Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 205 (7817)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Dependența și codependența

Persoanele îngrijorate pentru cineva care suferă de o dependență dezvoltă anumite tendințe, mai ales dacă cel dependent le afectează viața în mod direct, prin consecințele comportamentului său. „Codependența” se referă la tendința oamenilor de a pune nevoile altora înaintea nevoilor proprii și de a încerca să-i controleze pe ceilalți prin manipulare. De asemenea, persoanele codependente tind să se îngrijoreze pentru cele dependente, ceea ce devine un obicei.

Este ca și cum ar călători în aceeași mașină cu persoana dependentă, care conduce haotic. Tendința firească a codependenților este de a încerca să apuce volanul sau de a țipa la șofer să fie mai atent. În final, aceștia devin obsedați de o persoană la fel cum dependentul este obsedat de un drog sau de o activitate. În rândul celor care urmează un program de recuperare se spune că în spatele oricărui individ dependent există un codependent. Când stările le sunt modificate chimic, fiind dominați de negare, dependenții cred că ceilalți sunt sursa problemelor lor și încearcă să-i facă să se schimbe. Bineînțeles, nu îi putem forța pe oameni să se schimbe dacă nu vor s-o facă, deci această abordare e sortită eșecului și, în cele din urmă, duce la și mai multe griji, frustrări și resentimente.

Cei care suferă de dependențe dezvoltă și tendința de a încerca să controleze lucruri care nu țin de ei, izvorâtă frecvent din așteptările lor cu privire la modul în care „ar trebui” să fie viața. Când viața nu este așa cum cred ei - fapt întâlnit adesea, indivizii se pot frustra și pot dezvolta resentimente. Acestea pot eroda starea emoțională și spiritul unei persoane ani de zile. Bineînțeles, în această situație, individul va dori, mai devreme sau mai târziu, să-și alimenteze dependența ori să se întoarcă la ea pentru a se destinde.

Având căile energetice înfundate, lente și organele interne atât de slăbite, oamenii ajung să acționeze contrar tiparelor lor firești, chiar și atunci când nu își alimentează activ dependențele.

De asemenea, iau atitudine atunci când alții încearcă să-i determine să se schimbe. Sintagma „Gică contra” se referă la tendința persoanelor dependente de a face opusul a ceea ce li se spune să facă, mai ales dacă îndemnul vine din partea unor persoane aliate pe o poliție de autoritate față de ele. Uneori, traumele care au jucat un rol în dezvoltarea dependențelor la anumiți indivizi au implicat o figură de autoritate. Unele persoane au un lung istoric în care alții au încercat să le facă să fie ceea ce nu sunt, iar asta le doare. Acest tip de reacție poate fi favorizat chiar de resentimentele față de cei care încearcă să le facă să caute ajutor atunci când nu sunt pregătite.

Deși individul dependent poate trece prin faze de negare, la un anumit nivel el este conștient că acționează altfel decât multă lume din jur. Totuși, adesea nu conștientizează faptul că toți cei care suferă de o dependență sunt la fel de unici ca și el. De asemenea, nu-și dă seama că multe dintre efectele comportamentului său ce dă dependență pot fi inversate. După ce individul nu-și mai alimentează dependențele, refacerea celulelor poate dura chiar și doi ani. Purificarea și reechilibrarea adecvată a sistemelor îl pot ajuta să readucă virtuțile în organe. Dacă nu-și dă seama de realitate, așteaptă un tratament special sau unic din partea celor care îl ajută să facă față nevoilor lui „unice”. Astfel apar frustrarea și resentimentele, existând posibilitatea să izbucnească și certuri și lupte pentru putere, ceea ce îl poate face pe dependentul în curs de recuperare să recurgă din nou la metode nesănătoase sau care creează dependență pentru a se simți mai bine.

„A te juca cu focul” este o altă expresie din comunitatea celor care urmează programe de recuperare în 12 pași și se referă la riscul de a declanșa impulsul de a reveni la activitățile ce dau dependență făcând lucruri aparent fără vreo legătură cu aceasta. De exemplu, când ai probleme cu jocurile de noroc, cum ar fi aparatele cu fise, presupui că poți juca în siguranță alte jocuri de noroc, ca loteria sau pocherul, deoarece nu ai o problemă legată de acestea. Dacă joci acele jocuri de noroc, nu vei avea neapărat o nouă problemă. Totuși, între aparatele cu fise și alte jocuri există o legătură conceptuală, ce se poate reactiva la un nivel inconștient dacă joci celelalte jocuri. Apoi, vrei să revii la aparatele cu fise.

Dacă nu înțeleg cum funcționează acest mecanism, indivizii pot constata că recuperarea dintr-o dependență poate fi o luptă foarte derutantă. Adesea se învinovățesc fiindcă alunecă din nou spre comportamentele adictive și se consideră slabi sau proști. Le e rușine, iar astfel apare un alt sentiment negativ care se acumulează în interior. În mod ironic, această acumulare contribuie la dorința de a reveni la activitatea ce dă dependență, de a face ceva care să-i ajute să se simtă mai bine.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dependența și codependența.
 Vizualizări articol: 3201 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 35 voturi
Dependența și codependența5.0535

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei