Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 28 (7029)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Foarte multe

Stoc de aproape 10.000 de dosare vechi nesoluţionate de procurorii suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Analiza de bilanţ cu privire la activitatea unităţilor de parchet locale din judeţul Suceava arată că există un stoc de peste 9500 de dosare rămase nesoluţionate, cu o vechime de peste un an de la depunerea sesizării. Alte 12.974 de dosare au o vechime mai mare de șase luni de nesoluţionare de la începerea urmăririi penale. 

Procurorii invocă volumul foarte mare de muncă şi numărul mare de dosare de soluţionat, justificare care ţine însă doar până la un punct. Cea mai mare problemă este că sunt şi multe dosare aflate în faza de anchetă de ani de zile, nu doar de un an, în multe cazuri privind infracţiuni grave: fapte cu violenţă din sfera lovirilor, ori a vătămării corporale sau dosare de ucidere din culpă.

 

Procurorii de la Suceava au, de departe, cel mai mare stoc de dosare nesoluţionate

Din analiza de bilanţ pe anul 2018 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava se poate observa că, de departe, cele mai multe dosare rămase nesoluţionate sunt la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava. Procurorii de aici au un stoc de 4521 de dosare nesoluţionate de mai mult de un an de zile de la data sesizării, aproape jumătate din totalul de 9.555. Pe locul II la dosare vechi nesoluţionate este Pachetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, însă la mare distanţă – 1905.

Procurorii de la Suceava s-au plâns tot timpul de volumul de muncă foarte mare. Această scuză este doar parţial justificată. De exemplu, și procurorii de la Rădăuţi au avut în ultimii ani un volum de muncă foarte ridicat, însă au o rată mult mai bună la capitolul cel mai delicat: dosare vechi nesoluţionate. 

Alte 1178 de dosare vechi nesoluţionate sunt la procurorii de la Fălticeni, 973 la Câmpulung Moldovenesc și 504 la Gura Humorului. Cel mai bine stă unitatea de parchet de la Vatra Dornei, cu doar 172 de dosare nesoluţionate, e drept și la un volum de muncă mult mai redus. În mare statistica stă aproximativ la fel și la capitolul dosare nesoluţionate la mai bine de șase luni de la începerea urmăririi penale.

 

Trimiteri în judecată peste media naţională

Cu privire la volumul de muncă al procurorilor, statisticile arată clar că media de dosare de soluţionat, per procuror, este mult mai mare la unităţile de parchet Suceava și Rădăuţi.

De exemplu, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi  media dosarelor de soluţionat, repartizate unui procuror în 2018, a fost de 2.294 de dosare, în timp ce la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei media per procuror a fost de doar 834 de dosare.

La capitolul trimiteri în judecată, procurorii din judeţul Suceava sunt peste media naţională, cu un vârf la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi: 111 trimiteri în judecată, faţă de o medie de 37 de trimiteri în judecată, la nivel naţional.

 

Procurorii au ca obiectiv principal în 2019 reducerea stocului de dosare vechi

După o perioadă destul de lungă de criză de procurori, care a dus la situaţii în care o unitate de parchet era acoperită de doi oameni, ori chiar de unul singur pe anumite intervale de timp, schemele de procurori au început să se completeze în cursul anilor 2016, 2017, și 2018. La sfârşitul anului trecut, din schema totală de 48 posturi de procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava erau ocupate 41 posturi.  

La capitolul obiective principale trasate procurorilor de la parchetele locale în 2019, în capul listei este tocmai reducerea numărului dosarelor mai vechi de un an nesoluţionate. Alte obiective sunt recuperarea prejudiciilor din infracţiuni și soluţionarea cu celeritate a dosarelor complexe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stoc de aproape 10.000 de dosare vechi nesoluţionate de procurorii suceveni.
 Vizualizări articol: 1985 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Stoc de aproape 10.000 de dosare vechi nesoluţionate de procurorii suceveni5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei