Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 7 (7008)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Verdict: nevinovat

Primul proprietar de cal judecat pentru un accident mortal provocat de animal, achitat de judecători

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat din comuna Vama, care a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de ucidere din culpă, după ce calul său, căruia i-ar fi pierdut urma, a ieşit în drum, în faţa unui autocar, şi a provocat un accident mortal, a fost achitat de acuzații de judecători. Acesta a fost primul caz, cel puțin din Suceava, în care un proprietar de cal a fost pus sub acuzare pentru o infracţiune atât de gravă, produsă totuşi indirect. Judecătorii nu au fost însă de acord cu concluziile procurorilor și l-au declarat nevinovat pe proprietarul animalului. 

Judecătoria Câmpulung Moldovenesc l-a achitat pe Nicolae Iosep, din comuna Vama, reținând că există o cauză justificativă sau de neimputabilitate (articolul 16, litera d, Noul Cod de Procedură Penală). Judecătorii au mai reținut și faptul că nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală al cărei rezultat e consecința unei împrejurări care nu poate fi prevăzută (articolul 31 Caz fortuit din Nodul Cod Penal). Cu alte cuvinte, judecătorii au stabilit că proprietarul calului nu poate răspunde direct pentru accidentul provocat de animalul său.

Sentința Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc nu este însă definitivă și a fost atacată cu apel, inclusiv de procurorii de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. În aceste condiții, sentința finală urmează a fi dată de Curtea de Apel Suceava.

 

Șofer de autocar mort după ce a intrat în calul care se afla pe timp de noapte pe carosabil

Accidentul s-a petrecut la finele lunii august a anului 2015, pe DN 17, care leagă Suceava de Ardeal, pe raza comunei Vama.

Pe 30 august, la ora 4.00 dimineaţă, Andrei Cojocaru, în vârstă de 28 de ani, din municipiul Iaşi, conducea un autocar în care nu se aflau pasageri. Șoferul rula dinspre Câmpulung Moldovenesc spre Suceava şi a lovit violent un cal ce se afla pe carosabil. În urma impactului, autocarul a intrat pe contrasens, unde a avariat uşor o autoutilitară Mercedes Benz condusă regulamentar din sens opus de un tânăr din Valea Moldovei.

La faţa locului, poliţiştii au găsit o imagine de coşmar. Calul a fost lovit în plin de partea din faţă a autocarului. Parbrizul era spart, iar şoferul fusese proiectat prin geam şi era decedat.

Poliţiştii l-au identificat pe proprietarul calului, în persoana lui Nicolae Iosep, din comuna Vama, care a declarat faptul că a pierdut calul de aproximativ trei zile. Lăsat nesupravegheat, calul a ajuns în drum, unde avea să producă nenorocirea. Mai ales pe timp de noapte, apariţia unui astfel de animal de talie mare pe carosabil, cu atât mai mult pe un drum naţional-european, reprezintă un pericol de moarte. Din cercetările făcute în acest caz a rezultat că şoferul autocarului nu avea cum să evite accidentul, iar cauza principală a tragediei este nesupravegherea cabalinei. Aceste argumente au ținut însă doar până la un punct în fața judecătorilor. Aceștia au respins asimilarea neglijenței proprietarului cu învinuirea pentru accidentul care a avut loc.

Nicolae Iosep a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.

 

Un alt cal care traversa DN 17 a provocat un accident cu trei morţi

În județul Suceava au avut loc în ultimii ani mai multe accidente grave provocate de animale de talie mare care se aflau pe carosabil. Pericolul foarte mare este pe timp de noapte.

De departe, cel mai grav a fost accidentul care a avut loc în iulie 2009, tot pe DN 17, la intrarea în Suceava dinspre Stroieşti.

Un microbuz condus de un bărbat din comuna Bălcăuţi, care aducea acasă oameni care munciseră în Belgia, Olanda şi Germania, a lovit un cal care traversa drumul. După acest prim impact violent cu animalul, microbuzul s-a lovit apoi de un cap de podeţ. Toţi cei trei oameni care erau pe locurile din faţă în microbuz au murit, în timp ce alţi patru de pe locurile din spate au fost răniţi.

Atunci, Poliţia veterinară a identificat calul după microcip, ca fiind înregistrat la un proprietar din Plopeni. Verificările veterinarilor au arătat că săteanul în proprietatea căruia figurează animalul era mort, calul plimbându-se pe la mai mulţi proprietari, fără ca aceste tranzacţii să mai fie înregistrate.

În aceste condiții, ancheta privind proprietarul nu a adus nici un rezultat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul proprietar de cal judecat pentru un accident mortal provocat de animal, achitat de judecători.
 Vizualizări articol: 4852 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Primul proprietar de cal judecat pentru un accident mortal provocat de animal, achitat de judecători5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chișca din cartofi Preparatul, numit și cârnați de cartofi sau ”cârnați păcăliți”, este de origine rusă sau ucraineană, dar se pregătește și prin Bucovina, mai ales acolo unde există populație ucraineană. Rețeta poate fi considerată economică,... Citeşte