Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 28 (7029)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Monument istoric

Lucrările de reabilitare a clădirii Cazinoului Vatra Dornei, după un proiect de mare complexitate, vor demara în primăvară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În urma semnării la mijlocul lunii mai a anului trecut a Contractului Privind Achiziţia de Servicii de Proiectare şi Execuţie Lucrări de Construcţii şi Restaurare a clădirii monument istoric Cazinoul Băilor din Vatra Dornei, lucrările sunt realizate de către Asocierea SC Iaşicon SA - SC Polarh Design SRL, lider de asociere fiind SC Iaşicon SA. Beneficiarul acestor lucrări este Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, cel care a depus proiectul de accesare a unor fonduri europene pentru reabilitarea monumentului istoric. Valoarea contractului semnat pe data de 14 mai este de 16.571.091,04 lei, iar finanţarea lucrărilor este realizată prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

La finalizarea lucrărilor de restaurare şi conservare, Cazinoul Băilor din Vatra Dornei va deveni muzeu.

 

Un proiect de reabilitare de o mare complexitate, cu 40.000 de elemente distincte

Contractul prevedea ca lucrările să fie finalizate în 48 de luni, însă întârzierile înregistrate în finalizarea proiectului sunt justificate de complexitatea deosebită a acestuia.Reprezentanţii firmei Iaşicon SA ne-au transmis că în aceste zile se lucrează la ultimele detalii ale proiectului tehnic, lucrarea având o complexitate deosebită şi condiţii speciale de execuţie. Acestea sunt şi motivele pentru care activitatea de proiectare a necesitat mai mult timp, însă chiar şi în aceste condiţii proiectul va fi finalizat până la sfârşitul lunii februarie. Va urma mobilizarea pentru organizarea de şantier şi începerea execuţiei lucrărilor, prevăzute cel mai probabil pentru luna aprilie.

În această perioadă se lucrează şi la finalizarea părţii economice a proiectului, privind încadrarea detaliilor de execuţie în bugetul proiectului.

Complexitatea proiectului a constat şi în necesitatea tratării fiecărui element al construcţiei cu mare atenţie. De asemenea, ciuperca prezentă în subsolul construcţiei trebuie tratată în trei etape.Acestea sunt şi primele faze ale intervenţiei la vechea clădire, care trebuie realizate odată cu refacerea drenului, prin intermediul rigolelor de scurgere a apei. Ordinea etapelor de intervenţie în refacerea clădirii presupun, pe lângă intervenţia la ciupercă şi refacerea drenului, lucrările la faţada clădirii odată cu refacerea acoperişului, precum şi reabilitarea interioarelor fostului cazino, care trebuie realizate în cele 40 de luni rămase pentru execuţie. Întregul deviz de lucrări conţine 40.000 de elemente (articole) şi operaţii prin care se va interveni, de la o simplă şlefuire a pietrei până la montarea aplicelor de iluminat.

 

Clădirea cu o istorie de peste 100 de ani va fi dotată conform noii ei utilizări, de centru muzeal-cultural

Clădirea fostului cazinou din Vatra Dornei a fost construită după proiectul arhitectului vienez Peter von Brang. Lucrările au durat doi ani, între 1896 şi 1898, cazinoul fiind inaugurat oficial pe 10 iulie 1899.

La acea vreme rivaliza cu cazinourile din Viena sau Paris şi aduna sub imensele sale candelabre din sticlă de Murano întreaga lume bună a epocii. Strălucirea acelor ani a început să pălească după Primul Război Mondial, clădirea având deja nevoie de reparaţii în perioada interbelică. În timpul anilor de comunism ea a avut funcţia de club muncitoresc şi cantină pentru clasa muncitoare şi fotbalişti, sub denumirea de Pavilionul Central din Vatra Dornei. În anul 1988 clădirea a fost dezafectată din cauza stării fizice proaste, fiind aprobat un plan de reabilitare a ei, lucrările fiind începute şi nefinalizate în urma schimbărilor din decembrie 1989. După unele încercări de reabilitare făcute la finalul anilor 1990, clădirea a intrat în proprietatea Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, apărând ideea unui proiect de reabilitare şi transformare a clădirii în muzeu.

Centrul Muzeal va găzdui în cele patru săli de expoziţie obiecte din colecţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, iar în sala mare vor fi organizate expoziţii temporare, cu obiecte provenind din alte colecţii muzeale sau din colecţii particulare. S-au luat astfel în considerare facilitarea intrării vizitatorilor în circuitul de vizitare, echipamente moderne de informare şi de expunere, instalaţie de sonorizare şi de traducere simultană, necesare în cadrul unor conferinţe internaţionale. De asemenea, s-a propus ca în demisolul clădirii să fie înfiinţată o videoarhivă dotată cu aparatură computerizată pentru accesare şi vizionare a documentelor de patrimoniu. Clădirea va fi dotată cu o instalaţie de iluminat muzeistic, cu spoturi şi iluminat exterior, pentru punerea în valoare a faţadelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrările de reabilitare a clădirii Cazinoului Vatra Dornei, după un proiect de mare complexitate, vor demara în primăvară.
 Vizualizări articol: 3555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Lucrările de reabilitare a clădirii Cazinoului Vatra Dornei, după un proiect de mare complexitate, vor demara în primăvară4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei