Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 aug 2020 - Anul XXV, nr. 192 (7497)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Seară culturală

Povești cu tâlc și muzică veche au răsunat în curtea Hanului Domnesc

Luni, 17 August 2020 (19:48:24)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
  • Interpreta Doina Lavric-Parghel a lansat albumul „Povestea Soarelui” și a încântat spectatorii cu un recital special, dintr-o lume de altădată

Cum a creat Dumnezeu lumea și de ce avut nevoie de sfaturile ariciului, ori cum a dresat un tânăr însurățel cu o nevastă frumoasă dar “netrebnică” o piele magică, să facă toate treburile casnice de prin gospodărie, precum și fel de fel de melodii culese de demult, din popor, asta au auzit și de asta s-au minunat, distrat ori încântat spectatorii care au “ocupat” vineri seara curtea Hanului Domnesc Suceava, la o distanță sigură unii de alții.

Invitația de participare la evenimentul de lansare a albumului „Povestea Soarelui” al interpretei de muzică veche Doina Lavric-Parghel, a fost făcută de Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, care s-a ocupat de organizare, în colaborare cu Muzeul Național al Bucovinei, care a pus la dispoziție acel spațiu ultracentral, perfect pentru acțiuni culturale în aer liber.

Printre sucevenii care au răspuns în număr mare acestei invitații s-au numărat și primarul Ion Lungu, consilierul local Angela Zarojanu și profesorul universitar Sanda Maria Ardeleanu.

Prezentarea Doinei Lavric-Parghel a fost susținută de conf. Univ. dr. Aurel Buzincu, iar în cadrul evenimentului a fost expusă și o micro-expoziție a artistului plastic sucevean Virgiliu Parghel.

Doina Lavric-Parghel este o voce unică în peisajul cultural românesc. Artista povestește cântat, cântă poveşti şi rosteşte descântece. Arhaismul textelor din cântecele sale este cuceritor.

Fiica învăţătorilor Maria şi Vasile Fodor, Doina Lavric-Parghel este născută la Lişna-Dorohoi, la 8 kilometri de Livenii lui George Enescu. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava în anul 1979, apoi, timp de peste două decenii, a fost profesoară de limba română în Suceava. A fost perioada în care a cules folclor și l-a prelucrat în stilul său inconfundabil, acompaniindu-se la cobză.

Între anii 2005-2010 Doina Lavric-Parghel a cântat alături de Grigore Leşe, în săli de teatru, filarmonici, catedrale, biserici, pe scene din ţară ori din străinătate: Berlin, Frankfurt, Varşovia, Cernăuţi, Chişinău, Basel, Paris, Santiago de Compostela, Morelia, Shanghai.

 

Prin poveștile și cântecele sale Doina Lavric-Parghel reînvie o lume străveche. Pentru unii, e lumea bunicilor cu care au crescut, iar pentru alții e o lume la care nu au avut vreodată acces. Indiferent în care categorie te afli, un concert al Doinei Lavric-Parghel e ca o călătorie în timp.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Povești cu tâlc și muzică veche au răsunat în curtea Hanului Domnesc.
 Vizualizări articol: 1180 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Povești cu tâlc și muzică veche au răsunat în curtea Hanului Domnesc5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei