Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 149 (6859)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

In memoriam

Academicianul Dimitrie Vatamaniuc, născut la Suceviţa, a plecat la Ceruri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Membru al Academiei Române şi preşedinte de onoare al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, prof. univ. dr. Dimitrie Vatamaniuc s-a stins din viaţă miercuri, 4 iulie, la vârsta de 98 de ani. A plecat la Ceruri lăsând în urmă multă tristeţe în rândul familie, al cunoscuţilor, în rândul colegilor de la Academia Română, dar şi în comunitatea din Suceviţa.

Dimitrie Vatamaniuc s-a născut pe 25 septembrie 1920, în comuna Suceviţa, în familia de agricultori Iustina (născută Cazacu) şi Ioan Vatamaniuc, familie în care s-au născut, au crescut şi s-au format cei cinci copii: Eugenia, Vasile, Trandafir, Viorica şi Dimitrie. Cel mai mic copil din această familie, Dimitrie, a urcat toate treptele cunoaşterii până la gradul de academician.

 

Dimitrie Vatamaniuc, autor a numeroase studii de istorie şi critică literară şi studii monografice

Dimitrie a urmat şcoala primară în Suceviţa (1927-1935), Şcoala Normală de Învăţători Cernăuţi (1935-1940) şi Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi (1940-1943). A absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Cluj (1943-1947) şi a promovat licenţa în litere şi istorie, sub îndrumarea profesorului Dimitrie Popovici. În timpul studiilor universitare a fost membru în comitetul de conducere al Societăţii Studenţeşti Bucovinene „Junimea”.

După absolvirea facultăţii, a fost încadrat şi a funcţionat ca profesor la Liceul „Andrei Mureşanu” din Dej (1947-1953). Din anul 1952 a lucrat ca redactor la „Almanahul literar” din Cluj, iar din 1956 a fost angajat cercetător la Institutul de Istorie Literară şi Folclor din Bucureşti. A mai lucrat ca cercetător ştiinţific la Muzeul Literaturii Române, lector la Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti, şef de secţie la Centrul de Informare şi Documentare al Academiei Române, director al Institutului „Bucovina” al Academiei Române din 1992 şi redactor-şef al revistei Analele Bucovinei.

 

În anul 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române

Şi-a pregătit şi susţinut teza de doctorat cu tema „Ioan Popovici Bănăţeanul şi lumea meseriaşilor”, în anul 1957, sub conducerea lui George Călinescu. A făcut parte din colegiile de redacţie ale revistelor „Septentrion”, organ al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (Rădăuţi), şi „Glasul Bucovinei” (Cernăuţi).

În anul 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Debutul publicistic l-a avut la Cernăuţi, în anul 1943, în paginile periodicului „Bucovina” cu nuvela „Între primari”. A colaborat la periodicele „Academica”, „Almanahul literar”, „Bucovina”, „Bucovina literară”, „Caietele Mihai Eminescu”, „Călăuza bibliotecarului”, „Contemporanul”, „Convorbiri literare”, „Făclia”, „Limbă şi literatură”, „Literatorul”, „Luceafărul”, „Lupta Ardealului”, „Manuscriptum”, „Mesager bucovinean”, „Revista de istorie şi teorie literară”, „Revista de referate şi recenzii”, „Steaua”, „Transilvania”, „Tribuna”, „Viaţa Românească”. Dimitrie Vatamaniuc este autorul a numeroase studii de istorie şi critică literară şi studii monografice asupra unor mari scriitori români şi în primul rând asupra lui Mihai Eminescu.

 

„O personalitate de mare înălţime cultural-ştiinţifică”

Profesorul Petru Bejinariu, Cetăţean de Onoare al municipiului Rădăuţi, ne-a spus că, în calitate de vicepreşedinte al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina şi de rector al Universităţii Populare „Ion Nistor” timp de 23 de ani, „am avut onoarea şi beneficiul cultural de a colabora cu academicianul Dimitrie Vatamaniuc, o personalitate de mare înălţime cultural-ştiinţifică şi încărcată de calităţi deosebite în spaţiul comunicării şi al apartenenţei la Bucovina”.

 

Recunoaştere

Recunoaşterea activităţii academicianului Dimitrie Vatamaniuc s-a concretizat şi prin conferirea titlurilor de Cetăţean de Onoare al comunei Suceviţa, al municipiului Rădăuţi şi al comunei Şiria (Arad); „Om al Anului” şi „Diploma de onoare” din partea „The American Biographical Institute” (1999 şi 2000); Doctor Honoris Causa al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu; membru de onoare al Academiei Române; Premiul de Excelenţă al Fundaţiei Culturale a Bucovinei (2002); Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (2008) - manifestare desfăşurată în aula Universităţii şi la care a avut onoarea de a participa ca invitat şi profesorul Petru Bejinariu.

Academicianul Dimitrie Vatamaniuc a scris: „Eminescu aparţine Bucovinei prin străbunii săi, anii şcolarităţii la Cernăuţi şi începuturile sale literare. Bucovina are în Eminescu, pe de altă parte, cel mai consecvent şi strălucit apărător al identităţii sale naţionale, ameninţată grav şi în secolul nostru”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Academicianul Dimitrie Vatamaniuc, născut la Suceviţa, a plecat la Ceruri.
 Vizualizări articol: 2146 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Academicianul Dimitrie Vatamaniuc, născut la Suceviţa, a plecat la Ceruri5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei