Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 iun 2020 - Anul XXV, nr. 126 (7431)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lectură

Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” reia parţial activitatea cu publicul, din 2 iunie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biblioteca Bucovinei reia, gradual, activitatea cu publicul începând din data de 2 iunie 2020.

Activitatea de relații cu publicul va fi reluată treptat, în funcție de evoluția contextului epidemiologic național și de recomandările instituțiilor abilitate, anunță reprezentanții Bibliotecii.

Într-o primă etapă, pe 2 iunie vor fi reluate activitățile de împrumut la domiciliu și restituire de documente de bibliotecă, redeschizându-se secțiile de Împrumut pentru adulți și Împrumut pentru copii de la sediul central, respectiv filialele de cartier Burdujeni și Obcini.

 

Program cu publicul

Programul trebuie să conțină și pauze pentru dezinfecție, suprafețele de lucru fiind dezinfectate la începerea programului de lucru și apoi o dată la 4 ore. Astfel, clădirea corp B și filialele vor fi închise între orele 8.00-8.30, 12.00-12.30 şi 15.00-15.30, în timp ce clădirea corp A se va închide luni, miercuri şi vineri între orele 8.00-8.30, 12.00-12.30, respectiv marţi şi joi, între orele 11.00-11.30 şi 15.00-15.30.

Astfel, programul de lucru cu publicul va fi organizat după următorul orar: Secția Împrumut pentru adulți (sediul central - corp B), Filiala Obcini, Filiala Burdujeni: luni-vineri: 8.30-12.00, 12.30-15.00, 15.30-19.00; Secția împrumut pentru copii (sediul central - corp A): luni, miercuri, vineri: 8.30-12.00, 12.30-16.00, marţi, joi: 11.30-15.00, 15.30-19.00.

 

Măsuri de siguranță

Pentru siguranța publicului și a personalului angajat al Bibliotecii, accesul în incinta acesteia se va face cu respectarea măsurilor pentru prevenirea contaminării. Pentru organizarea în siguranță a serviciilor dedicate publicului, respectiv pentru ca cititorii să poată beneficia de serviciile de împrumut şi restituire de documente de la secţiile şi filialele menţionate, a fost stabilit un set de măsuri care privesc accesul în Bibliotecă și contactul cu publicul, pe care cititorii vor trebui să le respecte, şi anume:

  • accesul cititorilor în Bibliotecă este permis numai în condiţiile purtării măştii de protecţie (medicală/non-medicală) pe toată durata vizitei. Masca trebuie să acopere gura şi nasul;

  • cititorii vor utiliza covoraşele cu dezinfectant pentru încălţăminte, aflate la intrările în clădirile/filialele Bibliotecii;

  • cititorii îşi vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant pus la dispoziţie la intrările în clădirile/filialele Bibliotecii;

  • accesul cititorilor va fi permis numai după efectuarea unui triaj observaţional al simptomelor de infecţie. Nu se permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală alterată);

  • accesul cititorilor va fi permis numai după termometrizarea non-contact; persoanele cu temperatura peste 37,3° C şi cele care refuză să li se verifice temperatura nu vor avea acces în Bibliotecă;

  • cititorii vor respecta circuitele/traseele marcate pentru a delimita sensurile de intrare și ieșire, precum și celelalte marcaje sau indicaţiile personalului Bibliotecii; ca regulă generală, circulaţia publicului se va face pe partea dreaptă a sensului de mers, cu respectarea distanţării de siguranţă între persoane de 2 m şi evitarea contactului direct;

  • pentru a beneficia de serviciile de împrumut documente și restituire, în Secția Împrumut pentru adulţi şi Filiala Burdujeni vor putea intra simultan câte maximum doi cititori, în timp ce în Secția Împrumut pentru copii va putea intra câte o singură persoană (cititorii cu vârsta sub 14 ani având însă posibilitatea de a intra însoțiți de unul dintre părinți, bunici, tutori); la filiala Obcini serviciile de împrumut carte și preluare a documentelor restituite de cititori se vor efectua fără acces public în interior; pentru a se evita aglomerarea de persoane, se recomandă cititorilor ca în situaţia în care vor veni la Bibliotecă însoţiţi de o prietenă/un prieten, persoana în cauză să îi aștepte în afara clădirilor;

  • accesul cititorilor se va face cu respectarea unei perioade de staționare cât mai scurtă, de maximum 10-15 minute, doar pentru restituirea/împrumutul unor publicații din colecțiile bibliotecii, publicații ce vor fi puse la dispoziție de bibliotecar (cititorii nu vor avea acces liber la raft).

 

  • Recomandări

Pentru a scurta timpii de staţionare în secţii sau de aşteptare, reprezentanții Bibliotecii recomandă utilizatorilor să consulte în prealabil catalogul online al bibliotecii județene și, eventual, să transmită solicitarea prin telefon sau e-mail/Messenger. Acest lucru este recomandat şi datorită faptului că, în această primă etapă, accesul cititorilor la calculatoarele instituției (inclusiv pentru consultarea catalogului online prin intermediul acestora), precum și la cataloagele tradiționale, este suspendat.

 

Documentele împrumutate intră în carantină

Pentru asigurarea unor măsuri de igienă și prevenire a transmiterii noului coronavirus, respectiv în scopul repunerii în circulație în condiții de siguranță, după returnarea de către cititori, documentele împrumutate (cărți, CD-uri, DVD-uri) vor fi depozitate separat, în cutii, intrând în carantină pentru o perioadă de timp.

Documentele aflate în carantină nu vor putea fi reaşezate la raft şi împrumutate din nou către public decât după trecerea perioadei de carantinare.

Cât privește serviciile de acces la internet și serviciile de lectură, studiu şi consultare la sală, acestea vor rămâne suspendate în prima etapă a reluării activităţii cu publicul, pentru evitarea staționării persoanelor timp îndelungat în incinta secțiilor Bibliotecii şi, implicit, eliminarea riscului de îmbolnăvire a persoanelor.

Astfel, Sala de lectură, Secţia Periodice, secţia Fond Bucovina, Secţia pentru adolescenţi şi Secţia de Artă şi informare audio-vizuală rămân închise publicului în această etapă.

Revenirea la întreaga ofertă de servicii pentru public se va face în etape.

Odată ce situația epidemiologică o va permite, accesul în sălile de lectură, precum şi accesul la calculatoarele şi celelalte echipamente electronice ale Bibliotecii, va fi reluat, cu respectarea prevederilor referitoare la distanțarea fizică, astfel încât să fie asigurată o distanță de minimum 1,5 metri între oricare două persoane sau 4 mp pentru fiecare utilizator.

 Cât priveşte evenimentele culturale ale bibliotecii județene, atelierele dedicate copiilor și tinerilor, cluburile de lectură şi toate celelalte manifestări, acestea se vor relua odată ce evoluția situației epidemiologice va permite acest lucru, iar instituțiile abilitate vor recomanda și permite organizarea lor.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” reia parţial activitatea cu publicul, din 2 iunie.
 Vizualizări articol: 1213 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” reia parţial activitatea cu publicul, din 2 iunie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei