Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 250 (7862)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Durere. Regrete

Artistul Florin Colibaba, meşter popular de ceramică, descendentul unei renumite familii de olari din Rădăuţi, a murit la vârsta de 65 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Artistul Florin Colibaba, meşter popular de ceramică, descendentul unei renumite familii de olari din Rădăuţi, a murit la vârsta de 65 de ani.

Primarul municipiului Rădăuți, Bogdan Loghin, a scris un mesaj pe pagina sa de Facebook: „Cu durere, am aflat despre moartea artistului olar Florin Colibaba, sufletul ceramicii de Rădăuți. Născut în anul 1956, acesta era continuatorul a 200 de ani de meșteșug al olăritului, purtat vreme de cinci generații în familia sa. În fiecare ulcior, tavă, farfurie, cană sau ploscă maestrul Florin Colibaba și-a lăsat inima. Trăia pentru arta sa și tradițiile strămoșești. Lutul se pleca sub palmele-i aspre, dar pline de căldură. Oameni ca el nu mor, ci renasc în lumea pe care au plămădit-o în argila frământată cu pasiune. De azi, Rădăuțiul e mai sărac cu un olar genial. Roata i s-a oprit, ca și inimile noastre, pentru o clipă. Omul care ne-a făcut mândri pe meridianele lumii a plecat la cer. Ne rămân arta și aspirațiile sale, ca reper într-o lume fără repere și cu tot mai puține valori. Rămas bun, maestre Florin Colibaba. Dumnezeu să te odihnească în pace!”.

 

Vă reamintim că repertoriul creaţiei lui Colibaba cuprinde o mare varietate de forme şi mărimi, modelate pe roată, care impresionează prin calitatea execuţiei, prin diversitatea compoziţiilor ornamentale şi prin rafinamentul cromatic. Motivele geometrice, florale, avimorfe, zoomorfe, antropomorfe, astrale întâlnite pe farfurii, căni, oale, ploşti, ulcioare, tăvi, plăci (cahle) ne amintesc de viaţa, credinţele şi îndeletnicirile ţăranului din această zonă.De-a lungul anilor, Florin Colibaba a participat la numeroase târguri şi expoziţii de artă din ţară şi din străinătate - Germania, Franţa, Elveţia şi Suedia, precum şi la Smithsonian Folklive Festival de la Washington, Statele Unite, în anul 1999.

Multe dintre creaţiile sale fac parte din patrimoniul marilor muzee, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României, din colecţii particulare şi, nu în ultimul rând, din achiziţiile iubitorilor de frumos.

Totodată, Colibaba a fost o prezenţă permanentă în expoziţii şi galerii de artă populară din ţară şi străinătate. Pentru calităţile remarcabile ale creaţiei sale, el a fost deseori premiat şi laureat al diverselor târguri şi expoziţii.

 

  • Florin Colibaba, ultimul făuritor al ceramicii de Rădăuți și de Kuty

„Cu regret ne luăm rămas bun de la ultimul descendent al unei familii cu o tradiție de cinci generații în arta modelării lutului, Florin Colibaba, ultimul făuritor al ceramicii de Rădăuți și de Kuty. Odată cu această regretabilă dispariție a meșterului nostru, a pierit și unul dintre cele mai valoroase centre de ceramică din Bucovina și nu numai. Cu tristețe în suflet, colectivul Centrului Cultural Bucovina transmite sincere condoleanțe și multă putere familiei îndoliate. Bunul Dumnezeu să-i așeze sufletul la dreapta Lui!”, a transmis Eutasia Rusu, expert etnograf, care a postat pe pagina de Facebook „Meșteri și meșteșuguri din județul Suceava” un scurt istoric al familiei Colibaba: „Constantin Colibaba a fost un om cu o mare pasiune: aceea de a face lutul îndrăgit de oameni. Nu ascundea nimănui nimic din tainele meseriei, fiind un om de o modestie rară. A preluat, la Rădăuți, vechea tradiție a ceramicii bucovinene lucrate la Kuty. Prin creația sa, inspirată din basmele și legendele românești, din viața cotidiană, din flora și fauna înconjurătoare, ceramica populară de Rădăuți, s-a făcut cunoscută în țară și peste hotare.

Familia Colibaba a putut reînvia tradiția ceramicii de Rădăuți, după aproape două secole de la dispariție. Farfuriile, cănile, ploștile, sfeșnicele, cahlele, ulcioarele și tăvile, erau decorate cu elemente unice pictate într-o manieră și o cromatică fascinantă, de neregăsit în alte centre de olărit din România.

Nepoții săi, Marcel și Florin Colibaba, au început să lucreze olărie încă de când erau copii. După moartea bunicului său, ei au continuat activitatea acestuia. Florin Colibaba, povestea că, bunicul său, le-a cerut «să nu părăsească tradiția și ceramica în vecii vecilor». Diferența între ceramica tradițională sgrafitată de Kuty și ceramica de Rădăuți constă în culori. «Ceramica de Kuty este pictată în alb, verde, galben și maroniu, adică cele patru anotimpuri, în timp ce la ceramica de Rădăuți fondul este verde și este folosit maroul».

Florin și Marcel Colibaba au lucrat în ateliere separate. Cei doi veri au dus meșteșugul mai departe, dezvoltând două ateliere de valoare în municipiul Rădăuți. Florin Colibaba a creat motive noi, călătorind la târguri de profil din străinătate, unde a obținut mai multe premii. Atelierul său se află în incinta Muzeului Etnografic din Rădăuți. Verișorul său, Marcel Colibaba, a creat ceramică după modelul bunicului.

Nu există bucovinean care să nu fi auzit despre ceramica familiei Colibaba de la Rădăuţi, cum nu există turist care a ajuns în Rădăuţi şi nu a vizitat muzeul şi atelierul meşterului olar, Florin Colibaba”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Artistul Florin Colibaba, meşter popular de ceramică, descendentul unei renumite familii de olari din Rădăuţi, a murit la vârsta de 65 de ani.
 Vizualizări articol: 1994 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Artistul Florin Colibaba, meşter popular de ceramică, descendentul unei renumite familii de olari din Rădăuţi, a murit la vârsta de 65 de ani5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei