Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 127 (6837)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect Erasmus

Perfecţionarea personalului din învăţământul special din judeţul Suceava în instituţii similare din Polonia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai multe cadre didactice de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului şi de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă din municipiul Suceava au participat la cursuri de perfecţionare în instituţii similare din Voievodatul Podkarpackie Polonia, în cadrul unui proiect Erasmus +. În perioada 10-16 mai, echipa formată din cinci cadre didactice de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului: profesor psihopedagog Narcisa Cătălina Poclitaru, prof. de educaţie specială Rybanna Sabin, profesor kinetoterapeut Cezar Strugariu, profesor psihopedagog Cleopatra Culidiuc Militina şi profesor de educaţie fizică Daniela Mihăilă, împreună cu cinci cadre didactice de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava (prof. Ionel Dumistracel, prof. Gabriela Lupaşcu, prof. Cristina Clim, prof. Camelia Darie, prof. Gabriela Neofet), au participat la mobilitatea din cadrul proiectului Erasmus + ,,Perfecţionarea personalului din învăţământul special din judeţul Suceava în instituţii similare din Voievodatul Podkarpackie Polonia”.

Proiectul a fost iniţiat şi promovat de Consiliul Judeţean Suceava, în parteneriat cu două instituţii de învăţământ din Polonia. Organizatorii ne-au spus că proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă de 24 de luni şi şi-a propus să conducă la recunoaşterea competenţelor în interiorul graniţelor naţionale şi în afara acestora, la creşterea gradului de conştientizare în rândul personalului din domeniul învăţământului şcolar special şi la înţelegerea culturii şi civilizaţiei polone.

 

Îmbunătăţirea actului educaţional adresat copiilor cu nevoi speciale

Pe parcursul tuturor zilelor de întâlnire, întreaga echipă de cadre didactice sucevene a participat la diverse activităţi interactive, activităţi de grup şi de terapie individuală desfăşurate cu copiii cu diverse tipuri de dizabilităţi, dar şi la copii cu dizabilităţi integraţi în învăţământul de masă (copii autişti, copii cu sindrom Down, cu deficienţă medie etc.), activităţi de cunoaştere a instituţiilor europene, dezbateri şi discuţii pe diverse teme de interes profesional şi european. O prioritate şi o preocupare continuă le-au reprezentat îmbunătăţirea actului educaţional adresat copiilor cu nevoi speciale, sporirea atractivităţii învăţământului şcolar special, astfel încât acesta să fie în măsură să ofere activităţi, programe şi strategii care răspund mai bine nevoilor copiilor cu CES în materie de învăţare şi de dezvoltare personală în vederea integrării acestora pe piaţa muncii.

Profesorii participanţi ne-au spus că activităţile interculturale au ocupat şi ele un loc important, obiectivele şi locaţiile fiind stabilite de partenerii  poloni, în colaborare cu Mihaela Dziobec, interpreta (translator) din proiect, ce i-a însoţit şi prezentat cultura, tradiţia şi istoria locurilor. Printre obiectivele vizate s-au numărat Universitatea din Rzeszów, Mănăstirea Bernardinilor, primăria oraşului, pivniţele din Rzeszow, fântâna multimedia, Teatrul Maska, sinagoga din oraşul vechi, cea mai veche sinagogă din regiunea Podkarpackie, construită în jurul anului 1600, Biserica Sfintei Cruci, Palatul Liubomirski (astăzi judecătorie), filarmonica oraşului etc. De asemenea, s-a organizat o vizită în oraşul Cracovia, unul dintre cele mai importante centre culturale, artistice, religioase şi economice ale ţării, oraş cu o bogată istorie, reflectată, în parte, de edificiile ridicate de-a lungul vremurilor, edificii care au rezistat până astăzi.

 

Concluzii

În ultima zi din luna mai, la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului a avut loc diseminarea activităţilor mobilităţii din cadrul proiectului. La atelierul vizual organizat în cadrul centrului şcolar au participat 20 de cadre didactice, din cele două şcoli participante. Au fost prezentate exemple concrete, noi tehnici şi metode însuşite pe perioada mobilităţii din Polonia, studii de caz. S-au organizat exerciţii aplicative prin care s-au pus în practică cele învăţate, toate acestea având drept scop accentuarea în special a caracterului practic al întregii mobilităţi.

”Proiectul a fost o reuşită datorită faptului că ne-a oferit oportunitatea de a interacţiona cu specialişti europeni în domeniul educaţiei speciale, oportunitatea de a vedea modalităţi de abordare diferenţiată a metodelor/procedeelor şi tehnicilor de lucru cu copiii cu cerinţe educaţionale speciale, mijloace de învăţământ, materiale didactice performante şi de înaltă calitate, necesare în procesul de terapie/recuperare şi nu în ultimul rând seninătatea, implicarea şi performanţa cadrelor didactice care lucrează cu aceşti copii”, a concluzionat prof. Gabriela Neofet.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Perfecţionarea personalului din învăţământul special din judeţul Suceava în instituţii similare din Polonia.
 Vizualizări articol: 1515 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Perfecţionarea personalului din învăţământul special din judeţul Suceava în instituţii similare din Polonia1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei