Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 feb 2020 - Anul XXV, nr. 42 (7347)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Onoare

Muzeul Naţional al Bucovinei va găzdui Conferinţa mondială a profesioniştilor din domeniul muzeelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Conferinţa mondială ICOM-ICR din anul 2021 va fi organizată de Muzeul Naţional al Bucovinei, a decis Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) prin Comitetul Internaţional ICOM pentru Muzee Regionale (ICOM-ICR). Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a informat, ieri, printr-un comunicat de presă, că decizia desemnării a fost luată „în urma unei proceduri laborioase, în care muzeul nostru a avut câştig de cauză în faţa mai multor muzee din întreaga lume”.

Flutur a subliniat că este pentru prima dată când o conferinţa ICOM are loc în România, în anii trecuţi fiind organizată în Noua Zeelandă, la Auckland, în Finlanda, la Helsinki, în Italia, la Milano, în Israel, la Ierusalim, în Brazilia, la Rio de Janeiro. „Această desemnare reprezintă o recunoaştere internaţională a Muzeului Naţional al Bucovinei, o apreciere deosebită a obiectivelor din judeţul Suceava. Este, în acelaşi timp, încă o bună oportunitate de a promova  Bucovina, de data aceasta profesioniştilor din domeniul muzeelor din întreaga lume”, a arătat Gheorghe Flutur.

Muzeul Naţional al Bucovinei, instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, este membru ICOM şi partener asociat al European Museum Academy. Pe teritoriul judeţului Suceava administrează 13 obiective muzeale.

Două dintre acestea, Cetatea de Scaun a Sucevei şi Muzeul de Istorie, au beneficiat de finanţări europene fiind reabilitate, consolidate, modernizate şi reamenajate. „Urmare a acestor lucrări muzeele au obţinut zone pentru rezolvarea spaţiilor tehnice şi anexelor necesare funcţionării, dar şi deservirii publicului vizitator, zone de activităţi cu publicul, zone noi de expunere, zone pentru derularea activităţilor de educaţie muzeală. Un alt obiectiv, Muzeul de Istorie Siret, beneficiază din acest an de fonduri pentru reabilitare, modernizare şi reamenajare, urmând ca aici să fie prezentată istoria minorităţilor din Bucovina. Depozitele de patrimoniu ale Muzeului Bucovinei adăpostesc peste 380.000 de obiecte şi obiective de patrimoniu cultural mobil şi imobil”, se arată în comunicat. 

ICOM este organizaţia internaţională a muzeelor şi a profesioniştilor din domeniul muzeelor, care se angajează să conserve şi să asigure continuitatea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi natural mondial, actual şi viitor, material şi imaterial. Comitetul internaţional pentru muzeele regionale ICOM-ICR a fost creat în anii `60, cu misiunea promovării muzeelor ​​regionale în ceea ce priveşte cultura, istoria, mediul, dezvoltarea socială şi limba şi de a dezvolta cooperarea internaţională a muzeelor ​​regionale.

Printre argumentele care au cântărit la alegerea Sucevei drept gazdă pentru această conferinţă se numără individualitatea Bucovinei şi a judeţului, graţie moştenirii culturale, monumentelor religioase în piatră sau lemn, civilizaţia tradiţională rezultată din convieţuirea interetnică care şi-a pus amprenta asupra ocupaţiilor, meşteşugurilor tradiţionale, perpetuarea obiceiurilor locale. De asemenea, în judeţul Suceava sunt opt monumente care fac parte din patrimoniul UNESCO.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muzeul Naţional al Bucovinei va găzdui Conferinţa mondială a profesioniştilor din domeniul muzeelor.
 Vizualizări articol: 1231 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Muzeul Naţional al Bucovinei va găzdui Conferinţa mondială a profesioniştilor din domeniul muzeelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei