Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 feb 2020 - Anul XXV, nr. 42 (7347)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosar făcut praf

Cinci inculpaţi judecaţi după un accident mortal, declaraţi cu toţii nevinovaţi. Judecătorii invocă lipsa de probe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un dosar privind un accident mortal produs la Câmpulung Moldovenesc, în care sunt judecaţi cinci inculpaţi, unul pentru că ar fi fost implicat în accident, iar patru pentru că ar fi încercat să-l favorizeze pe primul, pentru a nu fi pus sub acuzare, s-a soluţionat, la prima instanţă de judecată, cu achitări pe linie.

După un proces lung, de aproape doi ani şi jumătate, Judecătoria Câmpulung Moldovenesc i-a declarat nevinovaţi pe toţi cei cinci, fiind invocate prevederile din Codul Penal cu privire la lipsa de probe, respectiv că fapta nu există. Aşadar, dosarul procurorilor a fost practic infirmat în totalitate, cu menţiunea că decizia nu este totuşi definitivă şi foarte probabil se va ajunge la instanţa de apel - Curtea de Apel Suceava, pentru o decizie finală, definitivă şi irevocabilă.

 

Ancheta a fost complicată de la început

Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc anunţa, în octombrie 2016, trimiterea în judecată a cinci persoane, în cadrul unei anchete privind un accident mortal în care erau amintite o mulţime de declaraţii mincinoase. Declaraţiile mincinoase, susţineau procurorii, au avut rolul de a-l scăpa de răspundere pe cel care s-a aflat în realitate la volanul maşinii care a accidentat mortal un pieton. Dacă şoferul a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de ucidere din culpă, ceilalţi inculpaţi au fost acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă.

Pe 15 iunie 2016, în jurul orei 21.30, pe strada Calea Transilvaniei din Câmpulung Moldovenesc, un autoturism Renault Megane a surprins şi accidentat mortal un bărbat în vârstă de 68 de ani. Pietonul, în stare avansată de ebrietate, pătrunsese pe carosabil pe lângă o trecere de pietoni şi se angajase în traversarea neregulamentară a străzii, dinspre dreapta spre stânga şoferului. Ovidiu Latiş, din Sadova, care se afla în maşină, a fost găsit la faţa locului şi a susţinut că el se afla la volan. Încă de la început au existat suspiciuni că la volan s-a aflat cumnatul său, Ştefan Adrian Liţu. În momentul în care a putut fi verificat cu etilotestul, acesta din urmă avea o concentraţie de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ancheta poliţiştilor rutieri, coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, s-a lovit de piedici, în condiţiile în care martori ai accidentului au declarat că nu au observat cine era la volan. Din anchetă a rezultat că scopul acestora a fost de a-l ajuta să scape de răspundere pe Ştefan Adrian Liţu, cel care, susţin procurorii, s-a aflat în realitate la volan.

 

Bărbatul beat a traversat pe lângă o trecere de pietoni

Concluzia procurorilor care au trimis dosarul în instanţă a fost că Ştefan Adrian Liţu s-a aflat la volanul maşinii, astfel că acesta a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.

Deşi pietonul era beat şi a traversat neregulamentar, şoferul a fost considerat cu o parte din vină „din cauza depăşirii limitei legale de viteză, precum şi a neadaptării vitezei la sectorul de drum şi la indicatorul presemnalizator al trecerii de pietoni în raza căreia se afla”. Pe de altă parte, pietonul care pătrunsese pe carosabil şi se angajase în traversarea neregulamentară a străzii avea în sânge o alcoolemie de aproximativ 1,65 g/l.

 

Ce invocă judecătorii la verdictul nevinovat in corpore

Conform deciziei judecătorilor de la Câmpulung Moldovenesc, Ştefan Adrian Liţu, cel trimis în judecată pentru ucidere din culpă, a fost declarat nevinovat în baza articolului 16, alineatul 1, litera c din Codul de Procedură Penală, respectiv nu există probe că persoana a săvârşit infracţiunea. Aşadar, judecătorii au stabilit că acuzaţiile asupra acestuia cu privire la neadaptarea vitezei nu sunt probate în dosar. Mai multe detalii despre argumentele judecătorilor vor apărea în motivarea sentinţei.

În privinţa celorlalţi patru inculpaţi, acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă, aceştia au fost declaraţi nevinovaţi în baza articolului 16, alineatul 1, litera a din Codul de Procedură Penală, respectiv fapta nu există, probabil în legătură directă cu achitarea celui trimis în judecată pentru ucidere din culpă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci inculpaţi judecaţi după un accident mortal, declaraţi cu toţii nevinovaţi. Judecătorii invocă lipsa de probe.
 Vizualizări articol: 2588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cinci inculpaţi judecaţi după un accident mortal, declaraţi cu toţii nevinovaţi. Judecătorii invocă lipsa de probe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei