, ci un loc în curte, un nou altar sfințit închinat Marelui Mucenic ”Sf. Gheorghe”, în care să se poată face o rugăciune atunci când vremea este mai prielnică, pentru că astăzi nici vremurile pe care le trăim nu ne lasă să ne desfășurăm uneori așa cum ne-am dori.”

Altarul de vară purtând hramul ”Sf. Gheorghe” a fost ridicat în curtea bisericii în această vară, cu truda și râvna părintelui paroh Constantin Nistor și cu contribuția și munca credincioșilor din Fântâna Mare. El s-a adresat, la final, credincioșilor pe care îi păstorește de aproape 40 de ani: ”Astăzi, parohia noastră a trăit momente frumoase, pentru că ne bucurăm să-l avem în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, căruia îi mulțumim. Mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi minunată, mulțumim credincioșilor care ne-au sprijinit în această lucrare și nu vă grăbiți spre casă, pentru că o să primiți câte o plăcintă și un pahar cu vin. Doamne ajută!”

 

Biserica ”Sfânta Treime” din Fântâna Mare, un monument arhitectonic de valoare

Biserica ”Sfânta Treime” din Fântâna Mare reprezintă una dintre cel mai frumoase biserici parohiale din Moldova. Construită pe parcursul a 5 ani, la începutul anilor 60, prin truda părintelui paroh Constantin Cercel și a întregii comunități din Fântâna Mare, biserica a păstrat planul arhitectonic creat de arhitectul italian Carol Zane, la sfârșitul anilor 30, când a ridicat biserica ”Sfânta Precista” din Piatra Neamț. Dragostea părintelui Cercel față de această arhitectură moldovenească în piatră și cărămidă, înnobilată cu discuri smălțuite și decupaje armonioase ale pereților, a făcut ca planurile originale să fie respectate întru totul. Biserica a fost sfințită în anul 1965, iar de atunci intervențiile pentru schimbarea acoperișului, recondiționarea picturii și a zidăriei în ansamblul ei au continuat sub bagheta preotului paroh Constantin Nistor, mai ales pentru sărbătorirea a 50 de ani de la sfințirea lăcașului de cult, în anul 2015. De altfel, arhitectul Carol Zane, cel care a realizat planurile acestei biserici, păstrând tipologia arhitecturii străvechi moldovenești, este recunoscut și pentru alte clădiri monument care îi poartă semnătura, precum Gara Piatra Neamț sau clădirea Teatrului Tineretului din aceeași localitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PS Damaschin a sfinţit altarul de vară al Parohiei ”Sfânta Treime” din Fântâna Mare.
 Vizualizări articol: 1766 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
PS Damaschin a sfinţit altarul de vară al Parohiei ”Sfânta Treime” din Fântâna Mare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei