Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 217 (6927)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Situaţie scăpată de sub control

Haosul legitimaţiilor de parcare gratuite face inutile parcările cu plată din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parcările cu plată din municipiul Suceava, în principal cele din zona Palatului Administrativ, au devenit aproape inutile, în condiţiile în care locurile existente sunt ocupate aproape în totalitate cu autoturisme care afişează în bord legitimaţii de gratuitate. Cât sunt de legale acestea, dacă sunt într-adevăr emise de primărie sau pur şi simplu duplicate de alţii sau chiar făcute de unii, după bunul plac, nu mai ştie nimeni. Cert este că s-au înmulţit atât de tare încât parcometrele din zonă nu se mai justifică, pentru că, chiar de sunt persoane dispuse să plătească pentru a avea unde să lase maşina o jumătate de oră sau o oră, cât au treabă în zonă, rar mai găsesc locuri libere.

De unde, la început, s-a mers pe ideea că aceste legitimaţii de gratuitate la parcare se dau pentru maşinile instituţiilor – Consiliu Judeţean, Prefectură, Primărie etc., acum realitatea demonstrează altceva. Legitimaţiile de gratuitate s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie şi au ajuns să fie afişate pe bordul a sute de maşini înmatriculate în Suceava, ba chiar şi din alte judeţe – Botoşani, Iaşi, Neamţ sau Bucureşti, după cum o demonstrează numeroasele fotografii realizate de cetăţeni şi reprezentanţi ai presei, care au semnalat faptul că lucrurile au scăpat de sub control.

Mai mult, chiar şi maşini ale unor firme din Suceava şi ale unor afacerişti din comunele învecinate se sustrag de la plata a 2 lei pe oră, cât este taxa stabilită de Primăria Suceava, afişând în bord legitimaţii de gratuitate, râzându-le în nas cetăţenilor cu bun-simţ, care, în rarele ocazii când prind vreun loc liber, se grăbesc să scoată tichet, să îl pună în bord, deşi toate maşinile din jurul lor au „legitimaţii”.

Altfel spus, „doar fraierii plătesc”, după cum au remarcat mai mulţi cetăţeni, revoltaţi că, prin acest sistem, greu de controlat, în special bugetarii care lucrează în instituţiile din zonă şi-au procurat legitimaţiile de gratuitate, în vreme ce contribuabilii, care le asigură salariile frumoase, sunt puşi să plătească.

În plus, din cauza legitimaţiilor de gratuitate, parcările subterane din centrul Sucevei sunt folosite doar la un sfert din capacitate (acolo nefiind valabile), iar cele cu taxă de la suprafaţă sunt arhipline în timpul zilei.

În locul gratuităţilor care au deschis o cutie a Pandorei din care s-au revărsat legitimaţii de „mocăngeală” inclusiv pentru unii tupeişti, care nu aveau nici pe departe vreun drept în această privinţă, s-ar putea face un sistem de abonamente, la un preţ convenabil, care să încurajeze şi utilizarea parcărilor subterane.

Astfel, nici funcţionarii din instituţii, care ocupă acum gratuit locurile de parcare cu taxă, nu ar fi nevoiţi să plătească 16 lei pe zi, dacă vin cu maşina la serviciu, dar nici cei care lucrează în zonă şi care au la fel de mare nevoie de locuri de parcare nu ar mai fi discriminaţi, mulţi fiind dornici să plătească o taxă pentru a beneficia de un loc de parcare sigur, decât să se învârtă de o grămadă de ori în zonă ori să lase maşinile departe, printre blocuri, spre frustrarea altora, pentru că locurile cu plată sunt ocupate de beneficiarii de gratuităţi (nu se ştie cât de legal!).

În urma semnalelor trase de presă în această privinţă, inclusiv aleşii locali s-au sesizat de această problemă, în şedinţa de Consiliu Local de joi reprezentanţii PSD solicitând executivului un raport cu toate legitimaţiile de gratuitate la parcare emise, către care instituţii şi în ce număr, semnalând faptul că există posibilitatea să se fi făcut multe abuzuri în această privinţă.

Conducerea Primăriei Suceava a luat act de solicitare, o verificare amănunţită urmând să fie făcută în perioada următoare, fiind luată în calcul şi posibilitatea anulării tuturor legitimaţiilor emise.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Haosul legitimaţiilor de parcare gratuite face inutile parcările cu plată din Suceava.
 Vizualizări articol: 3785 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 14 voturi
Haosul legitimaţiilor de parcare gratuite face inutile parcările cu plată din Suceava5.0514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei