Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 303 (7304)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

A doua ediţie a Balului Huţanilor, la Vatra Moldoviţei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a doua ediţie a Balului Huţanilor a avut loc în a doua zi de Crăciun, în Sala de spectacole a pensiunii Lulu din localitatea Vatra Moldoviţei, spaţiu care a devenit neîncăpător pentru cei peste 500 de petrecăreţi, toţi îmbrăcaţi în cele mai frumoase costume populare specifice zonei din care au venit. Aşa cum a promis încă de la prima ediţie, iniţiatoarea acestei manifestări, cunoscuta interpretă de muzică populară Angelica Flutur, a organizat o manifestare de înaltă ţinută la care au participat invitaţi din ţară, dar şi din străinătate. Ziua balului a coincis cu ziua de naştere a celei pe care mulţi o numesc „copila  din Ciumârna, jumătate înger, jumătate fluture”, nimeni alta decât Angelica Flutur, şi au ţinut să-i fie alături echipa „10 pentru folclor”, prieteni, rude, dar şi turişti aflaţi în perioada sărbătorilor de iarnă în Bucovina.

„Mă bucur din toată inima să vă întâmpin cu căldură şi cu dragoste şi sper din tot sufletul să vă simţiţi bine în această seară. Este foarte multă lume, acest bal este despre joc, nu de stat pe scaune la masă. Cei care se ridică ies la joc, cei care vor să se odihnească după joc se aşază, suntem fraţi din neam şi trebuie să ne înţelegem. Acest bal a căzut fix de ziua mea, nu îmi fac ziua de naştere, fac balul huţanilor, balul românilor, pentru că sunteţi din tot judeţul, din toată ţara, sunteţi de la Chişinău şi Cernăuţi. Vă mulţumesc, vă apreciez foarte mult şi mă bucur să vă văd îmbrăcaţi în costumele populare foarte frumoase şi din ce în ce mai autentice. Sperăm ca la următoarea ediţie, care va avea loc pe 20 aprilie, a doua zi de Paşte, în acelaşi loc, cu aceeaşi muzică, taraful Florin Mucea, să veniţi tot aşa, gospodăreşte, cum aţi venit în această seară”, a spus Angelica Flutur.

 

Grigore Gherman şi Alexandru Brădăţan, invitaţii balului

Balul a început în acordurile formaţiei conduse de Florin Mucea, apoi au urcat pe scenă gazda - Angelica Flutur şi invitaţii săi, Grigore Gherman şi Alexandru Brădăţan. Fiind o zi specială, toţi cei prezenţi au cântat de mai multe ori „La mulţi ani” sărbătoritei, iar cei doi cunoscuţi solişti de muzică populară invitaţi şi-au exprimat susţinerea pentru organizarea viitoarelor ediţii ale acestei manifestări care scoate în evidenţă în primul rând tradiţiile huţule.

„Este o bucurie pentru mine că în această zi specială pentru Angelica pot să fiu alături de ea şi de dumneavoastră. La  mulţi ani cu sănătate, bucurie, să îţi dea Dumnezeu tot ceea ce îţi doreşti. Eşti pentru Bucovina o mândră floare şi o valoare care trebuie preţuită, cinstită şi cântecele ascultate. Eu mă bucur tare mult că suntem colegi din această frumoasă zonă. Dacă mă uit în jur, seara aceasta este seara ta şi lumea care este alături de tine este multă şi încape în inima ta cea mare. Încă o dată te felicit pentru acest frumos eveniment”, a spus Alexandru Brădăţan.

Îmbrăcaţi în straie populare, care mai de care, ca într-o adevărată paradă, oamenii s-au pornit la dans pe melodii precum „Huţulca”, „Sus pe culmea dealului”, „Sus pe muntele Ciumârna” şi multe alte cântece îndrăgite. Deliciul celor prezenţi a fost interpretarea în duet, Angelica Flutur şi Alexandru Brădăţan, a melodiei „Trandafir de la Moldova”, care de fapt s-a transformat într-o melodie ce a făcut înconjurul tuturor zonelor ţării, „Trandafir din România”, ba chiar mai mult, a ajuns şi în Spania, Anglia, Italia, chiar şi Brazilia, ţări din care s-au întors acasă românii pentru a petrece tradiţional sau au venit turişti în Bucovina pentru a petrece sărbătorile.

 

Echipa proiectului „10 pentru folclor”, alături de Angelica Flutur

La miezul nopţii echipa proiectului „10 pentru folclor” i-a făcut Angelicăi o surpriză plăcută, oferindu-i un tort, dar şi alte daruri.

„Este o mare bucurie să fim în această seară alături de o artistă de înaltă ţinută cum este Angelica noastră şi totodată o prietenă minunată. Deşi ne cunoaştem de ani buni, acesta este primul tort pe care i-l oferim, cu toată dragostea, şi credem că anul acesta ziua ei va fi una specială, pe care o va ţine minte mult timp de acum înainte. Angelica, sănătate multă şi să ne trebuieşti mulţi ani de acum înainte!”, a fost mesajul iniţiatoarei proiectului „10 pentru folclor”, Mihaela Zâna Bârsan, proiect care are ca scop introducerea folclorului ca obiect de studiu opţional în şcolile sucevene.

 

Iubitorii de tradiţii, prezenţi la Vatra Moldoviţei

Surprinzător a fost numărul mare de participanţi, situaţie care cu siguranţă îi va da de gândit administratorului locaţiei în care s-a desfăşurat balul, Lulu Vaman, să extindă corpul de clădire pentru a încăpea cât mai mulţi iubitori de tradiţii. Au fost alături şi au făcut atmosferă copiii de la Ansamblul folcloric „Gura Izvorului”, coordonaţi de prof. Ilaria Puşcă, meşterul Constantin Moisa, dar şi Ansamblul din Pojorâta şi dansatorii Ansamblului „Luca Arbore” din Arbore, coordonaţi de Manuel Apostol, care au îmbinat cântecul cu jocul popular, fiind parteneri profesionişti de dans pentru o parte din cei prezenţi, dar care nu sunt dansatori atât de buni.

Angelica Flutur s-a arătat impresionată de numărul mare de participanţi, dar şi de prezenţa Mihaelei Zâna Bârsan, a inspectoarei Loredana Ceică, a familiei Adomnicăi (Sergiu şi Mirela), huţanul lor drag, a scriitorului Casian Balabasciuc, a lui Dan Filimon, directorul Centrului Cultural Sector 1 Bucureşti, „bucovineanul nostru de la Moldoviţa care a venit pentru a fi împreună cu noi, îmbrăcat într-un costum popular deosebit, şi care ne sprijină să ducem Bucovina la Bucureşti şi în această  seară se poate bucura de toată Bucovina aici”, după cum l-a prezentat Angelica Flutur, oameni care iubesc folclorul şi sprijină organizarea unor astfel de evenimente.                

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A doua ediţie a Balului Huţanilor, la Vatra Moldoviţei.
 Vizualizări articol: 2835 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
A doua ediţie a Balului Huţanilor, la Vatra Moldoviţei5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei