Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 212 (6922)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În primele opt luni

324 de copii, victime ale neglijenţei, sărăciei sau abuzului, înregistraţi la Protecţia Copilului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Serviciul Intervenţie în Regim de Urgenţă şi Violenţă în Familie din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava au fost înregistrate, în primele opt luni ale anului, 324 de cazuri confirmate de copii abuzaţi şi neglijaţi.

Şefa DGASPC Suceava, Nadia Creţuleac, ne-a spus care sunt cauzele generale care au dus la scoaterea copiilor din familie: neglijare (îngrădirea dreptului la sănătate, nesupraveghere, nealimentare, condiţii improprii de locuit etc.), abandon, abuz (sub toate formele), violenţă. Pentru 66 de copii s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă: pentru nouă copii s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă în centre de plasament, pentru 13 copii s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă la mătuşa paternă, pentru un copil s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă la familie fără grad de rudenie, iar pentru 43 de copii s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă la asistent maternal. În perioada 1-31 august, 258 de cazuri de copii au fost monitorizate de DGASPC Suceava.

În perioada ianuarie-august 2017 s-au înregistrat 279 de cazuri de copii neglijaţi, abuzaţi, ceea ce înseamnă că anul acesta a crescut numărul cazurilor de urgenţă cu 45, în primele opt luni ale anului. Anul trecut, după cum rezultă din statisticile întocmite de DGASPC Suceava, 172 de copii au fost daţi spre îngrijire asistenţilor maternali profesionişti sau au fost internaţi în centre de tip rezidenţial. 66 de minori, cei mai mulţi cu vârste între 0 şi 2 ani (40 de copii), sunt crescuţi de asistenţi maternali, denumiţi şi ”părinţi de profesie”. Alţi 98 de copii beneficiază de servicii de tip rezidenţial din structura DGASPC Suceava, iar opt minori au fost internaţi în centre de tip rezidenţial private.

 

Orfan de mamă, abandonat de bunica consumatoare de băuturi alcoolice

La începutul lunii mai a acestui an, Protecţia Copilului Suceava a primit o sesizare de la Primăria oraşului Frasin, cu privire la un minor în vârstă de 7 ani, pentru care se solicita o măsură de protecţie specială, deoarece mama minorului a decedat, iar bunica maternă nu prezenta garanţii morale şi materiale pentru creşterea, îngrijirea şi educarea minorului. Minorul provine dintr-o familie cu paternitate necunoscută şi mama decedată. După decesul mamei, singura persoană care ar fi putut avea grijă de acesta era bunica maternă, consumatoare de băuturi alcoolice.

S-au făcut eforturi ca minorul să rămână în familie, moartea mamei afectându-l foarte mult, însă situaţia a culminat cu faptul că la sfârşitul programului şcolar din data de 10 mai 2018, bunica nu a mai venit să-l ia de la şcoală, aceasta fiind în stare de ebrietate, amintindu-şi de copil abia spre sfârşitul zilei. Împreună cu minorul şi bunica, mai locuia şi un unchi al acestuia, necăsătorit, dar care pleca dimineaţa la muncă şi se întorcea foarte târziu acasă, neavând nici o posibilitate de-a se ocupa de nepotul său. Conform anchetei sociale emise de către primăria oraşului Frasin – Serviciul de Asistenţă Socială, minorul se afla în situaţie de risc. Având în vedere situaţia prezentată, s-a propus instituirea măsurii plasamentului în regim de urgenţă pentru minor la Aşezământul ,,Sfântul Ierarh Leontie’’ Rădăuţi.

 

În grija bunicului patern, după ce i-a murit mama şi tatăl a plecat peste hotare

Un alt caz de copil neglijat a fost sesizat Protecţiei Copilului Suceava printr-un apel la telefonul copilului. Din sesizarea telefonică reieşea că o minoră cu domiciliul în municipiul Suceava, care are un număr foarte mare de absenţe, lipseşte de acasă fără acceptul bunicului patern şi are un anturaj dubios. Mama minorei este decedată, tatăl este plecat la muncă în Spania, iar minora era în grija bunicului patern. Bunicul le-a declarat reprezentanţilor Protecţiei Copilului Suceava că nepoata sa, în vârstă de 15 ani, nu îl mai ascultă şi că nu o mai poate controla. Acesta a luat legătura telefonică cu fiul său, în Spania, şi l-a informat despre comportamentul fetei, iar tatăl minorei i-a spus bunicului să o lase în pace pe fiica sa.

Bunicul a declarat şi faptul că el nu poate să se mai ocupe de nepoata sa şi nu doreşte să răspundă de faptele sale, fapt pentru care acesta a solicitat, verbal, o măsură de protecţie pentru nepoată. Bunicul a fost foarte cooperant cu reprezentanţii DGASPC Suceava, este o persoană responsabilă şi doreşte ca nepoata sa să fie ocrotită şi protejată de persoane rău intenţionate. Minora a fost lăsată de către tatăl său în grija bunicului de aproximativ doi ani. În cadrul discuţiilor purtate cu diriginta minorei, profesoara a declarat că tatăl fetei nu a luat niciodată legătura cu ea sau cu vreun reprezentant al şcolii, pentru a se interesa de situaţia şcolară a fiicei sale. Bunicul fetei a relatat faptul că fiul său nu îi trimite nici un ban pentru îngrijirea nepoatei sale şi a cerut ajutorul în acest sens celor de la Protecţia Copilului.

Purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc, a declarat că ”tatăl minorei nu a lăsat nici o împuternicire tatălui său, în vederea reprezentării legale a minorei, astfel încât bunicul patern nu a putut să îi facă carte de identitate, tatăl minorei motivând faptul că în acest mod minora nu poate pleca din ţară. Având în vedere situaţia prezentată, s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă pentru minora de 15 ani, care în prezent se află cu măsura plasamentului într-un centru rezidenţial”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 324 de copii, victime ale neglijenţei, sărăciei sau abuzului, înregistraţi la Protecţia Copilului.
 Vizualizări articol: 1445 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
324 de copii, victime ale neglijenţei, sărăciei sau abuzului, înregistraţi la Protecţia Copilului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei