Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 iun 2020 - Anul XXV, nr. 126 (7431)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Semnificații psihosomatice – cavitatea bucală, faringe, esofag, stomac, splină și pancreas

Sistemul digestiv este corelat din punct de vedere psihosomatic cu procesele de asimilare ce se manifestă în plan fizic și în plan emoțional. În acest prim articol vom analiza doar o parte din elementele ce intră în alcătuirea lui, și anume: cavitatea bucală, faringele, esofagul, stomacul, splina și pancreasul.

Buzele sunt în rezonanță cu fluiditatea comunicării, cu exteriorizarea verbală a dorințelor, cu senzualitatea, cu nevoia de contact fizic, cu plăcerea de “a gusta viața”, cu impulsul de a ne deschide sau închide la nivel afectiv. Buzele reprezintă primul contact dintre copil și mamă, dintre iubiți, fiind corelate cu bucuria de a trăi.

Gura este asociată cu capacitatea de a primi hrană și idei noi, creative, cu bucuria de a gusta din plăcerile vieții și de a ne oferi experiențe încântătoare care să ne eleveze inima și mintea; adesea catalogăm anumite experiențe ca având un gust dulce sau un gust amar.

Glandele salivare și saliva sunt corelate cu stările de protecție, de afectivitate (putem face o trimitere la lumea animală unde mama își linge puiul în semn de afecțiune).

Limba reprezintă capacitatea de comunicare, de a fi capabili să ne exteriorizăm trăirile - un limbaj delicat, blând, vorbe dulci sau agresivitate verbală concretizată în expresii de genul „limbă ascuțită”. Limba ne ajută sau ne împiedică în plan subtil să gustăm din deliciile vieții.

Dinții sunt în rezonanță cu trei aspecte: dorința de a mușca, de a sfâșia, ceea ce denotă agresivitate (expresia “avem un dinte împotriva cuiva”) etc.; cu acțiunile noastre din sfera decizională; cu efortul pe care trebuie să-l depunem pentru a reuși să întreprindem o acțiune, cu energia investită - expresia “a strânge din dinți”.

Problemele de dentiție, pierderea dinților semnalează: pierderea capacității de a „rumega o problemă”, o pierdere energetică – o stare de surmenaj și devitalizare, o stare de ranchiună orientată împotriva cuiva care ne macină în plan emoțional (inclusiv dinții), exprimarea frecventă a unor cuvinte pline de răutate, pierderea capacității de a lua decizii, o stare persistentă de confuzie lăuntrică.

Faringele ne semnalizează adesea că situația în care suntem ne dezechilibrează și ne este greu să o „înghițim”. Faringitele cronice sunt corelate uneori și cu tulburări intestinale (intestinul gros), ceea ce nu face decât să semnaleze faptul că ne este greu să ne debarasăm de experiențele dezagreabile de la nivel subconștient - evidențiază un dezechilibru datorat imposibilității de a „înghiți” și de „a evacua”.

Esofagul este corelat cu capacitatea de a primi sau cu o stare de revoltă pasivă în fața unei situații care ne este dificil să o “înghițim”. Problemele la acest nivel pot sublinia faptul că nu putem înghiți o persoană, o situație, o stare de fapt.

Stomacul este în rezonanță cu 3 acțiuni: cea de absorbire (a informațiilor, situațiilor, emoțiilor etc.), cea de digerare (a experiențelor etc.), cea de acceptare (a consecințelor anumitor experiențe, a schimbărilor și transformărilor din viața noastră). Este în rezonanță cu situațiile ce sunt dificil de digerat și care sunt cel mai adesea corelate cu aspectele materiale ale vieții, cu grijile cotidiene, cu capacitatea de a face compromisuri, cu starea de curaj/frică (toate au ca punct comun o anumită incertitudine față de viitor).

Splina este în rezonanță cu stările de regret, de nostalgie, cu neîmplinirile, cu grijile, obsesiile și ideile fixe, cu incapacitatea de a „înmormânta trecutul” și tendința de a trăi în trecut. Splina este un „cimitir” sau „un loc de incinerare”, în care sunt distruse globulele roșii ce prezintă disfuncționalități, blocaje, traume, programe de viață ce nu mai sunt utile în prezent etc. Prin analogie putem spune că ea este asemeni unui cimitir în care îngropăm și descompunem toate tristețile, nostalgiile și nereușitele noastre.

Pancreasul gestionează energia manifestată în acțiunile pe care le întreprindem. Din punct de vedere subtil putem spune ca pancreasul are trei ipostaze: corelația cu elementul pământ, cu hrana, cu nevoia de securitate, de siguranță; corelația cu nevoia noastră de afectivitate, cu bucuria de a trăi; corelația cu planul energetic - pancreasul este cel care gestionează consumul de energie.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

 

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Semnificații psihosomatice – cavitatea bucală, faringe, esofag, stomac, splină și pancreas.
 Vizualizări articol: 2168 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 35 voturi
Semnificații psihosomatice – cavitatea bucală, faringe, esofag, stomac, splină și pancreas4.9535

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei