Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 aug 2020 - Anul XXV, nr. 192 (7497)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Muzeul Național al Bucovinei

„Măiestrii moldave - Domni și domnițe din Moldova Medievală”, primul vernisaj pe timp de pandemie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timp de mai bine de o lună de zile, Cetatea de Scaun a Sucevei găzduiește  expoziția de artă plastică "Măiestrii moldave - Domni și domnițe din Moldova Medievală", realizată de artistul Mihail Gavril.

Expoziția, care poate fi vizitată până pe 20 septembrie 2020, a marcat o premieră în activitățile din acest an ale Muzeului Național al Bucovinei – primul vernisaj al unei expoziții, după cum a remarcat directorul instituției, Emil Ursu:

“Deși au fost organizate mai multe expoziții, situația generată de pandemie nu ne-a permis să deschidem cu vernisaj vreuna, până acum. Este o expoziție inedită, prima a artistului plastic sucevean Mihail Gavril”.

Expoziția este găzduită în Paraclisul Cetății de Scaun a Sucevei, un spațiu sacru, în care spiritul strămoșilor se simte parcă mai acut ca oriunde în altă parte a acestor vestigii istorice. Tocmai de aceea, acolo sunt găzduite acum portrete ale unor domnitori cu renume din istoria Moldovei, de la Alexandru cel Bun, la Ștefan cel Mare și Alexandru Lăpușneanu, de la Ieremia Movilă la Vasile Lupu, dar și chipuri de domnițe și coconi, întorși acasă, prin artă, într-un fel de arc peste timp.

Vernisajul expoziției a avut loc, din motive de siguranță, în curtea interioară a Cetății, distanțarea fizică fiind păstrată cu strictețe, la fel ca și măștile de protecție, obligatorii.

Printre cei care au ținut să fie prezenți la evenimentul organizat de Muzeul Național al Bucovinei s-au numărat Laura Morar, subprefect al județului și Neculai Barbă, consilierul președintelui CJ, Gheorghe Flutur, care a și transmis mesajul celui pe care l-a reprezentat, menționând intenția de înființare a unui muzeu de artă la Suceava.

Un invitat special a fost părintele Gabriel Herea, “singurul istoric de artă pe care îl are Suceava în acest moment”, după cum l-a prezentat Emil Ursu, care a vorbit în calitate de delegat al ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, dar și ca hermeneut în istoria artei.

Referindu-se la expoziția „Măiestrii moldave - Domni și domnițe din Moldova Medievală”, acesta a remarcat importanța intuiției, atât în istorie, cât și în artă:

“Aplecându-se asupra oamenilor dintr-o anumită perioadă istorică, un artist precum Mihail Gavril vede lucruri pe care un medievalist de multe ori nu reușește să le atingă, deși depune eforturi foarte mari, într-o viață întreagă de cercetare. De ce? Pentru că intuiția este la ea acasă în preocupările și evenimentele din viața unui artist. Atunci când un artist abordează o temă pe care o trăiește și o studiază, timp de mai mulți ani, acolo avem șansa să găsim mesaje care vin de la strămoșii fondatori.

Artefactele lăsate de strămoși transmit, dacă ești atent, lucruri extraordinare.

Expoziția maestrului Mihai Gavril ne vorbește despre oamenii care au populat această Cetate. Opera sa demonstrează o cercetare realizată pe durata a zeci de ani, asupra monumentelor din Bucovina.

El ne dăruiește din intuiția sa, asociază chipurile păstrate de domni și de domnițe cu chipuri romantice, cu simboluri păstrate în pergament, frescă sau arhitectură. Dar tot ceea ce face demonstrează înțelegere”.

Scump la vorbe, darnic în detaliile operelor, artistul Mihail Gavril a mulțumit tuturor pentru prezența lor, deoarece astfel aduc un omagiu celor care au trăit cândva în Cetate – “poate bunicii noștri au fost rude cu acești domni și domnițe de pe pereți și din lucrările care încă se mai găsesc”.

Expoziția este una inedită, care adună 43 de lucrări - unele ce l-au consacrat pe Mihail Gavril de-a lungul timpului (stâlpi, cupole, clopote), cu compoziții axate pe o serie de personaje istorice din istoria Moldovei.

 

Prin toate elementele compozițiilor lucrărilor sale (fragmente de balustrade și portaluri din piatră, pagini miniate de Tetraevanghel, peceți, broderii bizantine, siluete de biserici etc.), Mihail Gavril ne prezintă o epocă istorică: medievalul moldav, cu ceea ce a avut el mai strălucit, de la spirit la materie, de la semn, la simbol, de la om și destin la moștenire și dăinuire.

Mihail Gavril este un artist plastic consacrat, originar din Fălticeni, care, de-a lungul timpului, a expus de mai multe ori în România, Germania, Franța, Elveția, Spania, Austria și Suedia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Măiestrii moldave - Domni și domnițe din Moldova Medievală”, primul vernisaj pe timp de pandemie.
 Vizualizări articol: 1206 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
„Măiestrii moldave - Domni și domnițe din Moldova Medievală”, primul vernisaj pe timp de pandemie1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei