Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 feb 2020 - Anul XXV, nr. 42 (7347)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Facilitate

Sucevenii cu vârsta peste 40 de ani se pot testa rapid şi gratuit pentru hepatita C, la Spitalul de Urgenţă Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Orice persoană cu vârsta peste 40 de ani poate acum afla gratuit dacă are virusul hepatitei C, prin testare rapidă în Ambulatoriul secţiei Boli infecţioase a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Medicul-şef al secţiei, dr. Monica Terteliu, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că invitaţia de a se testa pentru hepatită C se adresează în primul rând persoanelor din grupele de risc. Din această categorie fac parte personalul medical care a lucrat sau lucrează cu pacienţi infectaţi cu virusul hepatitei C, persoanele cu boli cronice, cu imunitate scăzută, cei care şi-au făcut tatuaje sau piercing fără respectarea strictă a regulilor de igienă specifice, persoanele care au făcut hemodializă sau cele care au avut parteneri sexuali multipli. Acestora li se adaugă utilizatorii de droguri administrate intravenos, utilizatorii de cocaină intranazal, nou-născuţii din mame infectate cu virusul hepatitei C, persoanele care au avut transfuzii de sânge înainte de 1992, transplant de organe de la donatori infectaţi cu virusul hepatitei C înainte de 1992 etc. Boala se transmite prin sânge infectat.

Testele rapide se fac zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-15.00, dintr-o picătură de sânge din deget. Rezultatul se obţine în aproximativ 5 minute. În cazul în care este pozitiv, pacientul este orientat rapid spre teste suplimentare şi începerea tratamentului. Acurateţea testului este de 90%; în cazurile pozitive diagnosticul se confirmă prin examen de laborator.

Dr. Terteliu a subliniat că hepatita C evoluează fără simptome, de la infectare până la apariţia semnelor de boală putând trece între 20 şi 50 de ani. Când boala începe să se manifeste se află deja în stadiu avansat. Testarea rapidă gratuită a început săptămâna trecută, cu personalul din spital şi cei care s-au adresat în această perioadă secţiei Boli infecţioase. Din circa 100 de persoane testate, una a fost descoperită pozitivă. Spitalul de Urgenţă Suceava are deocamdată 5.000 de teste rapide, cu posibilitatea de a mări numărul lor, dacă vor fi solicitări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii cu vârsta peste 40 de ani se pot testa rapid şi gratuit pentru hepatita C, la Spitalul de Urgenţă Suceava.
 Vizualizări articol: 1594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sucevenii cu vârsta peste 40 de ani se pot testa rapid şi gratuit pentru hepatita C, la Spitalul de Urgenţă Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei