Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 138 (7139)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sfaturi

Măsuri de prevenire a expunerii la căpuşe, recomandate de DSP

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Căpuşele, în număr mare în zonele împădurite, în iarba înaltă din spaţiile verzi atât în oraşe, cât şi în zona rurală, aduc zilnic oameni la Urgenţele spitalelor din judeţ, pentru îngrijirea medicală a plăgilor provocate de înţepături.

În condiţiile în care în numai câteva zile, de la începutul acestei luni, peste 100 de persoane, de toate vârstele, au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava din cauza înţepăturii de căpuşe, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Liliana Grădinariu, face o serie de recomandări pentru prevenirea expunerii la insecte.

Medicul recomandă să se evite zonele cu iarbă înaltă, arbuşti, păduri, în care expunerea la căpuşe este foarte mare. In situaţia în care există acest risc, este de preferat purtarea de haine de culoare deschisă, pentru a face cât mai uşor vizibile insectele.

„Se recomandă purtarea de pantaloni lungi cu elastic jos sau introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă, bluze cu mânecă lungă, pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje. Sandalele sunt excluse. Se recomandă aplicarea de substanţe de tipul spray, loţiuni, unguente care previn muşcătura de căpuşe. Acestea se pot aplica pe piele sau pe haine (conform indicaţiilor de utilizare) şi pot fi achiziţionate din farmacii”, a afirmat dr. Grădinariu.

O atenţie deosebită este necesară în cazul copiilor, pentru care se pot utiliza doar produse adecvate vârstei lor.

 

Căpuşele nu provoacă disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii

La întoarcerea din drumeţii sau alte activităţi în aer liber, medicul îndeamnă la verificarea atentă a hainelor, bagajelor şi a corpului. Un duş la întoarcerea din excursie sau de la picnic poate elimina căpuşele nefixate deoarece aceste insecte pot sta pe piele chiar şi câteva ore fără să se ataşeze.

Animalele de companie trebuie de asemenea verificate şi protejate cu produse recomandate de medical veterinar.

„Dacă locuiţi la curte, îngrijiţi cu mare atenţie grădina, spaţiile de depozitare, pereţii casei – mai ales eventualele crăpături apărute. Curăţaţi corespunzător tufişurile, îndepărtaţi frunzele uscate, tundeţi periodic iarba, depozitaţi lemnele în locuri expuse la soare.

Este foarte important să deparazitaţi extern, conform indicaţiilor medicului veterinar, animalele din gospodărie. În general, câinii ţinuţi în curte necesită deparazitare externă lunară.

Persoanele care desfăşoară activităţi în zone frecvent populate de căpuşe sau în ferme de animale vor purta echipamente specifice de protecţie.

Muşcătura de căpuşe în sine nu este periculoasă, dar există riscul transmiterii unor infecţii în sânge atunci când se hrănesc şi să provoace boli grave. Riscul de infecţie este mai mic dacă este detectată şi îndepărtată imediat”, a subliniat medicul Liliana Grădinariu.

În cazul în care sunt detectate căpuşe fixate de piele, persoana respectivă trebuie să se adreseze unui cadru medical pentru extragere şi curăţarea plăgii. La camerele de gardă ale spitalelor se aplică protocolul de profilaxie post muşcătură de căpuşă.

Căpuşele sunt paraziţi mici care se hrănesc cu sângele organismelor pe care le parazitează - câini, oameni, păsări, căprioare, rozătoare mici şi alte animale.

Căpuşele stau ascunse în vegetaţie, de unde detectează viitoarele gazde din apropiere, pe care se urcă în momentul în care acestea traversează zona de vegetaţie.

Cu ajutorul aparatului bucal se hrănesc prin înţepat şi supt şi se prind ferm de pielea gazdei. Se pot fixa oriunde, fără a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Măsuri de prevenire a expunerii la căpuşe, recomandate de DSP.
 Vizualizări articol: 2724 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Măsuri de prevenire a expunerii la căpuşe, recomandate de DSP0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei