Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 149 (6859)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Îngrijorător

Vârsta medie la care tinerii încep să consume alcool este 14 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tinerii încep să consume alcool de la vârsta de 14 ani, iar numărul băieţilor consumatori de alcool se dublează pe parcursul anilor de liceu, informează Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava. De asemenea, aproximativ 80% dintre adolescenţii români în vârstă de 16 ani au consumat cel puţin o dată în viaţă o băutură alcoolică şi aproape o treime au trecut prin mai multe episoade de ebrietate.

Într-un comunicat de presă remis de DSP, directorul instituţiei, dr. Cătălina Zorescu, arată că adolescenţii şi tinerii în vârstă de până la 25 de ani reprezintă o populaţie în mod particular la risc deoarece au „o percepţie inadecvată asupra riscurilor”. „Cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât este mai puternică relaţia sa cu alcoolismul cronic, cu abstinenţa de scurtă durată şi cu prezenţa unor consecinţe severe asupra stării de sănătate şi a vieţii sociale. Cea mai înaltă vulnerabilitate faţă de efectele alcoolului o au adolescenţii care încep să bea înainte de a împlini 15 ani, aceştia având un risc între patru şi şapte ori mai mare de a deveni mari băutori, faţă de cei care încep să bea mai târziu. Aproximativ 15% din aceştia vor întruni criteriile pentru dependenţă de alcool până la sfârşitul adolescenţei”, afirmă dr. Zorescu.

Medicul precizează că, deşi adolescenţii români se situează în categoria băutorilor moderaţi, studiile internaţionale atenţionează asupra faptului că „elevii români sunt tentaţi să ofere răspunsurile pe care le consideră dezirabile social, ceea ce înseamnă că nivelul consumului de alcool este probabil mai mare decât cel raportat”. În acest context, DSP Suceava, în colaborare cu furnizorii de servicii medicale, cu unităţile administrativ teritoriale cu asistenţă medicală comunitară organizează, pe tot parcursul lunii iulie, o campanie de informare, sub sloganul „Alcoolul nu este o rezolvare!”.

 

Campanie împotriva consumului de alcool în rândul tinerilor

Campania se adresează tinerilor din grupurile vulnerabile: copii în situaţie de risc ridicat (sărăcie, dezagregare familială, delincvenţă juvenilă, copii aflaţi în sistemul de protecţie de stat, copiii străzii), tineri de peste 18 ani care părăsesc sistemul de protecţie de stat, tineri cu dizabilităţi fizice sau mentale, dependenţi de droguri, etnia romă, şomeri, tineri cu venituri reduse, fără adăpost, nivel scăzut de educaţie, comunităţi rurale la risc.

În cadrul acestei campanii, va avea loc un seminar cu tema ”Metode şi tehnici de prevenţie a abuzului de alcool”, organizat de Asociaţia Addictless Suceava în parteneriat cu DSP, cu participarea asistenţilor medicali comunitari din judeţ. De asemenea, vor fi distribuite materiale promoţionale cu mesaje educative, prin asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari.

Mai trebuie spus că datele statistice ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie arată că alcoolul este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere, numai în primele 5 luni ale acestui an fiind înregistrate, din cauza conducerii de vehicule sub influenţa băuturilor alcoolice, 7 accidente soldate cu două persoane decedate, 6 persoane rănite grav şi 6 rănite uşor. Pe parcursul anului trecut, peste 1.000 de conducători auto au fost depistaţi băuţi la volan în judeţ. Au fost 31 de accidente grave provocate de şoferi băuţi, soldate cu 20 de morţi şi 33 răniţi grav. Faţă de 2016, în 2017 au fost cu nouă mai multe accidente provocate de şoferii băuţi, iar numărul de decedaţi este dublu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vârsta medie la care tinerii încep să consume alcool este 14 ani.
 Vizualizări articol: 1332 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Vârsta medie la care tinerii încep să consume alcool este 14 ani5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei