Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 7 (7008)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Beculeţe şi panseluţe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Iarnă frumoasă. Cu ger care îți intră în fiecare celulă. Cu drumuri alunecoase și tot felul de șoferi care mai mult încurcă traficul. Nici vorbă de politeţe rutieră sau simţ de anticipare a unor situaţii. Unii sunt născuți pentru a fi mereu pietoni. Orașul e împodobit cu beculeţe. Curent consumat aiurea. Asta în timp ce se afirmă că au rămas bani la finalul anului trecut. Poate ar fi  fost bine ca fondurile astea să fi fost folosite pentru  astuparea gropilor care sunt din abundenţă pe străduțele dintre blocuri.

E înfiorător ce cratere te aşteaptă dacă ești nevoit să mergi cu mașina. Nu interesează pe nimeni. Punem iarna beculeţe și vara panseluțe. Praf în ochi pentru toate oile care chiar cred că nivelul de trai e reflectat de mizeriile astea. Acum ceva vreme refuzam anumite consultații la domiciliu pentru că erau haite de câini la scările respective. Și nu voiam să o fac pe hingherul. Acum din păcate sunt nevoit să refuz din cauza gropilor. Îmi cer eu iertare celor la care nu pot ajunge. Că nu mă pricep să merg cu mașina prin tranșee. Și nici nu cred că vor dispărea în timpul vieții mele. Asta e consecinţa lucrului făcut  de mântuială. Că nu există vară în care să nu se plombeze aceleași gropi. Ca apoi în primăvară să apară din nou. Nah, aşa fac unii bani, de parcă toți contribuabilii ar avea rate la ei.

Pe de altă parte merităm tot ce ni se întâmplă. Văd o mulțime de forme de viaţă pe net care se dau ecologiști. Că nu mai pot ei de grija mediului. Urlă în cor că vor curățenie. Că ei au principii. Că ei sunt cetățeni model. Or fi în mintea lor, cine știe? Na că v-a pus primăria tomberoane speciale. În încercarea de a vă educa. De a vă invita să reciclaţi. Lăsând la o parte un aspect pe care mi l-au povestit doi pacienți bătrâni, care, ce să vezi?, stau într-un un bloc turn. Amândoi sunt anchilozaţi. Abia merg. Ce au făcut minunații decidenți? Au anulat toboganul de gunoi. Oamenii stau la etajul 9. Ca să ducă o plasă de gunoi trebuie să coboare și să se deplaseze câteva sute de metri până la cel mai apropiat tomberon. În condițiile în care pe trotuare e gheaţă. În condițiile în care e frig. În condițiile în care ei abia se mișcă prin casă. Minunată grijă pentru oameni. În fine. Acțiuni făcute cu picioarele. Fără gândire. Fără grijă pentru bătrânii care au construit România asta de care ne batem noi joc acum.

Spuneam că sunt tomberoane separate pentru gunoi menajer și reciclabil. Și? Degeaba. Nu știți să fiți civilizați. Nu știți decât să vă suflați mucii pe stradă. Și să faceți doar munți de gunoaie amestecate. Dar, nah, aveți beculeţe și panseluțe.

În Germania există tomberoane speciale pentru hârtie, sticlă, metal, gunoi menajer. Și se respectă cu sfințenie. Mi-a povestit cineva că a umblat câteva ore bune printr-un oraș de acolo cu un bec ars în buzunar. Că nu știa unde se încadrează. La sticlă sau la metal? Ca să vedeți cum ne putem adapta la reguli în alte ţări. La noi parcă de al naibii nu vrem să facem asta. Dar avem pretenții să fie curățenie și să ni se ofere respect. Vă întreb și eu. Pentru ce să merităm respect?  Doar pentru că respirăm şi facem mizerie peste tot? Doar pentru că acceptăm senini orice alterare a condiţiilor de trai? Pentru faptul că nu ştim şi nu vrem să învăţăm să fim civilizaţi? Pentru faptul că ne dorim doar burţi pline şi creiere goale? Să vă spun din nou ceea ce vă spun de ceva ani încoace? Poate vă intră în cap. Nimeni, dar absolut nimeni, nu dă doi bani pe voi şi pe aşa-zisele voastre opinii sau drepturi. Totul e doar vrajeală şi praf în ochi pentru ca unii să vă manevreze cum vor. Eventual păcălindu-vă cu un surogat de democraţie.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Beculeţe şi panseluţe.
 Vizualizări articol: 5902 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 6 voturi
Beculeţe şi panseluţe4.556

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chișca din cartofi Preparatul, numit și cârnați de cartofi sau ”cârnați păcăliți”, este de origine rusă sau ucraineană, dar se pregătește și prin Bucovina, mai ales acolo unde există populație ucraineană. Rețeta poate fi considerată economică,... Citeşte