Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 252 (7253)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Durerile de cap

Potrivit experţilor de la Harvard Medical School, ţesutul cerebral şi craniul nu sunt răspunzătoare de declanşarea durerilor de cap, deoarece nu au nervi care să înregistreze durerea. Însă, vasele de sânge de la nivelului capului şi gâtului pot semnala durerea, la fel şi ţesuturile care înconjoară creierul şi o parte din nervii majori care îşi au originea în creier. Sinusurile, pielea capului, dinţii, muşchii şi articulaţiile gâtului pot provoca, de asemenea, dureri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că jumătate dintre adulţii din întreaga lume suferă de dureri de cap cel puţin o dată pe an, acestea fiind una dintre cele mai frecvente dureri cu care se confruntă omul modern.

Durerile de cap sunt cauzate de diverşi factori cum ar fi: răceli, somn insuficient sau insomnii, schimbări de dietă, deshidratare, stres, alergii, afecţiuni ale sinusurilor, tensiuni musculare,  poluare fonică, iluminare incorectă, temperatură ce produce disconfort etc.

Ca localizare, durerile pot să apară: în partea frontală a capului, în zonele temporale, şi în partea din spate, în zona creştetului capului. Ele se mai pot manifesta şi ca o bandă circulară ce ne strânge capul sau dureri de tip cluster (în ciorchine) care apar mereu în acelaşi loc, pe o singură parte a capului, şi adesea în jurul şi în spatele ochiului.

Ținând cont de principiile qigong-ului medical şi ale psihologiei energetice, doctorul Maoshing Ni ne explică faptul că durerea este semnalul emis de corp pentru a marca un blocaj al sângelui şi al energiei în diferite meridiane. Printre cauzele stagnării se numără depresia şi anumite traumatisme fizice ale meridianelor energetice. Tot el recomandă următorul exerciţiu: ne întindem confortabil pe spate, ne limpezim mintea şi ne relaxăm corpul, respirând adânc şi uşor. Inspirăm şi vizualizăm o lumină albă ca un şuvoi transparent asemănător unui izvor de munte ce intră în corp prin creştetul capului şi se scurge în jos spre abdomen. Expirăm şi vizualizăm lumina albă sau şuvoiul de apă continuându-şi cursul descendent din abdomen spre tălpile picioarelor pe unde iese din corp. Repetăm acest ciclu al respiraţiei şi al vizualizării timp de 10-15 minute. În cele mai multe dintre cazuri acest exerciţiu va aduce o diminuare rapidă a durerilor de cap.

Promotor al qigong-ului medical şi cunoscut drept cel mai remarcabil chirurg din istoria Chinei, medicul Hua Tuo recomanda în cazul durerilor de cap stimularea punctelor de acupunctură de mai jos:

Punctul intestin gros 4 – pentru a-l localiza presăm degetul mare de degetul arătător. Această mişcare va genera formarea unei ridicături cărnoase, care apare pe partea din spate a mâinii, între degetul mare şi arătător. Găsim punctul localizat în partea cea mai înaltă a acestei ridicături. Înainte de a lucra pe punct relaxăm degetul mare. Aplicăm o presiune constantă până când simţim durere pe punct şi menţinem timp de 2 minute. Repetăm pe ambele mâni.

Pentru dureri de cap în partea frontală, masăm punctul intestin gros 5. Îl localizăm aşezând degetul arătător al mâinii opuse pe osul care conectează degetul mare cu încheietura mânii. Plimbăm degetul de-a lungul acestui os spre încheietura până când ajunge într-o adâncitură chiar înainte de a atinge încheietura. Masăm acest punct timp de 2 minute pe ambele mâni.

Pentru durerile localizate pe o singură parte a capului, dureri în zona temporală – stimulăm punctul vezică biliară 6. Stăm în faţa oglinzii şi poziţionăm degetul arătător în partea de sus a urechii. Urcăm cu degetul vertical pe craniu până ajungem la o depărtare de un deget lăţime deasupra urechii. Apoi, ducem degetul direct spre sprânceană o distanţă de aproximativ un deget lăţime, până când acesta ajunge într-o adâncitură. În centrul acestei adâncituri se află punctul vezică biliară 6. Masăm circular acest punct în ambele sensuri şi aplicăm o uşoară presiune timp de 2 minute.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Durerile de cap.
 Vizualizări articol: 1421 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 15 voturi
Durerile de cap5.0515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei