Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 ian 2020 - Anul XXV, nr. 21 (7326)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lege strâmbă

Încă o anchetă pentru agresiune sexuală, oprită înainte de condamnarea autorului, prin retragerea plângerii victimei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un tânăr trimis în judecată pentru tentativă de viol şi furt, care s-a folosit inclusiv de un cuţit pentru a intimida victima,  provocându-i şi leziuni acesteia la o mână, a scăpat de arest şi de orice răspundere penală, după ce tânăra care i-a fost victimă şi-a retras plângerea. Cea mai mare frustrare este pentru poliţiştii care s-au ocupat de caz, practic toată munca din acest dosar fiind inutilă.

Sunt cel puţin două cazuri recente din judeţul nostru în care autorii unor violuri, scoşi de după gratii de victime, au recidivat şi au comis o nouă faptă. Din păcate, deşi Codul Penal permite aceste împăcări, este trist că multe femei batjocorite aleg să-şi retragă plângerile, de cele mai multe ori în schimbul unor sume de bani.

Marea problemă rămâne însă legea prost concepută din punctul nostru de vedere, pentru că se creează şi posibilitatea ca victima unui viol să fie supusă la presiuni pentru a se împăca, de apropiaţi ai autorului.

 

Cum au ajuns victima şi agresorul din club în locuinţa ei

În vara anului trecut, pe 22 iunie, în jurul orei 4.00 dimineaţa, o tânără în vârstă de 20 de ani, din Liteni-Moara, a sunat la 112 şi a cerut ajutor poliţiei. Tânăra se afla într-o locuinţă din Burdujeni, unde stătea cu chirie şi unde se petrecuse şi fapta.

Fata le-a relatat poliţiştilor că în seara precedentă a mers împreună cu o altă fată la barul Terminus din zona Gheorghe Doja. Acolo, cele două s-au întâlnit cu doi tineri, unul fiind iubitul prietenei sale.

Toţi au consumat alcool, iar spre dimineaţă fata a fost condusă la locuinţa sa de tânărul pe care nu îl cunoştea, cel care venise cu iubitul celeilalte.

Victima le-a relatat ulterior poliţiştilor că, fiind în stare de ebrietate, nu a conştientizat faptul că tânărul a rămas în garsonieră cu ea. Fata a realizat ce se întâmplă în momentul în care s-a trezit cu necunoscutul peste ea. Acesta avea şi un cuţit cu care a început să o ameninţe.

 

Tăiată când a prins lama cuţitului în mână

Tânăra a încercat să sune la poliţie, însă băiatul i-a luat telefonul, după care, în timp ce se lupta cu agresorul, a prins cu mâna lama cuţitului. Tânăra l-a convins la un moment dat pe atacator să o lase să se ducă până la baie şi a reuşit să iasă pe uşa locuinţei. Ajunsă în stradă, fata a fugit spre Hotelul Orizont, de unde a primit ajutor să sune la 112.

Tânăra a ajuns la Spitalul Judeţean Suceava, unde a primit îngrijiri pentru tăieturile de la mâna stângă.

Tânăra a constatat că ulterior din garsonieră lipseau trei telefoane mobile şi suma de 280 de lei.  

Prinderea autorului nu a fost o misiune tocmai uşoară pentru poliţişti, mai ales că fata nu îl cunoştea direct pe cel care îi intrase în casă.

 

Arestat preventiv mai bine de două luni

Din cercetări s-a stabilit ulterior că faptele au fost comise de un anume Dumitru Gabriel Mazur. Acesta a fost pus sub acuzare pentru comiterea infracţiunilor de tentativă de viol şi furt calificat.

Inculpatul  a fost reţinut şi arestat preventiv în acest dosar de la data de 22 septembrie şi până la data de 1 decembrie 2019 inclusiv.

Încă din luna octombrie a anului trecut, pe rolul Judecătoriei Suceava a fost înregistrat procesul în care a început judecata lui Dumitru Gabriel Mazur.

În şedinţa de acum câteva zile, din 22 ianuarie a.c., Judecătoria Suceava a constatat încetarea procesului penal având ca obiect săvârşirea de către inculpatul Dumitru Gabriel Mazur a infracţiunii de tentativă de viol, în urma retragerii plângerii prealabile.

 

A violat o bătrână, care l-a iertat, apoi a încercat cu o tânără

După modificările aduse acum câţiva ani Codului Penal, legea permite din nou împăcarea la infracţiunile de viol, cu încetarea răspunderii autorului. Este o prevedere mai mult decât contestabilă, având în vedere că este vorba de o faptă cu violenţă, dar şi cu risc de recidivă, unii dintre aceşti autori având serioase devieri comportamentale şi sexuale.

Și pentru a nu fi acuzaţi că scriem generalităţi, prezentăm pe scurt două cazuri concrete din judeţul nostru.

Ionel Dorel Aga, din Vicovu de Jos, a fost condamnat acum câteva zile de Judecătoria Rădăuţi la doi ani de închisoare pentru o tentativă de viol comisă asupra unei tinere. Anterior, individul a violat timp de trei ore o bătrână în vârstă de 72 de ani, fiind arestat pentru această faptă. Victima a fost convinsă să-şi retragă plângerea, Aga a revenit acasă, însă după câteva luni a recidivat, din fericire doar cu o tentativă de viol.

 

Un individ foarte violent a reuşit să violeze două femei la marginea drumului

Și mai revoltător este cazul lui Vasile Moldovan, în vârstă de 20 de ani, din Mironu-Valea Moldovei.

În octombrie 2018, individul a urmărit o femeie care mergea la o oră târzie pe marginea drumului, de la serviciu spre casă. Când a ajuns în dreptul unui pod, femeia a fost lovită de acesta cu pumnii şi picioarele peste corp, ameninţată cu moartea, şi târâtă într-un şanţ, unde a fost violată. Femeia în vârstă de 35 de ani, o localnică din Valea Moldovei, a suferit leziuni care au fost certificate medico-legal. După puţin timp, pe 28 decembrie 2018, individul care era în penitenciar a fost pus în libertate, prin încetarea procesului penal ca urmare a retragerii plângerii prealabile.

Revenit în libertate, individul a rezistat până la final de martie 2019.
Pe 30 martie 2019, în jurul orei 22.20, două femei se deplasau pe jos, de la serviciu spre domiciliile lor din Gura Humorului.

Atacatorul le-a urmărit, până ce una din femei a rămas singură. A urmărit-o şi atacat-o într-un loc ferit. Folosind violenţa, a imobilizat femeia şi a violat-o şi supus-o la perversiuni sexuale, tot la marginea drumului.
După viol, individul i-a cerut femeii să îi dea portofelul, luându-i toţi banii pe care îi avea, în jur de 100 de lei, ceea ce i-a adus individului şi al doilea capăt de acuzare: tâlhăria calificată.

Din fericire, a doua victimă nu şi-a mai retras plângerea.

Autorul a primit 8 ani de închisoare la prima instanţă – Judecătoria Gura Humorului. Asta în condiţiile în care a fost judecat pentru a doua faptă, prima fiind „ştearsă” prin retragerea plângerii victimei.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încă o anchetă pentru agresiune sexuală, oprită înainte de condamnarea autorului, prin retragerea plângerii victimei.
 Vizualizări articol: 3114 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Încă o anchetă pentru agresiune sexuală, oprită înainte de condamnarea autorului, prin retragerea plângerii victimei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei