Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 93 (7094)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Descinderi

Percheziţii DIICOT într-un dosar de trafic de migranţi și contrabandă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, au acţionat, vineri, într-un dosar de trafic de migranţi și contrabandă cu ţigări, fiind reţinute șase persoane și formulându-se propunere de arestare pentru cinci inculpaţi. Percheziţiile au avut loc în judeţul Suceava, în zona Vicov și la Hunedoara.

Ca mod de operare, din datele structurilor de combatere a crimei organizate rezultă că din septembrie 2018 și până în prezent, membri grupării au introdus pe teritoriul României, dinspre Ucraina, 23 de migranţi, în timp ce alţi patru au fost identificaţi de autorităţile ucrainene în proximitatea frontierei. În aceeași perioadă, există date că membrii grupării au făcut și contrabandă, fiind vorba de mai multe zeci de baxuri trecute peste frontieră.

Șase inculpaţi au ajuns, aseară, în arestul poliţiei judeţene, reţinuţi pentru 24 de ore. În cursul zilei de sâmbătă, cinci inculpaţi vor fi înaintaţi la Tribunalul Suceava, cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii fac în acest dosar cercetări pentru săvârșirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de migranţi și contrabandă.

 

Cum sunt transportaţi migranţii și cât le plătesc traficanţilor

Această acţiune vine în contextul în care în ultima perioadă de timp, poliţiștii de frontieră sau poliţiștii de la IPJ Suceava au prins mai multe grupuri de migranţi trecuţi fraudulos peste fâșia verde.    

De exemplu, la Bivolărie-Vicovu de Sus, un echipaj de la Sectorul Poliţiei de Frontieră (SPF) Brodina a identificat trei tineri care se deplasau pe jos, dinspre frontiera de stat către interiorul ţării, pe raza localităţii Bivolărie. Cei trei aveau vârste cuprinse între 16 și 25 de ani și proveneau din trei ţări africane, Somalia, Algeria și Eritreea.
Într-un alt caz, trei irakieni au fost prinși de poliţiști pe raza comunei Putna, după ce trecuseră peste noapte fraudulos graniţa. Sunt doar două exemple din ultimele zile, însă nu singurele.

Procurorii DIICOT au arătat că migranţii care trec prin ţara noastră sunt de regulă originari din ţările Asiei Centrale și de Sud, sunt persoane care nu posedă documentele necesare pentru a intra legal în Uniunea Europeană și sunt racolaţi din Ucraina și transportaţi până în apropierea graniţei cu România. Aici sunt preluaţi de călăuze – cetăţeni ucraineni, care se ocupă de trecerea lor peste frontiera verde. În continuare, migranţii sunt preluaţi de către alte călăuze – cetăţeni români, care îi scot din zona de frontieră, în adăpostesc diverse perioade de timp pe la domiciliile lor, iar ulterior îi transferă altor membri ai grupării, care îi transportă către partea de vest a ţării, unde li se organizează ieșirea din România către Ungaria, tot în mod fraudulos.

Întreaga activitate infracţională este organizată și coordonată de pe teritoriul Ucrainei, desfășurându-se pe segmente, tipic unei reţele de trafic de migranţi.

Pentru transportul-călăuzirea unui migrant din ţara de origine și până în diverse ţări din Spaţiul Schengen se percep, de regulă, sume cuprinse între 6000 și 15.000 de dolari, iar plata acestora se face de regulă fragmentat, în avans, pentru diverse frontiere ce urmează a fi tranzitate. Migranţii sunt instruiţi ca în momentul depistării lor pe teritoriul României să solicite statut de refugiat, urmând a fi introduși în centrele de azilanţi (n.r. în cazul nostru centrul cel de la Rădăuţi), centre care au un regim liber, în sensul că, după ce sunt înregistraţi, migranţii pot părăsi centrele pe timpul zilei, între orele 8.00-20.00, fără formalităţi suplimentare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Percheziţii DIICOT într-un dosar de trafic de migranţi și contrabandă.
 Vizualizări articol: 2783 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Percheziţii DIICOT într-un dosar de trafic de migranţi și contrabandă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei