Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 nov 2020 - Anul XXV, nr. 279 (7584)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sentință definitivă

Cinci inculpați judecați după un accident mortal. Verdictul? Nici un vinovat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un dosar privind un accident mortal produs la Câmpulung Moldovenesc în vara anului 2016, unul total atipic având în vedere că au fost trimiși în judecată cinci inculpați, s-a soluționat definitiv tot în mod atipic, cu soluții de achitare pe linie.

Concret, a fost trimis în judecată bărbatul care s-ar fi aflat la volanul mașinii implicate în accidentul mortal, iar pe lângă el alte patru persoane acuzate că ar fi încercat să-l favorizeze pe primul, pentru a nu fi pus sub acuzare.

După un proces care s-a întins pe aproximativ trei ani, judecătorii de la două instanțe, Judecătoria Câmpulung Moldovenesc și Curtea de Apel Suceava, au decis că nici unul din cei cinci nu trebuie condamnat, fiind invocate prevederile din Codul Penal cu privire la lipsa de probe, respectiv că fapta nu există. Cu alte cuvinte, ancheta procurorilor a fost infirmată în totalitate, iar punerea sub acuzare pentru ucidere din culpă s-ar fi făcut fără probe solide. E drept, veți vedea în rândurile de mai jos, și accidentul a fost unul în care a fost destul de clar de la început că principala vină pentru tragedie a avut-o chiar mortul. Au existat însă suspiciuni privind alcoolemia celui care s-ar fi aflat la volan, care însă nu au putut fi dovedite. 

 

Ancheta a fost complicată de la început

Pe 15 iunie 2016, în jurul orei 21.30, pe strada Calea Transilvaniei din Câmpulung Moldovenesc, un autoturism Renault Megane a surprins şi accidentat mortal un bărbat în vârstă de 68 de ani. Pietonul, în stare avansată de ebrietate, pătrunsese pe carosabil pe lângă o trecere de pietoni şi se angajase în traversarea neregulamentară a străzii, dinspre dreapta spre stânga şoferului. Ovidiu Latiş, din Sadova, care se afla în maşină, a fost găsit la faţa locului de polițiști şi a susţinut că el se afla la volan. Încă de la început au existat suspiciuni că la volan s-a aflat cumnatul său, Ştefan Adrian Liţu. În momentul în care a putut fi verificat cu etilotestul, acesta din urmă avea o concentraţie de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc anunţa, în octombrie 2016, trimiterea în judecată a cinci persoane, în cadrul unei anchete privind un accident mortal în care erau amintite o mulţime de declaraţii mincinoase. Declaraţiile mincinoase, susţineau procurorii, au avut rolul de a-l scăpa de răspundere pe cel care s-a aflat în realitate la volanul maşinii care a accidentat mortal un pieton, Ștefan Adrian Lițu, despre care exista suspiciunea că ar fi fost beat la volan. Dacă şoferul a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de ucidere din culpă, ceilalţi inculpaţi au fost acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă.

Ancheta poliţiştilor rutieri, coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, s-a lovit de piedici, în condiţiile în care martori ai accidentului au declarat că nu au observat cine era la volan.

 

Bărbatul beat a traversat pe lângă o trecere de pietoni

Concluzia procurorilor care au trimis dosarul în instanţă a fost că Ştefan Adrian Liţu s-a aflat la volanul maşinii, astfel că acesta a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă. O concluzie care a fost însă desființată de judecători, pentru lipsă de probe clare în acest sens.

Pe de altă parte, indiferent de cine a fost la volan, culpa principală a accidentului a avut-o pietonul.

Bărbatul decedat era în stare avansată de ebrietate şi a traversat neregulamentar. Șoferul a fost considerat cu o parte din vină „din cauza depăşirii limitei legale de viteză, precum şi a neadaptării vitezei la sectorul de drum şi la indicatorul presemnalizator al trecerii de pietoni în raza căreia se afla”. Pietonul care pătrunsese pe carosabil şi se angajase în traversarea neregulamentară a străzii avea în sânge o alcoolemie de aproximativ 1,65 g/l.

 

Nu există probe ori fapta nu există 

Conform deciziei judecătorilor, Ştefan Adrian Liţu, cel trimis în judecată pentru ucidere din culpă, a fost declarat nevinovat în baza articolului 16, alineatul 1, litera c din Codul de Procedură Penală, respectiv nu există probe că persoana a săvârşit infracţiunea.

În privinţa celorlalţi patru inculpaţi, acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă, aceştia au fost declaraţi nevinovaţi în baza articolului 16, alineatul 1, litera a din Codul de Procedură Penală, respectiv fapta nu există, în legătură directă cu achitarea celui trimis în judecată pentru ucidere din culpă.

După cum am amintit, în acest dosar au fost în total cinci inculpaţi. Ceilalţi trei, Gabriel Alexandru Paicu, Constantin Alexandru Crăciunescu şi Ioana Cătălina Dariciuc, toţi din Câmpulung Moldovenesc, au fost și ei declarați definitiv nevinovați de acuzațiile formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.
Mai trebuie amintit că cei cinci au fost și reținuți 24 de ore în acest dosar, după care au fost plasați o perioadă sub control judiciar.

Judecătorii au respins și toate pretențiile la despăgubiri formulate de urmașii bărbatului decedat în accidentul rutier.

Așa s-a ajuns la punctul final în acest dosar foarte delicat și complicat pentru anchetatori, unele semne de întrebare rămânând în acest caz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci inculpați judecați după un accident mortal. Verdictul? Nici un vinovat.
 Vizualizări articol: 1830 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cinci inculpați judecați după un accident mortal. Verdictul? Nici un vinovat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei